Aankomen door stress?

Deze 6 tips helpen je er vanaf!

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Van stress hebben we allemaal wel eens last. Maar te veel stress of eigenlijk langdurige stress kan een hoop gezondheidsklachten geven. En bovendien kun je aankomen door stress.

Sommige mensen vallen juist af, maar de meeste mensen zien de cijfers op de weegschaal alleen maar groter worden. Hoe komt dit en wat kan je er aan doen? Ik vertel het je in dit artikel!

Verschillende soorten stress

Het is heel belangrijk om onderscheid te maken tussen acute stress en langdurige (chronische) stress. 

Acute stress

Acute stress is spanning die kortdurend is en een duidelijke aanleiding heeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spanning voor een belangrijke presentatie. In een acute stresssituatie, komen stresshormonen adrenaline en cortisol vrij in ons bloed. Deze zorgen er voor dat we extra alert zijn: onze hartslag gaat omhoog, onze bloeddruk stijgt, we voelen minder snel pijn en we kunnen onze spieren beter aanspannen. Dit is eigenlijk een mechanisme dat nog stamt vanuit de oertijd en zorgde ervoor dat we konden overleven. Op het moment dat we een gevaarlijk wild dier tegen kwamen, gaf dit proces ons extra energie, kracht en alertheid. Zo konden we sneller wegrennen of harder vechten dan in een normale situatie.

Ook in ons moderne leven is dit mechanisme nog steeds erg handig: bij een belangrijke presentatie ben je extra alert en als je op het punt staat om de bus te missen naar een belangrijke afspraak, kan het er net voor zorgen dat je de bus toch haalt. Met acute stress is dus helemaal niks mis en dit stopt ook weer op het moment dat de aanleiding voorbij is.

Langdurige stress

Langdurige stress is een ander verhaal, dat moeten we zo veel mogelijk voorkomen. Daar waar acute stress stopt op het moment dat de aanleiding voorbij is, stopt langdurige stress niet. Dit wordt chronische stress en daar is ons lichaam niet op gebouwd.

Het hormoon cortisol maakt je lichaam op korte termijn alert, maar op lange termijn ‘breekt het je lichaam af’. Je wordt vatbaarder voor verkoudheden en griep. Ook zul je merken dat het invloed heeft op je stemming, je zult je steeds vaker somber voelen. Doordat de bijnieren steeds maar adrenaline en cortisol blijven aanmaken, zullen die uitgeput raken en zul je je steeds vaker moe voelen, kun je je slechter concentreren en heb je steeds minder controle over je emoties. En uiteindelijk is de kans op een burn out heel erg groot.

Aankomen door langdurige stress

Daarnaast wekt het hormoon cortisol je eetlust op en het bevordert de opslag van buikvet. Ik hoef je dus waarschijnlijk niet te vertellen wat er gebeurt bij langdurige stress.

Door het hormoon cortisol krijg je meer trek in ongezonde voeding. Alleen ongezonde voeding levert ook stress op voor het lichaam, waardoor je nog meer cortisol aanmaakt. En zo kom je in een vicieuze cirkel terecht, waarbij aankomen haast onvermijdelijk is.

Andere factoren die bij gewichtstoename meespelen

Daarnaast zijn er nog een aantal andere factoren die bij stress meespelen, waardoor veel mensen aankomen. 

Stress kost veel energie, maar bij langdurige stress kun je vaak ook slechter slapen, waardoor oververmoeidheid op de loer ligt. Bij een slaapgebrek wordt er meer van het hormoon ghreline aangemaakt. Dit hormoon wekt de eetlust op. Echter als je echt last hebt van chronische stress, heb je vaak geen zin om te koken en gezond te eten. Je kiest dan veel sneller voor een makkelijke, snelle en ongezonde hap. Bovendien ontbreekt je de energie om te sporten of te bewegen. Waardoor de kans op aankomen aankomen alleen maar groter wordt, allemaal veroorzaakt door langdurige stress.

Slaaptekort, diabetes en aankomen door stress

Verder zijn er aanwijzingen dat een slaapgebrek de kans op diabetes verhoogd1. Door een slaapgebrek zou onze gevoeligheid voor insuline omlaag gaan, waardoor het glucosegehalte in ons bloed te hoog blijft. Dit kan resulteren in insulineresistentie en dit is de voorloper van diabetes type 2. 

Door een slaapgebrek raken we de controle over ons eetgedrag een beetje kwijt. We krijgen bij vermoeidheid minder snel een seintje dat we vol zitten, waardoor we sneller te veel eten.

aankomen door stress: slaapgebrek

#6 Tips bij chronische stress

Zowel voor onze gezondheid als ons gewicht is het belangrijk om chronische stress te voorkomen. En als we er last van hebben, dit zo snel mogelijk op te lossen! Maar dat is in veel gevallen makkelijker gezegd dan gedaan…

Wat kun je doen?

  1. Ga na wat de oorzaak is van de stress en probeer die oorzaak weg te nemen. Nogmaals dit is in veel gevallen geen gemakkelijke opgave, maar wel echt noodzakelijk!
  2. In tijden van stress is het belangrijk om te blijven bewegen. Ook al heb je er geen zin is, ga toch even wandelen, het liefst in de natuur!
  3. Zoek de natuur op, de natuur heeft gunstige effecten op het herstel bij stress2. Het inademen van de frisse lucht, de prettige natuurlijke omgeving en de invloed die het heeft op het verwerken van informatie in onze hersenen hebben een positieve invloed op het herstel bij stress.
  4. Probeer goed voor jezelf te blijven zorgen. Als je zelf echt geen zin of energie hebt om zelf te koken, vraag een goede vriend of vriendin of een familielid of je mee kan eten of dat ze een maaltje extra koken voor jou die je bij ze ophaalt. Dit is echt vele malen gezonder dan een snelle kant-en-klaar maaltijd!
  5. Zoek hulp! En dan bedoel ik echt niet gelijk een psychiater of zo iets. Zoek in eerste instantie hulp bij iemand die je vertrouwd: lucht je hart en ga iets leuks doen samen. Je zult versteld staan hoe vaak iemand die de stress niet ervaart een goede oplossing kan aandragen.
  6. Neem tijd voor jezelf en doe iets wat je leuk vind en waar je energie van krijgt. Mensen die vol in de stress zitten, zijn al snel geneigd door te ‘rennen’ of nog harder te werken. Allemaal in de hoop dat de stress dan eerder weg is. 9 van de 10 keer brengt dit niet de oplossing. In tijden van stress is het juist belangrijk om even gas terug te nemen en tijd voor jezelf te nemen. De kans is dan veel groter dat je geheel weer overziet en zich een oplossing aanbied.

De kans op aankomen door langdurige stress is heel erg groot. Ik hoop dat je met deze 6 tips langdurige stress zo veel mogelijk kunt voorkomen. Naast dat het niet gezond is, voorkom je zo ook overtollige kilo’s.

Heb je nog vragen stel ze gerust hieronder, ik beantwoord ze graag!

Lees ook:

Bronvermelding:

  1. https://www.nemokennislink.nl/publicaties/slaaptekort-verhoogt-risico-op-diabetes/
  2. https://www.staatsbosbeheer.nl/Over-Staatsbosbeheer/Dossiers/natuur-en-gezondheid/feiten-en-cijfers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *