Wat zijn conserveermiddelen?

Conserveermiddelen zijn additieven die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om ze langer houdbaar te houden. Een conserveermiddel gaat de groei van bacteriën, schimmels en gisten tegen. Doordat we voedingsmiddelen steeds langer willen bewaren, moeten er additieven worden toegevoegd die dodelijk zijn voor de micro-organismen die de voedingsmiddelen kunnen bederven.

Conserveermiddelen

Conserveermiddelen door de eeuwen heen

Het conserveren van voedingsmiddelen bestaat al eeuwen lang. Vroeger was dit echte noodzaak om voedingsmiddelen langer goed te houden voor tijden van schaarste. Conserveren werd op de volgende manieren gedaan:

  • Drogen
  • Roken
  • Toevoegen van zout, suiker of zuur
  • Fermenteren
  • Verhitten
  • Wecken
  • Invriezen
  • Koelen

Voor deze manieren van conserveren hebben we tegenwoordig niet veel tijd meer en bovendien is alles verkrijgbaar in de supermarkten. Dus de noodzaak is er ook niet meer. Maar de meeste voedingsmiddelen in de supermarkt moeten ook lang houdbaar zijn, dus daar worden conserveermiddelen aan toegevoegd.

Zijn conserveermiddelen veilig?

Alle additieven die worden toegevoegd aan onze voedingsmiddelen hebben E-nummers. Zo ook de conserveermiddelen, ze hebben de nummers E200 – E297. Een E-nummer wil zeggen dat ze zijn goedgekeurd door de Europese Unie. Maar helaas wil dat niet zeggen dat ze allemaal onschuldig zijn. Zo zijn er best wel veel conserveermiddelen die schadelijke gevolgen kunnen hebben voor onze gezondheid:

  • Geboorteafwijkingen
  • Astma
  • Netelroos
  • Darmstoornissen
  • Neusverkoudheid
  • Hyperactiviteit
  • Oogirritaties
  • Groeiaandoeningen
  • Slapeloosheid
  • Gedragsstoornissen
  • Neurologische aandoeningen
  • Allergieën
  • Vaatverwijding
  • Misselijkheid
  • Nieraandoeningen
  • Urinestoornissen
  • Hoofdpijn
  • Haaruitval
  • Menstruatiestoornissen
  • Mogelijk zelfs kankerverwekkend

Natuurlijk hoeft niet iedereen hier last van te krijgen, maar de risico’s geven wel aan dat het niet echt gezond is. Dus ook al denk je gezond te eten, kijk eens wat vaker op de verpakking.

Weet wat je eet!

Wil jij ook weten wat je eet? Zelf de keuze kunnen maken of je een veilig E-nummer eet? En weten welke E-nummers je beter kunt vermijden? Dan mag het boekje ‘Wat zit er in uw eten?‘ van Corinne Gouget en Will Jansen niet ontbreken in je boodschappentas! Dit gidsje maakt je alert op al die E-nummers. Vanaf nu hebben etiketten geen verrassingen meer voor jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *