Wil jij ook afvallen met koolhydraatarm eten?

Ontdek in dit artikel hoe jij makkelijk kunt afvallen met koolhydraatarm eten zonder honger te hoeven lijden!

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
Afvallen met koolhydraatarm eten linksboven

In dit artikel lees je alles over afvallen met koolhydraatarm eten. Waarom val je met een koolhydraatarme levensstijl af? En ook nog zonder honger te hoeven lijden en zonder te moeten sporten. En welke voordelen het nog meer heeft voor je gezondheid. Bovendien lees je een aantal belangrijke aandachtspunten waarmee je deze levensstijl tot een succes kunt maken.

Veel mensen gaan jaar in, jaar uit de strijd aan met overtollige kilo’s. Vaak lukt dit even, maar op langere termijn komen die kilo’s er toch weer aan en soms zelfs meer. Hoe fijn zou het zijn om nooit meer te hoeven diëten en nooit meer te jojo-en?

Wat is een koolhydraatarm dieet?

Bij een Koolhydraatarm dieet (vind ik eigenlijk niet de juiste bewoording, het is meer een levensstijl) eet je weinig koolhydraten. Het is niet zo dat je helemaal geen koolhydraten meer eet, maar je vermijd de snelle en bewerkte koolhydraten. Daarvoor in de plaats eet je goede, langzame koolhydraten uit groente en fruit. Verder eet je veel gezonde vetten en eiwitten.

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten is een verzamelnaam voor de diverse soorten suiker en zetmeel die in ons eten aanwezig zijn. Tegenwoordig eten de meeste mensen iedere dag brood, aardappelen, rijst, pasta, muesli, zoetigheid als koekjes en snoep, ook drinken we regelmatig limonade en vruchtensappen.

Soms bestaat onze voeding zelfs voor meer dan 60% van de totale hoeveelheid calorieën uit zetmeel en suiker. En dat is te veel. Ook als we weinig zoetigheid eten kan het zijn dat we naar verhouding te veel koolhydraten eten, door bv. brood, aardappelen en dergelijke. Een gezonde hoeveelheid koolhydraten ligt tussen de 20% en 40% van de totale hoeveelheid calorieën per dag.

Waarom maken koolhydraten dik?

Snelle en bewerkte koolhydraten geven een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Het lichaam heeft dan snel en veel insuline nodig om de bloedsuikerspiegel weer in evenwicht te brengen. De insuline zorgt voor glucosetransport (suiker) naar de hersenen, lever en spieren. Daar is de glucose nodig voor energie. Alle glucose (suiker) die niet nodig is, wordt als reserve omgezet in vet.

Omdat je lichaam ineens veel suiker te verwerken heeft gekregen, daalt de bloedsuikerspiegel tot onder de normale waarde. Dit heeft tot gevolg dat je moe wordt en trekt krijgt in zoetigheid. En zo begint de cyclus weer opnieuw, met als gevolg dat je steeds dikker wordt.

Waarom kan je afvallen met koolhydraatarm eten?

Koolhydraten worden dus makkelijk omgezet in vet en iedere keer als je snelle of bewerkte koolhydraten eet, wordt je vetreserve aangevuld. Wil je afvallen, dan wil je die vetreserve kwijtraken. Als je veel van die snelle en bewerkte koolhydraten blijft eten, blijft je lichaam bezig met het verbranden van koolhydraten en komt het niet toe aan de vetreserve.

Door de snelle en bewerkte koolhydraten te vervangen door vetten en eiwitten lukt het je lichaam wel om vet te verbanden en kan je sneller afvallen.

Stop nooit helemaal met het eten van koolhydraten! Je lichaam heeft ze ook nodig. Let dus op dat je geen snelle en bewerkte koolhydraten meer eet, maar wel de goede, langzame koolhydraten.

Met een crashdieet kom je er niet

Veel mensen denken dat ze honger moeten lijden om af te vallen. Als je wilt (of moet) afvallen, is men vaak geneigd om dit lekker snel te doen met een crashdieet. Het lijkt ideaal om snel een paar kilo’s afvallen, maar bedenk dat het resultaat nooit blijvend is. Een crashdieet kun je nooit de rest van je leven volhouden en is dus tijdelijk. Als je na afloop weer normaal gaat eten, zitten de verloren kilo’s er zo weer aan en vaak nog een beetje meer. Het jojo-effect.

Bovendien kan een crashdieet zorgen voor gezondheidsproblemen, als vermoeidheid, concentratieproblemen, afbraak van spiermassa, vertraagde werking van je schildklier, bloedarmoede en nog vele andere.

Afvallen? Stop met diëten!

Als je wilt afvallen, stop met diëten! Het is belangrijk om je levensstijl aan te passen, anders blijf je jojo-en. Hier behaal je veel meer resultaat mee dan met een paar weken een crashdieet. 

Nu je weet dat de meeste mensen te veel koolhydraten eten en daardoor aankomen. Is de 1e stap het verminderen van de snelle en bewerkte koolhydraten. Ga bovendien geen hongerlijden, neem gezonde snacks tussen de hoofdmaaltijden door. Op deze manier ga je vetten en eiwitten gebruiken als primaire brandstof en haal je daar je energie uit en ga je afvallen. 

In de periode dat je wilt afvallen zou de verhouding van voedingsstoffen er als volgt uit kunnen zien:

 • 20% koolhydraten
 • 50% eiwitten
 • 30% vetten

Als je tussendoor gezonde snacks met gezonde eiwitten en vetten eet, wordt je vetverbranding extra gestimuleerd. Op deze manier kun je nog steeds tot 2 kilo per week afvallen, zonder jezelf uit te hongeren of te moeten sporten. Al zal dit van mens tot mens verschillen.

Na het behalen van een gezond gewicht kun je overstappen naar de volgende verhouding van voedingsstoffen:

 • 30% koolhydraten
 • 40% eiwitten
 • 30% vetten

Dit is een meer gebalanceerde verdeling van het aantal koolhydraten, eiwitten en vetten. Op deze manier behoud je je gezonde gewicht en is het jojo-en verleden tijd!

Belangrijke aandachtspunten

Het is natuurlijk niet zo dat je nooit mag zondigen. Niemand houdt het vol om altijd maar gezond te eten. Neem de volgende aandachtspunten in acht:

 1. Houd je aan de 80% – 20% regel, daarbij is de 80% natuurlijk gezond eten ;).
 2. Vermijd voeding met snelle of bewerkte koolhydraten, als aardappelen, brood, pasta, witte rijst, zoetigheid en fastfood.
 3. Eet de juiste hoeveelheid langzame koolhydraten, deze haal je onder andere uit groente, fruit, noten, zoete aardappel.
 4. Drink voldoende water en drink geen calorieën. Af en toe een glas rode wijn is zeker geen probleem.
 5. Eet voldoende eiwitten en gezonde vetten.
 6. Eet gevarieerd en gebruik kruiden en specerijen.
 7. Geniet! Neem de tijd voor het eten.

In mijn artikel Koolhydraatarm dieet werkt niet? vind je nog meer tips die helpen bij het afvallen met koolhydraatarm eten.

Andere voordelen naast afvallen

Naast afvallen heeft een koolhydraat arme levensstijl nog meer voordelen voor onze gezondheid:

 1. Het verhoogt de goede cholesterol, dit is de HDL-cholesterol. Deze goede cholesterol helpt onder andere bij het verkleinen van de kans op hart- en vaatziekten.
 2. Het kan een hoge bloeddruk voorkomen. Naast zout kan ook suiker de bloeddruk verhogen. Dit is bij veel mensen niet bekend, maar ook suiker is een belangrijke oorzaak van een hoge bloeddruk. En laten we suikers nou net zo veel mogelijk vermijden bij een koolhydraatarme levensstijl.
 3. Zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Daarom is een koolhydraatarme levensstijl ook zeer geschikt voor patiënten met diabetes type 2. Veel patiënten die koolhydraatarm eten kunnen hun medicijngebruik zelfs verminderen.
 4. Meer energie. Bij het verwerken van koolhydraten in ons lichaam zijn verschillende vitaminen en mineralen nodig (onder andere Vitamine B, chroom, magnesium, mangaan en zink). De gezonde koolhydraten bevatten deze voedingsstoffen van nature. De slechte koolhydraten leveren deze vitaminen en mineralen vrijwel niet. Ze leveren slechts lege calorieën en daarbij vergen ze veel voedingsstoffen. Ze putten het lichaam uit. Verder heb je ook al kunnen lezen dat snelle en bewerkte koolhydraten grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel veroorzaken. Eerst een snelle stijging en daarna een daling van de bloedsuikerspiegel tot onder de normale waarde. Met als gevolg dat je je moe voelt (en trekt krijgt in zoetigheid). 

Een koolhydraatarme levensstijl is dus niet alleen goed om af te vallen, maar pakt ook welvaartsziekten aan. Over het algemeen worden deze ziekten aangepakt met behulp van medicijnen. Maar je kunt ook veel zelf doen door gezonder te gaan eten en te letten op je koolhydraat inname. 

Hoe jij vandaag al kunt starten met afvallen!

In dit artikel heb ik je vertelt hoe je kunt afvallen met koolhydraatarm eten. Ik kan me voorstellen dat dit allemaal een nieuw voor je is en dat je behoeft hebt aan een leidraad. Niels Bosman heeft een programma ontwikkelt dat je helpt bij het afvallen met koolhydraatarm eten. Wil je makkelijk afvallen met koolhydraatarm eten zonder hongergevoel en zonder te moeten sporten? Dan raad ik je het Koolhydraatarm 50 dagen programma van Niels van harte aan.

Makkelijk afvallen met koolhydraatarm eten?

Klik op de kop hieronder om naar het Koolhydraatarm 50 dagen programma van Niels Bosman te gaan.

Ga direct naar het 50 dagen programma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *