Wat is vetpercentage?

wat is vetpercentage, links boven

Het vetpercentage is het percentage vet dat in je lichaam aanwezig is. Ons totale lichaamsgewicht bestaat uit botten, spieren, organen, water en vet. Om iets te weten te komen over je gezondheid en de mogelijke gezondheidsrisico’s die je loopt, is het heel zinvol om je vetpercentage te bepalen.

Hoe bepaal je je vetpercentage?

Er zijn verschillende manieren om je vetpercentage te bepalen.

Huidplooimeter

Dit is een vrij nauwkeurige methode om je lichaamsvetpercentage te meten, mits accuraat uitgevoerd. Met een huidplooimeter meet je op 4 punten (er is ook een methode met 7 punten) een huidplooi. De dikke van de huidplooi zegt wat over de hoeveelheid vet en daarmee heb je een inschatting van je vetpercentage.

De 4 punten waar je de huidplooi meet zijn:

  • Biceps: het midden van de voorkant van je linker bovenarm.
  • Triceps: het midden van de achterkant van je linker bovenarm.
  • Subscapularis: de onderpunt van je linker schouderblad op het bovenste gedeelte van je rug.
  • Suprailiac: de bovenrand van het heupbeen aan de linker voorzijde.

Op deze plaatsen pak je een huidplooi tussen duim en wijsvinger zonder te knijpen en meet met de huidplooimeter de dikte in millimeters. Vervolgens tel je de dikte van de huidplooien op deze 4 plaatsen bij elkaar op. En met behulp van een bijbehorende tabel kun je bepalen wat het vetpercentage is, hierbij wordt rekening gehouden met het geslacht en leeftijd.

Het is een makkelijke en goedkope methode (voor €10,-/€20,- heb je een huidplooimeter) om je lichaamsvetpercetage te meten, maar het vergt wel enige oefening. En kan makkelijk beïnvloed worden door harder of minder hard te knijpen. Uiteraard kan je deze meting ook laten uitvoeren door bijvoorbeeld een diëtist(e).

Weegschaal

Er zijn weegschalen die naast je gewicht ook je lichaamsvetpercentage kunnen meten. Deze weegschalen meten op basis van geleiding, daarom sta je er altijd met je bloten voeten op. Ze sturen een zwakstroomsignaal via je voeten door je lichaam, spieren geleiden goed en vet juist niet. Op basis daarvan (en van je geslacht, leeftijd, gewicht en lengte) kan zo’n weegschaal een inschatting maken van je vetpercentage.

Toch is deze methode niet zo betrouwbaar als het lijkt. Stroom kiest de weg van de minste weerstand, het gaat via je ene been omhoog en via het andere weer naar beneden. Zo meet je dus eigenlijk alleen je benen. Daarnaast kan ook een dikke eeltlaag onder je voeten van invloed zijn op de uitkomt.

Dexa-scan

Door middel van een Dexa-scan kan ook je lichaamsvetpercentage bepaald worden. Een dergelijke scan geeft de verhouding weer tussen spierweefsel en vetmassa. Deze methode kan lokaal, per regio van het lichaam, het vetpercentage meten.

Deze methode is de meest betrouwbare, maar ook de duurste, dit kan je niet zelf.

Wat is een gezond vetpercentage?

Een gezond lichaamsvetpercentage is afhankelijk van je geslacht en leeftijd:

gezond vetpercentage

Andere methoden

Er zijn ook nog andere methoden die iets zeggen over je gezondheid met betrekking tot je gewicht en hoeveelheid vet:

  • Bmi: deze index geeft de verhouding weer tussen je gewicht en lichaamslengte, daarmee kan je inschatten of je mogelijk overgewicht hebt.
  • Tailleomtrek: aangezien buikvet een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, is dit een goede manier om je eigen gezondheidsrisico in te schatten.
  • Taille-heup verhouding: ook deze methode is een goede manier om te bepalen of je te veel buikvet hebt en daarmee een groter gezondheidsrisico.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *