Wat is energiebalans?

Wat is energiebalans

Energiebalans is de balans tussen de hoeveelheid energie die je lichaam verbruikt en de hoeveelheid energie die je door voeding binnenkrijgt. Het is eigenlijk heel simpel: Als je meer energie binnenkrijgt dan dat je verbruikt , dan kom je aan. Dus als je wilt afvallen moet je zorgen dat je minder energie binnenkrijgt dan dat je verbruikt. En als je daarna op gewicht wilt blijven, moet je zorgen dat beide in balans zijn.

In balans?

De inkomende energie is duidelijk, dit zijn alle calorieën die je binnenkrijgt door eten en drinken. De energie die je verbruikt heeft lichaam nodig voor de volgende taken:

  • Rustmetabolisme: dit is alle energie die je lichaam nodig heeft voor zijn basistaken, zoals bijvoorbeeld het reguleren van je temperatuur, bloedsomloop en je hartslag.
  • Het verwerken van eten en drinken.
  • Fysieke activiteiten: dit is de energie die je verbruikt door te bewegen, te wandelen, fietsen, sporten en dergelijke.

De rustmetabolisme is voor iedereen anders en hangt onder andere af van je geslacht, hoeveelheid spierweefsel, leeftijd en erfelijkheid. Wil je exact weten wat je rustmetabolisme is, zul je dit moeten laten meten door middel van een caloriemerrie onderzoek. Voor de totale hoeveelheid energie die je verbruikt wordt er als vuistregel van uitgegaan dat een man gemiddeld 2.500 kcal verbruikt en een vrouw gemiddeld 2.000 kcal.

Toch is die energiebalans niet zo makkelijk als het lijkt, want 9 van de 10 mensen komen na het afvallen toch weer aan. Hoe komt dit? Tijdelijke diëten werken tijdelijk, dus wil je blijvend afvallen, moet je blijvend je eetpatroon aanpassen. Wil je hier meer over weten? Lees dan mijn blogartikel ‘De beste manier voor blijvend en gezond afvallen?‘.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *