Wat is een allergie?

Wat is een allergie, links boven

Een allergie is een reactie van je immuunsysteem op onschadelijke stoffen, waar het lichaam normaal gesproken niet heftig op hoeft te reageren. Deze onschadelijke stoffen heten allergenen. Voorbeelden hiervan zijn: huisstofmijten, huisdieren, voedsel, gras- en boompollen, maar ook contactallergenen zoals bijvoorbeeld nikkel. Meestal treedt een allergische reactie op, daar waar de stof het lichaam binnenkomt. Bij een contactallergeen treedt de reactie op op de huid en bij pollen moet je niezen en heb je vaak jeuk aan je ogen.

Oorzaken van een allergie

Er zijn diverse factoren die van invloed zijn op het ontstaan van een allergie:

  • Genetische aanleg, hoe meer familieleden allergisch zijn, hoe groter de kans is dat de kinderen ook een allergie ontwikkelen.
  • Hygiëne, de sterk toegenomen hygiëne in onze Westerse maatschappij lijkt ook een grote rol te spelen. Doordat we ons immuunsysteem steeds minder confronteren met viezigheid, weet het niet meer wanneer het ons wel en niet moet beschermen.
  • Voeding, in onze Westerse samenleving eten we veel bewerkte voedingsmiddelen en hier komen meer allergieën voor dan in samenlevingen waar men verse en natuurlijke voeding eet.

Behandeling

Een allergie is een veelvoorkomende chronische ziekte en kan een behoorlijke impact hebben op je dagelijkse leven. Daarom is het raadzaam om een allergie vroegtijdig te herkennen en indien nodig te behandelen. Mogelijke behandelingen zijn:

  • Het vermijden van de allergenen, dit werkt goed bij contactallergie en voedselallergie.
  • Medicatie, dit is alleen een symptoombestrijding. Het geeft meestal vrij snel, maar ook kortdurend verlichting van de klachten.
  • Immuuntherapie, deze behandeling helpt je lichaam tolerantie op te bouwen voor de stof waar je allergisch op reageert. Gedurende een lange periode (3 tot 5 jaar) stel je je lichaam regelmatig bloot aan het allergeen, waardoor je lichaam een tolerantie voor deze stof opbouwt.
  • Aanpassen van je levensstijl. Het is algemeen bekend dat allergieën veel meer voorkomen in onze Westerse samenleving dan in bijvoorbeeld ontwikkelingslanden. Onze levensstijl op gebied van voeding, hygiëne, maar ook beweging is sterk veranderd de afgelopen jaren. We zijn meer bewerkt voedsel gaan eten, veel schoner geworden en bewegen veel te weinig. Misschien kom je door het aanpassen hiervan niet helemaal van een allergie af, maar in de meeste gevallen worden de klachten wel minder.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *