Wat is eczeem?

Wat is eczeem, links boven

Eczeem is een ontsteking van de bovenste huidlagen. Er zijn verschillende soorten van eczeem, maar ze veroorzaken allemaal een jeukende, rode uitslag. Soms ontstaan er ook blaasjes die vocht kunnen afscheiden. Er zijn veel mensen die er last van hebben en het komt voor bij jong en oud. Het is overigens niet besmettelijk, ook het eventuele vocht uit blaasjes niet.

Soorten eczeem

De ernst en symptomen hangen af van het soort eczeem dat je hebt. De volgende soorten komen het meeste voor:

  • Contacteczeem, als je in aanraking komt met een bepaalde stof krijg je een jeukende, rode huiduitslag.
  • Aangeboren eczeem, dit wordt ook wel atopisch of constitutioneel eczeem genoemd. Meestal ontstaat deze vorm voor het 5e levensjaar en is in veel gevallen voor de pubertijd weer verdwenen. Hierbij spelen een verminderde barrièrefunctie van de huid en een overactief immuunsysteem een rol.
  • Berg, dit wordt ook wel seborroïsch eczeem genoemd. Deze vorm komt veel voor bij pasgeboren baby’s, maar kan in enkele gevallen ook bij volwassenen voorkomen. Het is een vettige, gele uitslag met roodheid en schilfers die als een dikke laag op het hoofd zit. Bij volwassenen zit de uitslag meestal op plaatsen met veel talgklieren in de huid.
  • Zwemmerseczeem, dit is eigenlijk een schimmelinfectie. Dit komt eigenlijk altijd voor tussen de tenen en veroorzaakt een rode, jeukende schilferende huid. Meestal loopt je dit op, op plaatsen waar het warm en vochtig is, want daar vermenigvuldigd de schimmel zich snel.

Oorzaken van eczeem

De meeste mensen met een vorm van eczeem hebben ook last van een droge huid. Een droge huid schilfert en jeuk namelijk makkelijk. Verder heeft iemand die aanleg heeft voor de aangeboren vorm, ook aanleg voor hooikoorts, astma en voedselallergie. Vaak komen deze aandoeningen in combinatie met elkaar voor.

Bij de aangeboren vorm zijn er een aantal factoren die een rol spelen, het zijn meestal een combinatie van aanleg en allerlei prikkels van buitenaf. Bij aanleg kan je denken aan de aanleg voor een droge huid en mogelijke allergieën. En prikkels die het verergeren, kunnen zijn: temperatuur, luchtvochtigheid, irriterende materialen (zoals bijvoorbeeld wol), krabben, stress, vermoeidheid en hormonen.

Behandeling

Er bestaan geen pillen of zalven die een eczeem blijvend kunnen genezen. Wel kan je maatregelen nemen die er voor kunnen zorgen dat het eczeem rustig blijft of eerder tot rust komt. Daarbij is de huidverzorging heel belangrijk. De volgende tips kunnen helpen:

  • Douche niet te heet en niet te lang, dit droogt de huid uit. Lauwwarm water is het beste.
  • Gebruik zo min mogelijk zeep, bad- of doucheschuim of -gel. Ook een Ph-neutrale zeep werkt ontvettend en is irriterend voor de huid.
  • Gebruik bij een zichtbaar vieze huid een olie in plaats van zeep. De olie brengt een beschermende laag aan op de huid.
  • Droog jezelf niet hard af na het wassen, het is beter om je huid droog te deppen.
  • Verzorg je huid een aantal keer per dag met een vette crème of olie, zeker na het douchen of baden.
  • Verzorg je huid van binnenuit door voldoende water te drinken (2 liter per dag) en gezonde en gevarieerde voeding te eten.
  • Draag luchtige kleding.
  • Probeer zo min mogelijk te krabben.

Als het eczeem heel erg hardnekkig is, kan een arts bijvoorbeeld een zalf voorschrijven om het onder controle te krijgen. Vraag de arts altijd om zoveel mogelijk informatie over de details zoals hoe vaak, hoe dik/dun aanbrengen en de bijwerkingen. Een veel voorkomende bijwerking is namelijk het dunner worden van de huid.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *