Wat is bloeddruk?

wat is bloeddruk, links boven

Bloeddruk is de druk op de bloedvaten die ontstaat door het hart die het bloed rondpompt door het lichaam. De bloeddruk meet je in 2 waarden: de bovendruk, ook wel systolische druk genoemd en de onderdruk, ook wel diastolische druk genoemd. De waarden worden uitgedrukt in millimeters kwik, afgekort mmHg.

De bovendruk is de druk op de bloedvaten als het hart het bloed de aderen in pompt, dus op het moment van samentrekken van het hart. De onderdruk is de druk op de bloedvaten op het moment dat het hart zich ontspant.

Gezonde waarden

Een gezonde waarde voor bovendruk is ongeveer 120 mmHg en voor de onderdruk ongeveer 80 mmHg.

Het is normaal dat je bloeddruk schommelt. Zo is het normaal dat de waarde ’s nachts lager is dan overdag, verder kunnen schommelingen onder andere ontstaan door: lichaamsbeweging, onregelmatige ademhaling, heftige emoties, temperatuur, eten, alcohol en roken.

Te hoge bloeddruk

Vanaf een waarde van 140/90 mmHg (bovendruk/onderdruk) spreken we van een hoge bloeddruk. Maar hier is pas sprake van als dit meerdere keren wordt gemeten. Naar mate dat je ouder wordt, neemt de kans op een hoge bloeddruk toe, doordat de elasticiteit van de bloedvaten minder wordt. Maar het kan bij alle leeftijden voorkomen.

Een langdurige hoge bloeddruk is gevaarlijk, het vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Vaak merk je hier (in het begin) niks van, dus is het belangrijk om het af en toe te laten controleren. Een hoge bovendruk is met name slecht voor de grote bloedvaten en een te hoge onderdruk is vooral slecht voor de kleine bloedvaten.

Bij een te hoge bloeddruk is het advies meestal om je levensstijl aan te passen:

  • Gezond eten
  • Bij overgewicht afvallen
  • Minimaal 30 minuten beweging per dag
  • Niet roken
  • Spanning en stress verminderen

Een koolhydraatarm dieet is een goede oplossing bij een te hoge bloeddruk. Het helpt je bij het verlagen en afvallen. Wil je weten welke effecten een koolhydraatarm dieet nog meer heeft op je gezondheid? Lees dan mijn kennisbankartikel.

Te lage bloeddruk

Voor een lage bloeddruk is niet echt een waarde te noemen, er is sprake van te laag als je er klachten door hebt zoals:

  • Licht in het hoofd
  • Duizeligheid
  • Flauwvallen

Een lage bloeddruk kan ontstaan door het veranderen van houding: als vanuit een liggende positie ineens snel opstaat. Of bij warm weer, dan gaan je bloedvaten verder openstaan, waardoor de druk lager wordt. Ook kan het veroorzaakt worden door bepaalde medicijnen. Een te lage waarde is over het algemeen niet gevaarlijk en er kan meestal ook niet veel aan gedaan worden.

Wel kan je er rekening mee houden, door onderstaande tips kan je de klachten wat verminderen:

  • Sta (’s morgens) niet te snel op uit je bed.
  • Drink voldoende water, door vochtverlies kan je bloeddruk dalen.
  • Span bij duizelingen je been- en bilspieren aan of beweeg ze, door spieraanspanningen verhoogt je bloeddruk.
  • Als je voelt dat je gaat flauwvallen: ga zitten en leg je hoofd tussen je knieën, daardoor stroomt het bloed makkelijker naar je hersenen en kan je voorkomen dat je flauwvalt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *