
Omega 6 zijn meervoudig onverzadigde vetten. Vetten bestaan uit verschillende vetzuren, waaronder omega 6.
De bekendste is LA (Linolzuur), dit vindt je onder andere in plantaardige oliën, noten, zaden en sojaproducten.Vlees en eieren van dieren die veel granen en soja eten, bevatten ook veel LA. Daarnaast zijn er ook AA (arachidonzuur) en GLA (gamma-linoleenzuur). AA kan het lichaam zelf aanmaken uit LA, maar het zit ook in eieren, gevogelte, orgaanvlees en vis. GLA zet het lichaam ook zelf om vanuit LA, maar het zit ook in een aantal plantaardige oliën, zoals teunisbloemolie.
Essentieel vetzuur
LA is een essentieel vetzuur, je lichaam kan deze niet zelf aanmaken. Dit betekent dat je deze via je voeding moet binnen krijgen. Uit LA kan je lichaam wel AA en GLA maken.
Waarom is omega 6 belangrijk?
Net als omega 3, heeft ook omega 6 positieve effecten op onze gezondheid:
- Kleinere kans op hart- en vaatziekten.
- Voorkomen een droge schilferige huid.
- Belangrijk voor een normale groei en ontwikkeling van kinderen.
- Ontstekingsremmende eigenschappen.
Wat zijn bronnen van omega 6?
Omdat we Linolzuur niet zelf kunnen aanmaken is het belangrijk te weten in welke voedingsmiddelen omega 6 aanwezig is:
- Zonnebloemolie
- Maisolie
- Sojaolie
- Teunisbloemolie
- Arachideolie
- Margarine
- Halvarine
- Bak- en braadvetten
- Noten
- Zaden
- Sojaproducten
- (Orgaan)vlees en eieren van dieren die veel granen en soja hebben gegeten
- Gevogelte
- Vis
Hoeveel?
De Gezondheidsraad heeft alleen voor Linolzuur een advies vastgesteld:
- LA: 2% van de totale benodigde calorieën. Als je bijvoorbeeld 2.000 kcal per dag nodig hebt, betekent dit 4 gram LA per dag.
In onze Westerse voeding krijgen we te veel van deze vetzuren binnen. Dit komt doordat de meeste dieren weinig beweging krijgen en vooral granen, soja en mais eten in plaats van gras. Hierdoor krijgen de dieren veel omega 6 binnen, wat dus ook in het vlees zit dat wij eten. Daarnaast gebruiken we veel voedingsmiddelen waar plantaardige oliën in zitten.
Een te grootte hoeveelheid is schadelijk voor onze gezondheid, het bevordert juist de vorming van ontstekingen in plaats van dat ze ze remt. Ons lichaam profiteert alleen van de positieve effecten op onze gezondheid als de hoeveelheid omega 3 en 6 in de juiste verhouding is. Als we het advies van de Gezondheidsraad opvolgen komen we uit op een verhouding van 1:2, maar er zijn ook steeds meer geluiden dat de verhouding 1:1 zou moeten zijn. Geschat wordt dat in onze Westerse voeding de verhouding 1:20 is. Het is dus heel belangrijk dat we de hoeveelheid omega 3 in onze voeding vergroten en 6 aanzienlijk verminderen!