Wat is jojo-en?

wat betekent jojo-en, linksboven

Jojo-en, ook wel het jojo-effect genoemd, betekent dat je weer aankomt in gewicht, nadat je bent afgevallen. Vaak kom je zelfs meer aan in gewicht dan dat je was afgevallen.

Hoe ontstaat jojo-en?

De meeste mensen zien een dieet als iets tijdelijks: ze eten voor een bepaalde periode veel gezonder of minder, maar zodra het gewenste resultaat behaald is, vallen ze weer terug in hun oude eetpatroon. En dit eetpatroon had nou juist die extra kilo’s veroorzaakt, dus het is niet zo gek dat je weer aankomt zodra je je oude eetpatroon weer oppakt.

Daarnaast veranderd je stofwisseling doordat je minder eet tijdens een dieet. Doordat er minder voeding binnenkomt, gaat je lichaam zuiniger om met de calorieën die je eet. Als je stopt met het dieet, blijft je lichaam nog een tijdje in deze zuinige stand. Hierdoor kom je nog sneller aan op het moment dat je je oude eetpatroon weer oppakt.

Blijvend afvallen?

Wil je blijvend afvallen en niet meer jojo-en? Dan is het beter om niet voor een tijdelijk dieet te kiezen, maar om je eetpatroon blijvend te veranderen. Dit kan bijvoorbeeld met een koolhydraatarm dieet. Dit is een gezonde levensstijl waarbij je afvalt, maar dit dieet heeft nog veel meer positieve effecten op het gezondheid. Wil je hier meer over lezen? Lees dan mijn kennisbankartikel ‘Welke voordelen heeft een koolhydraatarm dieet?.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *