Omega 3 zijn meervoudig onverzadigde vetten. Vetten bestaan uit verschillende vetzuren, waaronder omega 3.
De bekendste zijn ALA (alfalinoleenzuur), EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). ALA heeft een plantaardige oorsprong. De andere 2 staan bekend als visvetzuren, je vindt ze in vis-, schaal- en schelpdieren. Vooral vette vis bevatten veel van deze vetzuren. Een klein weetje: de temperatuur van het water heeft invloed op de hoeveelheid die aanwezig is in de vis. Hoe kouder de omgeving, hoe meer omega 3 vetzuren.
Vroeger bevatte vlees ook kleine hoeveelheden van deze vetzuren. Maar doordat tegenwoordig de dieren steeds minder vers gras eten en weinig bewegen, vinden we dit vetzuur niet meer in vlees, met uitzondering van wild.
Essentieel vetzuur
ALA is een essentieel vetzuur, dat betekent dat je lichaam die niet zelf kan aanmaken en je die dus door middel van je voeding moet binnen krijgen. Uit ALA kan je lichaam vervolgens EPA en DHA maken, maar dit zijn maar kleine hoeveelheden. Dus die moet je ook aanvullen door middel van je voeding.
Waarom is omega 3 belangrijk?
Omega 3 is belangrijk voor een uitgebalanceerd voedingspatroon, het heeft de volgende positieve effecten op onze gezondheid:
- Kleinere kans op hart- en vaatziekten.
- Belangrijk tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding. Ze helpen bij een normale groei en ontwikkeling van kinderen en bij de ontwikkeling van de hersenen en het netvlies van de baby.
Wat zijn bronnen van omega 3?
Zoals je hebt kunnen lezen is het een essentieel vetzuur en het dus afhankelijk is van onze voedselinname. Je vindt het in de volgende voedingsmiddelen:
- Zalm
- Makreel
- Haring
- Forel
- Sardines
- Algen
- Zeewier
- Wild
- Avocado
- Groene bladgroenten
- Lijnzaadolie
- Pompoenpitolie
- Hennepolie
- Raapzaadolie
- Sojaolie
- Walnoten
Hoeveel?
De Gezondheidsraad beveelt de volgende hoeveelheden aan:
- ALA: 1% van de benodigde hoeveelheid calorieën. Als je bijvoorbeeld 2.000 kcal per dag nodig hebt, betekent dit 2 gram ALA per dag.
- EPA en DHA: 200 mg uit vette vis.
Ons lichaam profiteert alleen van de positieve effecten op onze gezondheid als de hoeveelheid omega 3 en 6 in de juiste verhouding is. Als we het advies van de Gezondheidsraad opvolgen komen we uit op een verhouding van 1:2, maar er zijn ook steeds meer geluiden dat de verhouding 1:1 zou moeten zijn. Geschat wordt dat in onze Westerse voeding de verhouding 20:1 is. Het is dus heel belangrijk dat we de hoeveelheid omega 6 aanzienlijk verminderen en 3 vergroten!
Lees ook: