Wat zijn additieven?

Wat zijn additieven

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit geeft een mooie definitie op haar site: “Additieven zijn stoffen die bewust aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om de eigenschappen te verbeteren.”

Het zijn als het ware hulpstoffen die aan bijna alle voorverpakte en bewerkte voedingsmiddelen zijn toegevoegd. Het doel van deze additieven is bijvoorbeeld het verlengen van de houdbaarheid, versterken van de smaak en geur of het aantrekkelijker van de kleur. En zo zijn er nog tal van functies die deze toevoegingen hebben.

E-nummers

Additieven die zijn goedgekeurd door de Europese Unie zijn de zogenaamde E-nummers. Dit systeem is er voor om de grote hoeveelheid toevoegingen overzichtelijk te houden. Dat deze toevoegingen zijn goedgekeurd wil nog niet zeggen dat ze allemaal onschuldig zijn. Helaas zijn er additieven met negatieve bijwerkingen.

Het is verplicht om alle toevoegingen op het etiket te vermelden. Maar niet altijd vermeldt de fabrikant het E-nummer, soms kiest hij er voor om het additief voluit te schrijven. Zo lijkt het net of er geen E-nummers zijn toegevoegd.

Bewust van additieven en E-nummers

Wil jij je ook bewust zijn van wat er in je eten zit en welke E-nummers veilig zijn en welke je beter kan laten staan? Dan is het boekje ‘Wat zit er in uw eten?‘ van Corinne Gourget en Will Jansen onmisbaar in je boodschappentas. Dit gidsje maakt je alerter op al die E-nummers en je kan zoeken op zowel E-nummer als op de volledige naam. Dus geen verrassingen meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *