Wat is vitamine K?

Broccoli, vitamine K

Vitamine K is net als vitamine D een vetoplosbare vitamine en je kan het opdelen in K1 en K2.

K1 help bij een normale bloedstolling en vind je met name in groene groentes. Vitamine K2 is belangrijk voor het behoud van sterke botten en het gezond houden van hart- en bloedvaten. Daarnaast help het ook bij het in balans houden van je bloedsuikerspiegel en bij het remmen van ontstekingen. Deels zet je lichaam K1 om in K2, maar de belangrijkste bron zijn dierlijke producten zoals onder andere vlees, eieren en kaas.

Supplementen met vitamine K2

Uit onderzoek1+2 blijkt dat 40% van de Nederlanders een vitamine K tekort heeft en dan gaat het met name om K2. Een te laag K2 gehalte kan er toe leiden dat hart- en bloedvaten minder elastisch worden en op den duur verkalken.

Het is lastig om voldoende K2 uit voeding te halen, dat blijkt wel uit het grote deel van de Nederlanders dat een tekort heeft. Daarom is het raadzaam om aanvullend op je voeding supplementen te nemen met vitamine K2. Let wel op als je bloedverdunners gebruikt. Voedingssupplementen met vitamine K kan de werking van deze medicijnen verminderen, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Overleg dit in die gevallen altijd eerst met je arts.

Lees ook:

Bronnenlijst:

  1. https://www.telegraaf.nl/nieuws/415809/hart-lijdt-onder-vitaminetekort
  2. https://www.vitamine-info.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *