Wat is je bloedsuikerspiegel?

Wat is bloedsuikerspiegel

Je bloedsuikerspiegel is de hoeveelheid glucose (suiker) in je bloed. Het wordt ook wel bloedglucosespiegel genoemd.

Ons lichaam zet koolhydraten om in glucose en die glucose wordt opgenomen in ons bloed. Op dat moment geven onze hersenen een seintje naar de alvleesklier om insuline aan te maken. De insuline is nodig om de glucose naar onze organen en spieren te vervoeren, waar het nodig is voor energie. Ook zorgt de insuline er voor dat de bloedsuikerspiegel in balans blijft.

Een gezonde waarde ligt tussen de 4,5 en 9 mmol/l.

Te lage bloedsuikerspiegel

Je bloedsuikerspiegel houd je op peil door voeding. Als je voor een langere periode niet eet, daalt de hoeveelheid glucose in je bloed. Je lichaam geeft dan aan dat je honger hebt, ook merk je dat je minder energie hebt. Allemaal signalen van je lichaam om je te laten weten dat je moet eten. Doe je niks met deze signalen, blijft de waarde te laag en kan je de volgende symptomen krijgen:

  • Duizeligheid
  • Hoofdpijn
  • Trillen
  • Gapen
  • Hartkloppingen
  • Zweten

Te hoge bloedsuikerspiegel

Een te hoge bloedsuikerspiegel komt alleen voor bij mensen met diabetes. Dat is ook de reden dat mensen met diabetes medicijnen slikken of insuline spuiten om zo hun bloedsuikerspiegel weer op een normaal niveau te krijgen. Een te hoge glucosewaarde levert diverse gevaren op, waaronder het risico op hart- en vaatziekten.

Wil je meer weten over diabetes en een koolhydraatarm dieet? Lees dan mijn blogartikel ‘Is een koolhydraatarm dieet dé oplossing voor mensen met diabetes type 2?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *