Wat is hydrogenatie?

wat is hydrogenatie, links boven

Hydrogenatie is een chemisch proces waarbij onverzadigde vetten worden omgezet naar verzadigde vetten met behulp van waterstof. Dit proces verandert de structuur van producten. Ook wordt het gebruikt om de houdbaarheid te verlengen. Hydrogenatie kan deels of volledig plaats vinden. In beide gevallen spreken we van verzadigde vetten.

Gedeeltelijke hydrogenering

Een voorbeeld van gedeeltelijke hydrogenatie is olie die een beetje boterachtig is geworden. Het wordt onder meer gebruikt in bepaalde bewerkte voedingsmiddelen, ook in gebakken voedingsmiddelen en margarine. Het voordeel is dat het door dit proces langer houdbaar is geworden en margarine smeert makkelijker uit dan olie, dus in dit geval is de verandering van de structuur ook van voordeel.

Het grote nadeel is echter dat er zich transvetten vormen bij gedeeltelijk gehydrogeneerde vetten. En bovendien ontstaat er een gevaar bij het opwarmen van deze vetten, daardoor neemt de hoeveelheid aan transvetten toe. Jarenlang werden deze deels gehydrogeneerde plantaardige oliën als gezondere optie voor de verzadigde vetten gezien. Nu weten we inmiddels dat transvetten ongezond voor ons zijn en je beter de natuurlijke verzadigde vetten kunt nemen.

Gehele hydrogenatie

Bij gehele hydrogenatie worden oliën zeer vast en wasachtig. Bij dit proces vormen zich geen transvetten. De vetten lijken veel op de verzadigde vetten in dierlijke producten. In het gebruik zijn deze vetten minder praktisch omdat ze zo hard zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *