10 Kilo afvallen: #6 praktische tips!

Dit was voor mij een succesvolle methode!

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
10 kilo afvallen: gelukt!

Meer dan de helft van de Nederlanders (en Belgen) heeft last van overgewicht. Dus als ik zeg ik wil 10 kilo afvallen, is dat voor veel mensen heel herkenbaar. Voor jou ook?

Voor mij was het jaren geleden echt noodzaak om zelfs meer dan 10 kilo af te vallen. Iets wat ik zag als een onmogelijke opgave, doordat ik al zo vaak teleurgesteld was door vele diëten. Maar het is me toch gelukt! En dat zelfs zonder dat ik honger had en zonder dat ik het idee had dat ik op dieet was. Sterker nog: nu vele jaren later heb ik nog steeds hetzelfde eetpatroon. En dit zorgt er voor dat ik al jaren een gezond gewicht heb en nooit meer op dieet hoef!

En als ik het kan, kan jij het ook! Daarom deel ik graag mijn verhaal in dit artikel.

Voor eens en voor altijd afrekenen met die overtollige kilo’s!

Het koolhydraatarm 50 dagen programma van Niels Bosman neemt je aan de hand mee bij jouw eerste stappen in de wereld van koolhydraatarm eten. 

Je krijgt:

 • Weekmenu’s met recepten volgens de unieke 50/30/20 regel (50% eiwitten, 30% gezonde vetten, 20% langzame koolhydraten)
 • Boodschappenlijstjes
 • Handige informatie en praktische tips
 • Koolhydraatarme drinktips
 • 100 Koolhydraatarme lekkernijen
Ja, ik wil ook succesvol en blijvend afvallen!

Dit werkt niet…

Ik kampte al jaren met overgewicht en had al van alles geprobeerd, maar niets hielp mij van die overtollige kilo’s af. Dit werkte voor mij in ieder geval niet:

 • Weinig eten, dit hield ik niet vol.
 • Veel buikspieroefeningen, mijn buikvet ging niet weg.
 • Fatburners, met deze pillen zag ik geen resultaat.
 • Crashdieet, ook dit hield ik niet vol en had m’n kilo’s binnen no-time weer terug.

Dit werkt wel!

Ik kwam er achter dat als ik mijn lichaam niet goed of ongezond voedde mijn lijf in opstand kwam en ik het niet vol kon houden. En toen ontdekte ik koolhydraatarm eten in combinatie met oervoeding en dat veranderde mij leven compleet. 

Ik deed mee met mijn partner die kampte met een chronische vermoeidheid. Dus ik deed het niet eens met het idee om af te vallen (die hoop had ik al lang opgegeven), maar ik viel wel af! En dat zonder dat ik het idee had dat ik op een dieet was: ik at lekker en had geen honger.

#6 Praktische tips

Dit klinkt natuurlijk allemaal leuk, maar hoe doe je dat nu in de praktijk? Hoe ga je 10 kilo afvallen? Ga aan de slag met deze tips en je zult versteld staan van de resultaten!

Tip 1: Stop met bewerkte voedingsmiddelen

Bewerkte voedingsmiddelen hebben ongemerkt een enorm negatief effect op onze gezondheid en  de overtollige kilo’s. Ze bevatten niet alleen veel toegevoegde suikers, maar ook veel verzadigde vetten, zout en allerlei chemische toevoegingen. Ze triggeren bepaalde delen in ons brein die er voor zorgen dat we er meer van eten dan dat we nodig hebben. Daarnaast verstoren ze allerlei processen in ons lichaam. Bovendien bevatten zo nog nauwelijks vitaminen, mineralen en vezels, ze bestaan vaak alleen maar uit lege calorieen.

Nu zul je deze effecten niet direct merken als je ze eet, maar door ze jarenlang te eten, stapelen de kwaaltjes en kilo’s zich langzaam op. Het is dus beter om ze te vermijden. Enkele voorbeelden van bewerkte voedingsmiddelen zijn alle pakjes, zakjes, kant-en-klaar-maaltijden. Je zou kunnen zeggen dat alle gemaksvoeding, voeding waaraan je bijna niks meer hoeft te doen, in deze categorie vallen.

tips om minder suiker eten

Tip 2: Stop met snelle koolhydraten

Snelle koolhydraten hebben niet alleen een groot aandeel in overgewicht, ook veroorzaken ze allerlei gezondheidskwaaltjes. Ons lichaam heeft niet veel aan snelle koolhydraten, tenzij je een topsporter bent en nu een topprestatie moet leveren. Maar over het algemeen hebben wij niet zo veel snelle koolhydraten nodig, als we nu vaak eten. Met snelle koolhydraten bedoel ik brood, pasta, witte rijst en aardappels, maar ook koekjes en dergelijke. En zo komen we ook weer bij de bewerkte voedingsmiddelen uit.

Snelle koolhydraten veroorzaken grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Deze schommelingen maken je moe en veroorzaken trek in zoetigheid. Zo beland je in een vicieuze cirkel waarbij je veel meer eet dan dat je nodig hebt. 

En een ander gevaar van deze grote schommelingen is insulineresistentie. Je lichaam moet dan steeds meer insuline aanmaken om de pieken in je bloedsuikerspiegel te laten dalen. Dit is de voorloper van diabetes type 2. 

Tip 3: Eet zoveel mogelijk natuurlijk

Als je stopt met bewerkte voedingsmiddelen en snelle koolhydraten, zul je je misschien afvragen: wat blijft er nog over?

Probeer zoveel mogelijk terug te gaan naar de natuur. De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben. Alleen zijn we dit de laatste jaren een beetje krijt geraakt. We hebben of nemen geen tijd meer om met verse producten te koken. Maar als je nu weet dat het veel gezonder is en je zo op een natuurlijke manier van je overtollige kilo’s af komt, is het misschien de moeite waard om iets meer tijd in te plannen voor het bereiden van verse maaltijden. 

En het hoeft echt niet zo veel tijd te kosten als veel mensen denken, we zijn het alleen niet meer gewend. Met een goede planning en een aantal lekkere en makkelijke recepten kan je ook binnen een half uur een verse maaltijd op tafel zetten.

Tip 4: Eet gevarieerd

Je hebt verschillende voedingsmiddelen nodig om alle voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft, binnen te krijgen. Er is geen enkel product dat het allemaal bevat. Om op een natuurlijke en gezonde manier af te vallen is een gezond lichaam essentieel. Daarom is het belangrijk om voldoende gevarieerd te eten. Zorg dat je dagelijks verschillende soorten groenten en fruit eet.

10 kilo afvallen door gevarieerd te eten

Tip 5: Stop met frisdranken en vruchtensappen

Frisdranken en vruchtensappen worden ook wel vloeibare calorieën en koolhydraten genoemd. En dat is niks voor niks! Een glas frisdrank of vruchtensap bevat al snel zo’n 80 tot 90 kcal. En in een flesje sinaasappelsap zitten 10 suikerklontjes!

Bedenk eens hoeveel calorieën het scheelt als je gewoon water of thee drinkt! Dit is een hele makkelijke manier om een eerste stap te zetten naar 10 kilo afvallen.

Tip 6: Zorg voor regelmatig beweging

De meeste resultaten (70%-80%) behaal je met het aanpassing van je voedingspatroon. Maar regelmatige beweging kan wel voor een extra boost zorgen. En dat kan je wel gebruiken als je 10 kilo of meer wilt afvallen. 

Het is echt niet nodig om je 5x per week in het zweet te jagen in de sportschool, zeker niet als je dat helemaal niet leuk vindt. Het mag wel natuurlijk! Maar met regelmatig wandelen bijvoorbeeld kan je ook veel bereiken. Het is het belangrijkste dat je iets doet wat je leuk vindt, zodat je het ook makkelijk vol kan houden.

Voor eens en voor altijd 10 kilo of meer afvallen!

Starten met een nieuw eetpatroon kan best lastig zijn. Maar wel echt noodzakelijk als je succesvol  en blijvend 10 kilo of meer wilt afvallen! Gelukkig zijn er tegenwoordig programma’s die jou ondersteunen met lekkere en makkelijke recepten, handige informatie, praktische adviezen en de nodige motivatie.

Het Koolhydraatarm 50 dagen programma van Niels Bosman ondersteund jou optimaal bij jouw eerste stappen in de wereld van koolhydraatarm eten. Het is niet voor niks dat al meer dan 99.000 mensen succesvol zijn afgevallen met zijn unieke 50-30-20 regel (50% eiwitten, 30% gezonde vetten, 20% langzame koolhydraten).

Voor eens en voor altijd afrekenen met die overtollige kilo’s!

Het koolhydraatarm 50 dagen programma van Niels Bosman neemt je aan de hand mee bij jouw eerste stappen in de wereld van koolhydraatarm eten. 

Je krijgt:

 • Weekmenu’s met recepten volgens de unieke 50/30/20 regel (50% eiwitten, 30% gezonde vetten, 20% langzame koolhydraten)
 • Boodschappenlijstjes
 • Handige informatie en praktische tips
 • Koolhydraatarme drinktips
 • 100 Koolhydraatarme lekkernijen
Ja, ik wil ook succesvol en blijvend afvallen!

10 Kilo afvallen is zeker geen onmogelijke opgave, je moet alleen weten waar je op moet letten. En ik hoop dat je dat nu wat beter weet. Ga met mijn tips aan de slag! En heb je nog vragen? Stel ze gerust, ik beantwoord ze graag!

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *