Afkicken van suiker!

Ontdek 8 tips waarmee het jou ook gaat lukken in maximaal 3 weken!

Gemiddelde leestijd: 17 minuten

Afkicken van suiker: voor veel mensen is het noodzaak! Suikerverslaving, het klinkt heel ernstig en eigenlijk is het dat ook. Bij veel mensen wordt het leven beheerst door suiker, soms zelfs zonder dat men het door heeft. Eigenlijk weten we allemaal dat suiker slecht is en toch kunnen veel mensen niet zonder. In dit artikel lees je waarom suiker zo verslavend is, kun je testen of jij ook een suikerverslaving hebt en hoe je kunt afkicken van suiker met 8 simpele tips.

Gezond in 4 weken!

Dé online training die je het effect van echt gezonde voeding laat ervaren. Voelen wat OERsterke voeding met je doet, is pas echt begrijpen! Echte voeding:

  • Voedt
  • Geeft energie
  • Verbetert je stoelgang
  • Brengt je naar een gezond gewicht
  • Verbetert je nachtrust
  • Verbeterd je stemming
Ja, ik doe mee aan gezond in 4 weken!

Waarom is suiker zo verslavend?

We weten allemaal dat suiker slecht is en toch eten we het heel graag. Dit komt omdat onze hersenen geen rem hebben op zoet (en zout). Vanuit de evolutie is dit nooit nodig geweest, in de oertijd was er nooit het hele jaar door zoet eten aanwezig. En in de tijden dat het er wel was, was het juist noodzakelijk om er zo veel mogelijk van te eten. Zodat de kans op overleven in tijden van schaarste veel groter was. 

Genetisch lijken we nog veel op de oermens, onze genen zijn nog maar weinig veranderd sinds de oertijd. Ons lichaam is dus nog helemaal niet aangepast aan de moderne voedingsmiddelenindustrie. Tegenwoordig is suiker 24 uur per dag, 7 dagen per week verkrijgbaar. Steeds meer mensen ondervinden hier gezondheidsproblemen van en wordt het afkicken van suiker een steeds grotere noodzaak.

Afkicken van suiker
Afkicken van suiker wordt ons niet makkelijk gemaakt

Waarom zijn suikers zo slecht?

Als je dus kijkt vanuit de evolutie, was suiker juist een heel goed overlevingsmechanisme. Waarom is dan nu zo slecht? Omdat we er tegenwoordig veel te veel van binnenkrijgen. Volgens het Diabetesfonds zouden we maximaal 50 gram vrije suiker per dag mogen eten, dit geldt voor vrouwen en voor mannen geldt 60 gram per dag. Met vrije suikers wordt bedoeld: alle suikers met uitzondering van de natuurlijke suikers die je vindt in groente, fruit en zuivelproducten. Gemiddeld eten we met z’n allen zo rond de 70 gram per dag.

En bovendien foppen suiker, zoetstoffen en andere chemische toevoegingen ons lichaam. Ze hebben een heel ander effect op ons lichaam dan de natuurlijke suikers die je bijvoorbeeld in fruit vindt. Ze verstoren de balans en de communicatie in onze cellen en binnen ons lichaam.

Wat gebeurt er bij het eten van suiker?

Suikers zijn snelle koolhydraten, ook wel bekend als enkelvoudige koolhydraten. Om deze enkelvoudige koolhydraten om te zetten in glucose hoeft ons lichaam weinig moeite te doen. Ze worden dus snel opgenomen in ons bloed en veroorzaken daardoor grote pieken in je bloedsuikerspiegel. Dit is handig als je lichaam deze energie gelijk nog heeft. Maar meestal is dat niet het geval en kan ons lichaam het grootste gedeelte van de glucose niet gebruiken. Alle glucose die niet nodig is, wordt opgeslagen als reserve, in de vorm van vet.

Om de grote pieken in je bloedsuikerspiegel weer te laten dalen moet je alvleesklier veel en snel insuline aanmaken. Hierdoor ontstaan er grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Deze schommelingen veroorzaken de welbekende suikerdip: je gaat je moe voelen en krijgt weer trek in zoetigheid.

Hoe zit dit dan met natuurlijke suikers?

Groente, fruit en melkproducten bevatten ook suikers, maar dit zijn natuurlijke suikers. Deze zijn in relatief kleine hoeveelheden aanwezig. Bovendien bevatten groenten en fruit langzame koolhydraten, waardoor grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel veel meer worden voorkomen. En daarnaast bevatten groente en fruit allerlei nuttige voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen en vezels. En de geraffineerde suikers bevatten alleen nog maar lege calorieën. 

Gevaren van te veel suiker

Het eten van te veel suiker veroorzaakt niet alleen overgewicht, er zijn meer gezondheidsproblemen die gelinkt worden aan suiker:

  • Diabetes type 2. Als je vaak en veel suikers eet, moet je lichaam steeds meer insuline produceren om je bloedsuikerspiegel weer in balans te krijgen. Je lichaam wordt steeds ongevoeliger voor de insuline, je wordt resistent. Een insulineresistentie is vaak de voorloper van diabetes type 2.
  • Te hoge bloeddruk. Vaak wordt alleen zout als de boosdoener van een te hoge bloeddruk aangewezen. Maar suiker is minstens zo gevaarlijk!
  • Verhoogd cholesterolgehalte. Mensen die veel suikers eten, hebben vaker een verhoogd slecht LDL cholesterol.
  • Risico op kanker. Het hormoon insuline reguleert de groei van cellen. Mogelijk kunnen constant verhoogde insulinewaarden bijdragen aan het ontstaan van kanker. En daarnaast komen er steeds meer geluiden dat er een relatie is tussen de groei van kankercellen en inname van suiker (glucose).

Deze gezondheidsproblemen maken de noodzaak om van je suikerverslaving af te komen alleen maar groter.

Waarom is het afkicken van suiker zo moeilijk?

We worden dagelijks blootgesteld aan grote hoeveelheden suiker. Ook al zou je bewust koekjes en snoep laten staan, dan nog steeds krijg je ongemerkt veel suikers binnen. Wist je dat meer dan de helft (56%) van het supermarkteten toegevoegde suikers bevat? (bron: Foodwatch). Suiker staat onder veel schuilnamen op de verpakkingen, de meest voorkomende eindigen op -ose, -siroop, -stroop of -concentraat. Een complete lijst van alle schuilnamen van suiker vind je op de site van het Diabetesfonds.

Naast dat we ongemerkt suikerverslaafd worden gehouden door de verborgen suikers in veel voedingsmiddelen, spelen onze hersenen ook een rol. Suiker activeert het beloningscentrum in onze hersenen. Door suiker wordt het hormoon dopamine afgegeven en deze stof geeft het gevoel van beloning. Door dit prettige gevoel, ontstaat al snel de behoefte aan nog meer suiker. Maar ook hier went ons lichaam aan, er is steeds meer suiker nodig om dat fijne gevoel te krijgen.

Deze combinatie van het beloningscentrum en vele verborgen suikers in onze voeding, maakt het afkicken van suiker best een uitdaging. Maar vele duizenden mensen (waaronder ik) zijn het bewijs dat het wel degelijk kan!

Heb jij last van een suikerverslaving?

Heb jij vaak behoefte aan zoetigheid? Dan is de kans groot dat jij last hebt van een suikerverslaving. Door het beantwoorden van onderstaande vragen kun je vrijwel zeker zeggen of je een suikerverslaving hebt of niet.

  1. Heb jij altijd trek in eten?
  2. Heb je behoefte aan een specifiek zoet product? 
  3. Zou je ’s avonds nog naar de supermarkt gaan om iets lekkers te halen?
  4. Kun je geen nee zeggen tegen zoetigheid?
  5. Heb je last van een suikerdip?
  6. Heb jij suiker of zoetstof nodig in bijvoorbeeld koffie, thee of over aardbeien?
  7. Drink jij dagelijks 2 of meer glazen frisdrank of vruchtensappen?
  8. Ontbijt je met zoetigheid? (Cornflakes en cruesli gelden ook als zoetigheid)

Heb je 2 of meer vragen met JA beantwoord? Dan is de kans dat je een suikerverslaving hebt heel erg groot! Maar geen nood! Met onderstaande tips is het afkicken van suiker wel degelijk mogelijk!

Afkicken van suiker!

Oke, je hebt een suikerverslaving. Maar deze 8 tips gaan jou helpen om af te kicken van suiker.

1. Haal geen zoetigheid in huis

Breng jezelf niet in de verleiding door snoep, koekjes en andere zoetigheid in huis te halen. En heb je nog zoetigheid in huis? Kijk kritisch in alle keukenkastjes en -laden en gooi alle ongezonde producten weg! Zo wordt het een stuk makkelijker om af te kicken van suiker.

2. Doe het stap-voor-stap

Natuurlijk kan je ineens stoppen met alle geraffineerde suikers. Maar als je altijd veel suikers hebt gegeten is het beter om je lichaam eerst een beetje te laten wennen aan de overgang. Stop eerst met alle zoetigheid als koek, snoep en dergelijk, maar ook frisdrank en vruchtensappen. Dan begin je met gezonde voeding en bouw je alle deegwaren af, als leidraad kan je uitgaan van mijn lijst met koolhydraten producten. En als laatste stap stop je met alle suikers, ook de verborgen suikers.

Door het langzaam af te bouwen, krijg je minder last van afkickverschijnselen (daarover later meer) en wordt het afkicken van suiker een stuk makkelijker!

3. Lees etiketten

Je weet inmiddels dat veel supermarktproducten verborgen suikers bevatten. Die zorgen er voor dat je suikerverslaafd blijft. Dus het is belangrijk dat je de etiketten van producten gaat lezen en de verborgen suikers gaat herkennen.

4. Eet vers en ga koken!

Verse producten, zoals groente, fruit, vlees en vis (mits ongemarineerd), bevatten geen of alleen natuurlijke suikers. Die kun je met een gerust hart eten. Vermijd pakjes en zakjes, die zitten meestal vol met suiker. Je kunt alle gerecht ook zonder deze kant-en-klaar pakjes maken en eigenlijk is het ook nog eens lekkerder.

5. Voorkom dat je honger krijgt

Als je honger hebt, ben je eerder geneigd iets te snacken te nemen. De verleiding om zoetigheid te eten is dan een stuk groter. Maak het jezelf niet te moeilijk en eet voldoende voedingsmiddelen die goed verzadigen.

6. Eet langzame koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten

Langzame koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten zorgen stuk voor stuk voor een verzadigd gevoel. Je krijgt daardoor minder snel weer trek en behoefte aan zoetigheid. En dat maakt het stoppen met suiker een stuk gemakkelijker.

7. Fop jezelf niet met suikervervangers

Je wilt afkicken van suiker en dat lukt niet als je je lichaam voor de gek houdt met suikervervangers of zoetstoffen. Je beloningscentrum wordt dan nog steeds vaak geactiveerd en daarmee blijft de suikerverslaving in stand. Je zult je lichaam er aan moeten laten wennen dat het gewoon minder zoetigheid krijgt.

8.Wil niet alles tegelijk

Focus eerst op het afkicken van suiker. En als dat gelukt is, kan je een volgende stap nemen, bijvoorbeeld afvallen. Als je alles tegelijk doet, maak je het jezelf onnodig moeilijk, waardoor de kans op slagen een stuk kleiner wordt. Dus doe alles één voor één.

Hoe lang duurt afkicken van suiker?

Natuurlijk moet je het nog steeds zelf doen, maar met bovenstaande tips wordt het een stuk makkelijker om korte metten te maken met jouw suikerverslaving. En bedenk: het is maar tijdelijk, in de meeste gevallen duurt het afkicken maar een paar dagen tot 2 weken. Hoelang het precies duurt dat ligt er aan hoe erg jij afhankelijk bent van suiker. Je kunt je misschien wel voorstellen dat als jij mega suikerverslaafd bent, je lichaam wat langer nodig heeft om te wennen aan een leven zonder geraffineerde suiker.

Afkickverschijnselen

Afhankelijk van hoe erg jij verslaafd bent aan suiker, zul je in meer of mindere mate te maken kunnen krijgen met afkickverschijnselen:

  • Duizelig
  • Misselijk
  • Zweten
  • Trillerig
  • Vermoeidheid
  • Slecht slapen
  • Rusteloos
  • Stemmingswisselingen
  • Hoofdpijn
  • Obstipatie
  • Diarree
  • Suikerbehoefte
  • Stijve spieren
  • Spierkrampen
  • Slechte adem
  • Beslagen tong

Als je last van één of meerdere verschijnselen krijgt en je voelt sterk de behoefte aan zoetigheid. Geef daar dan niet aan toe, het is beter om dan wat hartigs te nemen. Zo kan je toch iets eten, maar voorkom je die zoetprikkel aan je hersenen.

Afkicken van suiker
Afkicken van suiker is niet altijd makkelijk, maar je kunt de klachten verminderen

Afkickverschijnselen verminderen

Laat je niet afschrikken door deze verschijnselen. Lang niet iedereen krijgt er mee te maken en ook lang niet iedereen in zo’n heftige mate. Maar mocht je wel last krijgen, weet dan dat je je lichaam kan helpen om de klachten te verminderen:

  1. Drink voldoende water. Soms verwart je lichaam de drang naar zoetigheid met dorst. Dus drink een groot glas water. En bovendien voorkom je daarmee uitdroging, met de daarbij behorende klachten.
  2. Ga bewegen. Door te bewegen maakt je lichaam endorfine aan en deze hormonen reguleren stemmingswisselingen. Je zult je dus beter gaan voelen!
  3. Zorg voor voldoende slaap. Je lichaam heeft het even zwaar en heeft voldoende rust nodig. Bovendien maakt het lichaam bij een slaaptekort cortisol aan. Dit hormoon stimuleert de trek in ongezonde voeding, dus ook suiker. En dat is iets wat je nu niet kunt gebruiken.
  4. Voorkom langdurige stress. Dit is zo wie zo altijd ongezond, maar tijdens het afkicken van suiker is het extra lastig. Net als bij een slaaptekort, wordt bij langdurige stress cortisol aan gemaakt. Dus wil je suiker de baas, voorkom dan langdurige stress.
  5. Eet meer gezonde vetten en eiwitten. Beide zorgen er voor dat je langer verzadigd blijft en daardoor ga je je beter voelen.

In 3 weken afgekickt van je suikerverslaving en meer…

Een Keto dieet is de perfecte manier om af te kicken van je suikerverslaving. Bij een keto dieet ligt de focus op gezonde vetten en eiwitten, waardoor je lichaam overschakelt naar vetverbranding. Wil je in 3 weken afgekickt zijn van je suikerverslaving en zonder moeite vet laten wegsmelten? Ga dan aan de slag met de Ketokuur van Pascale Naessens!

Gezond in 4 weken!

Dé online training die je het effect van echt gezonde voeding laat ervaren. Voelen wat OERsterke voeding met je doet, is pas echt begrijpen! Echte voeding:

  • Voedt
  • Geeft energie
  • Verbetert je stoelgang
  • Brengt je naar een gezond gewicht
  • Verbetert je nachtrust
  • Verbeterd je stemming
Ja, ik doe mee aan gezond in 4 weken!

Leestip:

Ben jij met mijn tips aan de slag gegaan, ik ben erg benieuwd naar jouw resultaten! Laat hieronder gerust een reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *