Wat is genetische aanleg?

wat is genetische aanleg, links boven

Genetische aanleg is een aanleg die vanaf je geboorte hebt om een bepaalde lichaamseigenschap of ziekte te krijgen. Bepaalde overeenkomsten in uiterlijk en lichaamseigenschappen worden door de ouders op hun kinderen doorgegeven. Daarnaast kan ook de aanleg op een ziekte worden doorgegeven. De genetische aanleg op een ziekte ontstaat meestal door een afwijking in een gen, waardoor er een vergrote kans is op de ontwikkeling van die bepaalde ziekte.

Sommige overeenkomsten in uiterlijk, lichaamseigenschappen of ziekten komen al generaties lang in een familie voor, die worden iedere keer weer door de genen doorgegeven.

Toch hoeft een genetische aanleg niet alles bepalend te zijn. Natuurlijk kan een bepaalde ziekte, zoals bijvoorbeeld hart- en vaatziekten of een bepaalde lichaamseigenschap zoals overgewicht ‘in de familie zitten’. Maar dat betekent niet dat de hele familie hieraan hoeft te lijden. Je gezondheid kan je namelijk deels beïnvloeden door je levensstijl en gezonde voeding is daarbij heel belangrijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *