Wat is je immuunsysteem?

wat is je immuunsysteem, links boven

Ons immuunsysteem is het verdedigingssysteem van ons lichaam. Het beschermd ons tegen ziekteverwekkers, zoals virussen, bacteriën, schimmels, parasieten en gifstoffen. Om optimaal te kunnen functioneren werken je huid, ogen, luchtwegen, speeksel, maag, darmen, bloed, lymfestelsel en hormoonhuishouding samen. Gezamenlijk zorgen ze er voor dat ziekteverwekkers ons lichaam niet in kunnen of ze signaleren ze, maken ze vervolgens onschadelijk en voeren ze weer af.

De fysieke barrière

Onze huid is de grootste en belangrijkste orgaan van de fysieke barrière. Het is de grens tussen ons lichaam en alles wat zich buiten ons lichaam bevindt. Je huid zorgt er samen met je luchtwegen, oogvocht, speeksel, maagzuur en de slijmvliezen van je darmen voor dat ziekteverwekkers buiten je lichaam blijven. Of ze doden ze (maagzuur).

Bloed

De witte bloedcellen in je bloed signaleren lichaamsvreemde stoffen, maken ze onschadelijk en voeren ze af. Zodra je lichaam een infectie herkent, maakt het meer witte bloedcellen aan. Zodat het optimaal kan functioneren.

Het lymfestelsel

Het lymfestelsel is ons belangrijkste reinigingssysteem. Het bestaat uit lymfevaten en lymfeknopen, dit zijn de knooppunten waar de lymfevaten samenkomen. De lymfevaten vervoeren lymfevocht vanuit het hele lichaam af naar de lymfeklieren. Dit lymfevocht bevat allerlei afvalstoffen en eventuele ziekteverwekkers. In de lymfeklieren worden afvalstoffen gefilterd en eventuele ziekteverwekkers onschadelijk gemaakt. Uiteindelijk worden deze afvalstoffen en dode ziekteverwekkers weer overgedragen aan onze bloedbaan, zodat ze ons lichaam via urine en ontlasting kunnen verlaten.

Hormoonhuishouding en immuunsysteem

Hormonen zijn regelstofjes die de communicatie tussen alle miljarden cellen in ons lichaam verzorgen. Ze zorgen er voor dat allerlei processen in ons lichaam, zoals bijvoorbeeld je spijsvertering, goed kunnen verlopen. Ook ons immuunsysteem wordt aangestuurd door hormonen. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor een goede hormoonhuishouding. Zodat je immuunsysteem goed kan worden aangestuurd.

Wil je weten hoe je je immuunsysteem kan versterken? Lees dan mijn kennisbankartikel ‘Je immuunsysteem versterken? Deze 8 simpele tips helpen je weerstand te verhogen!‘.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *