Wat is metabolisme

wat is metabolisme

Metabolisme staat ook wel bekend als stofwisseling. Het is het geheel aan biochemische processen in ons lichaam die er voor zorgen dat voedingsstoffen die we eten en drinken, worden afgebroken en worden omgezet in energie. Die energie zorgt er voor dat ons lichaam kan blijven functioneren, denk hierbij bijvoorbeeld aan het reguleren van je temperatuur, ademhalen, bloedsomloop en hartslag. Daarnaast zorgt het ook voor energie om te kunnen bewegen en sporten. Ook zorgt onze stofwisseling ook voor het verwerken van afvalstoffen. En als laatste zorgt het er ook voor dat een te veel aan energie wordt opgeslagen voor een moment als je het wel nodig hebt.

Afvallen en metabolisme

Dit laatste punt is belangrijk als je wilt afvallen. Een te veel aan energie wordt namelijk opgeslagen als vet. En tijdens momenten van schaarste spreekt ons lichaam die vetreserves weer aan. Zo heeft het altijd een energiereserve voor in tijden van nood. Alleen kennen wij in onze Westerse maatschappij geen schaarste meer, dus onze vetreserves groeien alleen maar en worden niet meer opgebruikt. Daarom is het zo belangrijk om te zorgen dat de hoeveelheid energie die je nodig hebt en de hoeveelheid energie die je binnenkrijgt door eten en drinken in balans is: de energiebalans.

Stofwisseling beïnvloeden

Mensen met een trage stofwisseling hebben een grotere kans op overgewicht. De voedingsstoffen worden dan namelijk langzamer verbrand. Je wilt dan dus eigenlijk je metabolisme versnellen. De snelheid van je metabolisme is van een aantal factoren afhankelijk:

  • Leeftijd, naar mate we ouder worden het wat trager
  • Geslacht, bij mannen is de stofwisseling meestal wat sneller
  • Erfelijkheid
  • Hoeveelheid spierweefsel, spierweefsel versneld je stofwisseling
  • Hoeveelheid beweging, bij weinig beweging zal je stofwisseling trager zijn
  • Voldoende water, als je te weinig water drinkt, heeft je lichaam te weinig vocht en vertraagd je stofwisseling
  • Schildklierproblemen, bij schildklier problemen vertraagd je stofwisseling, maar hij kan ook te goed werken en dan versnelt je stofwisseling

Een aantal van deze factoren kan je niet veranderen, maar je hoeveelheid spierweefsel, beweging en voldoende water drinken daar heb je wel grip op. Dus door meer spierweefsel op te bouwen, voldoende te bewegen en voldoende water te drinken, kan je je metabolisme versnellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *