Wat is taille-heup verhouding?

wat is taille-heup verhouding, linksboven

De taille-heup verhouding is de verhouding tussen je tailleomtrek en je heupomtrek. Dit is een methode om mogelijke gezondheidsrisico’s te bepalen. Het zegt namelijk iets over de verdeling van vetweefsel over je lichaam. Mensen met in verhouding veel buikvet hebben een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en diabetes.

Deze methode is een goede aanvulling op de methode waarbij je alleen de tailleomtrek meet. Bij kleinere mensen zou de uitkomst van de tailleomtrek verkeerd ingeschat kunnen worden. Er zou een waarde uit kunnen komen die volgens de tabel in het gezonde bereik zou kunnen vallen, maar omdat deze persoon klein is, kan deze waarde wel een risico vormen. Door de tailleomtrek te vergelijken met de heupomtrek, krijg je een beter beeld.

Hoe bepaal je je taille-heup verhouding?

Meet met een meetlint ongeveer 2 cm boven je navel de omtrek van je taille. Doe dit vervolgens ook bij je heupen, op het punt waar je heupen het breedst zijn. Trek het meet lint niet te strak aan, maar het moet ook niet te los hangen. Vervolgens deel je de waarde van je tailleomtrek door de waarde van je heupomtrek.

Bijvoorbeeld: je tailleomtrek is 78 cm en je heupomtrek is 108 cm, dan ziet de berekening er als volgt uit: 78 : 108 = 0,72

Een gezonde verhouding bij vrouwen ligt onder de 0,8 en bij mannen onder de 0,95. Bij vrouwen moet de taille dus smaller zijn dan de heupen en bij mannen mannen mag de taille nagenoeg gelijk zijn aan de heupen.

Andere methoden

Naast het meten van je tailleomtrek en je taille-heup verhouding zijn er nog andere methoden waarmee je je gezondheidsrisico met betrekking tot overgewicht kunt bepalen:

  • Bmi. Deze index geeft de verhouding weer tussen je gewicht en lichaamslengte. Hiermee kan je bepalen of je een gezond gewicht hebt.
  • Vetpercentage bepalen. Het percentage vet dat in je lichaam aanwezig is, zegt iets over je gezondheid en de mogelijke gezondheidsrisico’s die je loopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *