Omega 9 zijn enkelvoudig onverzadigde vetten. Vetten bestaan uit diverse vetzuren, waaronder omega 9. De bekendste is oliezuur en je vindt het vooral in plantaardige voedingsmiddelen.
Niet essentieel vetzuur
Als we voldoende gevarieerd eten kan ons lichaam zelf voldoende van dit vetzuur aanmaken. Het is dus een niet essentieel vetzuur, dit in tegenstelling tot de meervoudig onverzadigde vetzuren omega 3 en omega 6.
Waarom is omega 9 belangrijk?
Ook dit vetzuur heeft positieve effecten op onze gezondheid:
- Het helpt de bloedvaten soepel te houden.
- Het verkleint de kans op hart- en vaatziekten, doordat het het een positieve invloed heeft op je cholesterol.
- Het speelt een rol bij het remmen van ontstekingen.
Wat zijn bronnen van omega 9?
Om ons lichaam in staat te stellen om voldoende van dit vetzuur aan te maken is het belangrijk dat we voldoende gevarieerd eten. Maar je kunt het ook aanvullen door middel van je voeding. Dit vetzuur vind je in de volgende voedingsmiddelen:
- Olijven
- Noten
- Pinda’s
- Avocado’s
- Olijfolie
- Rijstolie
- Druivenpitolie
- Notenolie
- Arachideolie
- Sesamolie
- Makreel
- Zonnebloempitten
Hoeveel?
De Gezondheidsraad geeft geen adviezen over de dagelijkse inname. Maar je kunt er van uit gaan dat als je voldoende gevarieerd eet, waarbij je bovengenoemde producten in je maaltijden laat terug komen, je voldoende van dit vetzuur binnen krijgt.