Wat is Zetmeel?

wat is zetmeel, linksboven

Zetmeel is een koolhydraat die in ons lichaam wordt omgezet in glucose. En dat gebruikt ons lichaam weer als energie. Het is een plantaardige stof die voor planten dient als voedselreserve. Het komt voor bij tarwe-, graan en rijstplanten, maar ook bij peulvruchten en aardappelen.

Zetmeel bestaat uit (enkelvoudige) suikers en de lengte van zo’n keten zegt iets over het type zetmeel. Zo zijn lange ketens moeilijker te verwerken door ons lichaam, waardoor ze langzamer in ons bloed worden opgenomen. Onder andere peulvruchten vallen in de groep complexe of langzame koolhydraten.

De korte ketens worden daarentegen snel opgenomen in ons bloed, wat een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel tot gevolg heeft. En hierdoor heeft je lichaam veel insuline nodig en een te hoog insulineniveau in je bloed verstoort een hoop processen. Deze snelle koolhydraten vind je onder andere in wit brood, witte pasta, witte rijst en cornflakes.

Zetmeel wordt ook vaak gebruikt als bindmiddel in diverse producten, denk aan soepen en sauzen. Maar ook Zijn er veel bewerkte voedingsmiddelen waar het in voorkomt, zoals snoep, koek, chips en snacks. Ook deze bewerkte producten vallen onder de snelle koolhydraten.

Als je wilt afvallen is het beter niet te veel zetmeel te eten en dan alleen wat in de groep complexe of langzame koolhydraten valt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *