Anatomie gaat over de manier waarop het menselijk lichaam (maar ook het lichaam van dieren) in elkaar zit. Het gaat dus over de bouw van het lichaam, hoe we er van binnen uitzien. Hierbij kan je denken aan botten, gewrichten, spieren en organen.
Kennis van de anatomie is vooral vakgebonden, zoals bijvoorbeeld voor de gezondheidszorg, maar wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in de sportwereld. Als je kennis hebt van de anatomie, heb je inzicht in een gezonde bouw en functie van het (menselijk) lichaam. En daardoor kan je rekening houden met de mogelijkheden en beperkingen van het lichaam.
De anatomie van iemand met overgewicht kan veranderen. Hierbij kan je denken aan buikvet dat toeneemt. Dit buikvet geeft hormonen en vetzuren af. Door een te hoge concentratie van vetzuren ontstaat een vervetting van de lever. Bovendien worden de meeste mensen met overgewicht minder gevoelig voor insuline en is er een grotere kans op een hoge bloeddruk en een te hoog cholesterol gehalte. Overgewicht is dus van invloed op veel anatomische structuren.