Afvallen lukt niet (meer)?

Deze tips worden vaak vergeten!

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Je was zo lekker op weg, maar ineens sta je stil: het afvallen lukt niet meer! Wat nu? Dit komt vaak voor en soms lukt het mensen zelfs helemaal niet om af te vallen. Vaak worden een aantal dingen over het hoofd gezien. In dit artikel deel ik ze met jou, zodat jij ook je droom-gewicht kunt behalen.

Succesvol afvallen doe je niet door minder te eten

De fout die ik zelf ook jarenlang heb gemaakt is te denken dat ik alleen kon afvallen als ik weinig at. Dat dit mij niet het gewenste resultaat opleverde zegt misschien al wel genoeg. Ik viel altijd wel af, maar ik kwam daarna net zo snel weer aan.  Toch probeerde ik het iedere keer weer opnieuw, maar nooit lukte het afvallen echt. 

Totdat ik kennis maakte met koolhydraatarm eten. Er ging een hele nieuwe wereld voor me open: ik hoefde me niet uit te hongeren. In tegendeel zelfs: ik viel af en had geen honger.

Dit was voor mij het startpunt om me echt te gaan verdiepen in gezond eten en ik viel van de ene verbazing in de andere. De belangrijkste les was toch wel dat al die afvalproducten die ik gebruikt had, helemaal niet zo gezond waren voor mijn lichaam. Wat gebeurde er namelijk: 

 1. Ten eerste kreeg ik daardoor veel te weinig voedingsstoffen binnen, wat resulteerde in tekorten.
 2. Ten tweede ging mijn lichaam doordat ik zo weinig calorieën at in de spaarstand. Het ging heel zuinig om met de energie die het binnen kreeg. Zodra ik stopte met een dieet bleef mijn lichaam nog in die spaarstand, waardoor ik zo snel weer aankwam.
Afvallen lukt niet door minder te eten

Koolhydraatarm eten is anders eten

Doordat ik koolhydraatarm (let op arm aan koolhydraten, niet zonder koolhydraten) ging eten, leerde mijn lichaam over te stappen naar vetverbranding. Met als gevolg dat ik niet alleen het vet uit mijn voeding ging verbranden, maar ook het opgeslagen vet rond mijn buik en heupen.

Doordat de voeding die je bij een koolhydraatarm dieet eet rijk is aan gezonde vetten, eiwitten en vezels, heb je geen hongergevoel. Wat het afvallen echt een stuk makkelijker, leuker en gezonder maakt.

En bovendien is een koolhydraatarm dieet geen tijdelijk dieet, maar een leefstijl. En dat is zeker geen straf! Succesvol afvallen, nooit meer op dieet, een gezond gewicht en lekker eten! Wie wil dat nou niet?

Makkelijk afvallen in 50 dagen!

Dit succesvolle afslankprogramma helpt jou met:

 • Makkelijke recepten
 • Lekkere recepten
 • Kant- en klare boodschappenlijstjes
 • Betaalbare en normale ingrediënten
 • Afvallen zonder hongergevoel
 • Waardevolle tips, informatie en motivatie
stuur mij direct naar de kortingspagina!

Beweging is ook belangrijk bij afvallen

Natuurlijk is gezonde voeding wel het belangrijkste als je wilt afvallen. Maar beweging speelt ook voor zo’n 20% – 30% mee in de resultaten. Dus dat is ook zeker iets wat je niet moet vergeten als je de beste resultaten wilt behalen.

Een korte interval training met een hoge intensiteit is de beste manier om snel vet te verbranden. In 20-25 minuten ben je klaar en het versnelt je stofwisseling veel meer dan een langere cardiotraining met lagere intensiteit. Als je dit doet in combinatie met functioneel bewegen (zoals bijvoorbeeld wandelen of op de fiets naar je werk) en krachttraining (waardoor de verbrandingscapaciteit van je spieren toeneemt), doe je al het mogelijke om te voorkomen dat afvallen niet (meer) lukt.

Extra tips die voorkomen dat het afvallen niet lukt

Naast gezonde voeding en beweging zijn nog extra zaken waar je op kan letten als het afvallen niet (meer) lukt.

Wees consequent

Houd je in de afvalfase zo veel mogelijk aan het weekmenu, de recepten en de hoeveelheid koolhydraten. Ga niet smokkelen, neem even geen extraatjes. En als je een recept aanpast, omdat je iets niet lust bijvoorbeeld, kijk dan goed naar het verschil in koolhydraten. Het kan betekenen dat je dan een andere maaltijd ook moet aanpassen naar minder koolhydraten. Omdat je anders te veel koolhydraten binnen krijgt.

Natuurlijk hoef je niet perse de hoeveelheid koolhydraten te tellen als je dat niet wilt, maar als je een tijdje stil staat, kan dit helpen om het even een tijdje in de gaten te houden.

Calorieën tellen

Ik houd absoluut niet van calorieën tellen, dus ik doe het bij voorkeur niet. Maar in een periode dat ik niet meer afviel en ik voor mijn gevoel nog niet op mijn gezonde gewicht was, heeft het mij wel geholpen. Wat bleek: ik at wel koolhydraatarm, maar kreeg toch te veel calorieën binnen. Ik at graag noten (uiteraard ongebrand en ongezout) en die zitten boordevol gezonde vetten, dus ze passen heel goed in een koolhydraatarm dieet, maar ze bevatten ook veel calorieën. Toen ik dat door had lukte het afvallen wel weer.

Afvallen lukt niet: calorieën tellen

Bovendien is het ook belangrijk om de hoeveelheid calorieën af te stemmen op de hoeveelheid energie die je verbruikt. Sport je veel of heb je lichamelijk een zwaar beroep heb je meer calorieën nodig dan iemand die een kantoorbaan heeft. Stem je dit niet op elkaar af dan lukt het afvallen ook niet. En heb je het eenmaal door, dan hoef je echt niet de rest van je leven calorieën of koolhydraten te tellen, maar het kan op lastige momenten wel een hulpmiddel zijn.

Maak een weekmenu

Door één keer per week een weekmenu op te stellen en ook één keer per week de boodschappen te doen, voorkom je dat je vaker in de verleiding komt om ongezonde dingen te kopen. En bovendien hoef ik niet iedere dag na te denken over wat ik die dag zal gaan eten. Dit doe ik al jaren en voor mij werkt het echt super.

Zorg voor voldoende ontspanning

Wist je dat stress je eetlust opwekt en de opslag van buikvet bevorderd? De boosdoener is het stresshormoon cortisol. Dit hormoon helpt je lichaam om de stress te verlagen, maar het heeft dus ook nadelen! Daarom is langdurige stress funest als je wilt afvallen. Een kort stressmoment kan overigens geen kwaad, omdat het hormoon cortisol dan maar gedurende korte tijd actief is. 

Bij 9 van de 10 mensen bij wie het afvallen niet lukt is langdurige stress de oorzaak. Daarom is het heel belangrijk om chronische stress op te lossen en te zorgen voor voldoende ontspanning. En je zult zien dat het afvallen dan ook weer lukt.

Perfectie is killing!

Iets perfect willen doen levert (ongemerkt) ook stress op, waardoor we weer te maken krijgen met het hormoon cortisol. Natuurlijk wil je het zo goed mogelijk doen, maar extreme perfectie kan er echt voor zorgen dat het afvallen niet lukt.

Intermittent fasting

Intermittent fasting was voor mij de sleutel tot succes voor de laatste kilo’s die bleven hangen. Intermittent fasting hangt nauw samen met het paleo dieet (oervoeding). In de oertijd moest men eerst eten verzamelen voordat men ’s morgens iets te eten had, dus ontbijten was er niet bij. Je moest eerst in actie komen en dan had je pas een ontbijt. En dat is eigenlijk ook wat je doet bij intermittent fasting: je eet in bepaalde tijdsvensters. Binnen deze vensters eet je en daarbuiten niet, uiteraard mag je wel drinken buiten deze tijdsvensters.

Door het vaste is je lichaam beter in staat om energie uit vetten te halen. En daarnaast verandert je hormoonhuishouding, waardoor je beter in staat bent om lichaamsvet te verbranden.

Schema’s

Er zijn verschillende intermittent fasting schema’s. De ene is maar een kleine verandering en de andere vraagt meer aanpassingsvermogen. Je zult zelf moeten ontdekken wat voor jou het beste werkt:

 • 13/11 schema: 13 uur vasten en een eetvenster van 11 uur.
 • 14/10 schema: 14 uur vasten en een eetvenster van 10 uur.
 • 16/8 schema: 16 uur vasten en een eetvenster van 8 uur.
 • 20/4 schema: 20 uur vasten en een eetvenster van 4 uur.
 • OMAD schema: één maaltijd per dag (one meal a day).
 • 24 uur vasten: eens per week 24 uur vasten.
 • 36 uur: eens per week 36 uur vasten.
 • 5/2 schema: 5 dagen per week eten en 2 dagen vasten (geen 2 opvolgende dagen.
 • om-en-om: om en om een dag eten en een dag vasten.

Het meest populaire schema is het 16/8 schema. Dus 16 uur vasten, waaronder de tijd die je slaapt en een eetvenster van 8 uur. In welke tijden het eetschema valt, bepaal je zelf, bijvoorbeeld tussen 10.00 – 18.00 uur of tussen 12.00 – 20.00 uur. Het beste resultaat behaal je als je maar 2 maaltijden eet in die 8 uur, dus bijvoorbeeld een brunch en een avondmaaltijd. Het is even een aanpassing van je eetgewoonte, maar voor mij werkt echt! 

Er zijn overigens mensen die dit een aantal keer per week doen, die het iedere dag doen of alleen voor een bepaalde periode. Ik ben er inmiddels zo aan gewend en het levert mij zo veel voordelen op (veel meer focus in de ochtend) dat ik het gewoon iedere dag doe.

Los trauma’s op

Deze laatste tip was echt een eye-opener voor mij! Nooit gedacht dat zo-iets van invloed kan zijn op het wel of niet kunnen afvallen. We hebben het hier over gebeurtenissen in je leven die overweldigend waren of te snel gingen of te groot waren om goed te kunnen verwerken, denk hierbij aan bijvoorbeeld boosheid of angst. Als je diep van binnen nog worstelt met deze gevoelens, is dit van invloed op de werking van de galblaas. En het zou zo maar kunnen dat je lichaam daardoor niet of niet goed in staat is om vet te verbranden. 

Dus heb je het gevoel dat de bovenstaande tips niet op jou van toepassing zijn, ga dan eens goed na of je misschien (onbewust) last van een trauma kan hebben.

Afvallen lukt niet (meer) = verleden tijd!

Bij deze tips zit zeker te weten de juiste voor jou! Ze zullen niet allemaal van toepassing zijn op jou, maar haal er uit wat voor jou werkt. En soms moet je verschillende dingen uitproberen voordat je jouw sleutel tot succes hebt gevonden.

Maar soms is het ook wel eens fijn om aan de hand meegenomen te worden. Het Koolhydraatarm 50 dagen programma van Niels Bosman is een compleet en succesvol afslankprogramma. Dit programma helpt jou met afvallen middels koolhydraatarme recepten, met praktische tips,  motivatie en vele extra’s om het tot een succes te maken! En dat allemaal voor maar € 37,-. Het is niet voor niets dat al meer dan 40.000 mensen je zijn voorgegaan!

Makkelijk afvallen in 50 dagen!

Dit succesvolle afslankprogramma helpt jou met:

 • Makkelijke recepten
 • Lekkere recepten
 • Kant- en klare boodschappenlijstjes
 • Betaalbare en normale ingrediënten
 • Afvallen zonder hongergevoel
 • Waardevolle tips, informatie en motivatie
stuur mij direct naar de kortingspagina!

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *