Diabetes is een stofwisselingsziekte waarbij het lichaam de bloedsuikerspiegel (glucose in het bloed) niet op peil kan houden. Dit komt doordat je lichaam te weinig insuline aanmaakt. Bijna altijd is er sprake van een insulineresistentie, waardoor je lichaam niet meer goed reageert op de insuline.
Bij mensen die gezond zijn, wordt op het moment dat de bloedsuikerspiegel stijgt, het hormoon insuline aangemaakt. De insuline zorgt er voor dat de bloedsuikerspiegel weer daalt. Bij mensen met diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, werkt dit proces niet meer zoals het hoort.
Diabetes type 2
De meest voorkomende vorm is diabetes type 2. Ongeveer 90% van de mensen met diabetes heeft type 2. Deze vorm wordt ook wel ouderdomsdiabetes genoemd, maar komt tegenwoordig ook steeds vaker voor bij jongere mensen. Bij dit type maakt het lichaam te weinig insuline aan en is er meestal sprake van een insulineresistentie.
Meestal krijgen mensen met type 2 het advies om meer te bewegen, af te vallen en op hun voeding te letten. Meestal kan men volstaan met medicijnen, maar een enkele keer moet men ook insuline spuiten.
Vaak wordt er gezegd dat een koolhydraatarm dieet heel geschikt is voor mensen met diabetes type 2, lees hier meer over in mijn blogartikel ‘Is een koolhydraatarm dieet dé oplossing voor diabetes type 2?‘
Diabetes type 1
Slechts 10% van de mensen met diabetes heeft type 1. Het begint vaak vrij accuut en vaak ook al op jonge leeftijd. Bij mensen met deze vorm vernietigd het afweersysteem de cellen die de insuline aanmaken in je alvleesklier. Hierdoor maakt je lichaam geen insuline meer aan.
Mensen met type 1 moeten elke dag hun bloedsuiker meten en bij alles wat ze eten bekijken hoeveel insuline ze nodig hebben. Deze mensen moeten insuline spuiten of ze dragen een pompje.
Andere vormen
Type 1 en 2 zijn de meest bekende vormen van diabetes, maar er zijn nog meer vormen die minder bekend zijn:
- Zwangerschapsdiabetes: deze vorm is van tijdelijke aard en gaat meteen na de bevalling over. Maar vrouwen hebben daarna wel meer risico om het alsnog te krijgen.
- Neonatale diabetes: dit is een speciale genetische vorm die ontstaat in de eerste 6 levensmaanden en wordt anders behandeld dan type 1. Het is overigens niet zo dat alle mensen die het in de eerste 6 levensmaanden kregen, deze vorm hebben.
- Diabetes type 3c: deze vorm ontstaat door een beschadigde alvleesklier, door een ontsteking of een gedeeltelijke verwijdering door een operatie.
- Diabetes type 3: beter bekend als Alzheimer. Hierover is nog veel onduidelijkheid, de wetenschap is hier nog niet uit. Maar ik wil deze vorm wel noemen in deze opsomming. Meer hierover lees op de site van het Diabetes Fonds.
- Cystic Fibrosis Related Diabetes: deze vorm kan een gevolg zijn van een taaislijmziekte (Cystic Fibrosis), doordat deze ziekte littekens op de alvleesklier kan veroorzaken.
- Maturity-Onset Diabetes of the Young (MODY): deze vorm wordt veroorzaakt door een afwijking in het DNA en begint op jonge leeftijd (10-25 jaar).
- Latent Autoimmune Diabetes in Adults (LADA): hierbij gaat het eigenlijk om type 1 die je op latere leeftijd hebt gekregen. Doordat de ontwikkeling bij deze mensen langzamer gaat, kunnen ze vaak nog een tijd zonder insuline spuiten.
- Maternally Inherited Diabetes and Deafness (MIDD): deze zeldzame vorm wordt door de moeder overgedragen via erfelijk materiaal en gaat gepaard met gehoorverlies.
- Diabetes insipidus: bij deze vorm scheiden de nieren te veel vocht uit, waardoor er kans is op uitdroging. Deze zeldzame vorm heeft niets te maken met je bloedsuikerspiegel.