Wat is geraffineerd?

wat is geraffineerd

Geraffineerd in de voedingsmiddelenindustrie komt van het woord raffineren en betekent het fabrieksmatig bewerken van bijvoorbeeld volkoren granen. Het is een verzamelnaam voor gemaksvoedsel. Geraffineerde voedingsmiddelen worden in de fabriek zo gemaakt, dat je er bijna niks meer aan hoeft te doen: je maakt de verpakking open en je kan het zo opeten of hoogstens nog even op te warmen.

Bij het raffineren worden belangrijke en goede voedingsstoffen uit het voedsel gehaald en hierdoor blijven alleen lege calorieën over. Deze voedingsmiddelen bevatten geen of nauwelijks vitaminen, mineralen of vezels meer.

De meest bekende geraffineerde voedingsmiddelen zijn junkfood, chips, taart, koek en frisdrank. Maar ook witbrood, witte rijst en witte pasta is geraffineerd. Hierbij wordt een belangrijke zemel van de volkoren granen verwijderd er blijft alleen een kern over.

Geraffineerde voedingsmiddelen veroorzaken onder andere overgewicht en tekorten aan vitaminen, mineralen en vezels. Het is veel beter om te kiezen voor ongeraffineerde of onbewerkte voedingsmiddelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *