Wat zijn E-nummers?

E-nummers zijn codes voor hulpstoffen die worden toegevoegd aan voedingsmiddelen. Op bijna alle voorverpakte en bewerkte voedingsmiddelen vind je E-nummers. Ze hebben verschillende doelen, zoals bijvoorbeeld conservering, kleurstof, smaakversterker en zoetstof.

Wat zijn E-nummers?

Het E-nummering systeem is in het leven geroepen om de grote hoeveelheid toevoegingen overzichtelijk te houden. De E staat voor Europese Unie, het gaat dus om stoffen die binnen de Europese Unie zijn toegelaten als toevoeging (additieven). De code achter de E, zegt iets over de toepassing:

  • E100 – E180: kleurstoffen
  • E200 – E297: conserveermiddelen
  • E300 – E320: voedingszuren (antioxidanten)
  • E321 – E495: voedingszuren, verdikkingsmiddelen, emulgatoren en stabilisatoren
  • E496 – E620: zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen
  • E621 – E650: smaakversterkers
  • E900 – E949: hulpmiddelen (zoals bv. anti-schuimmiddel of glansmiddel)
  • E950 – E968: zoetstoffen
  • E999 – E1520: Hulpmiddelen en verdikkingsmiddelen

Misleiding

Fabrikanten zijn verplicht om toevoegingen (additieven) te vermelden op het etiket. Omdat steeds meer mensen zich zorgen maken over E-nummers, proberen fabrikanten het gebruikt ervan steeds meer te verhullen. Dit doen ze bijvoorbeeld door de naam van de toevoeging voluit te schrijven in plaats van het veel kortere E-nummer te vermelden.

Zijn E-nummers veilig?

Alle hulpstoffen met een E-nummer zijn goedgekeurd door de Europese Unie, maar helaas wil dat niet zeggen dat ze allemaal onschuldig zijn. Natuurlijk zijn niet alle toevoegingen slecht, maar er zijn er wel degelijk met negatieve bijwerkingen.

Tegenwoordig moet alles verpakt, ingeblikt of in zakjes zitten, het moet vooral snel te bereiden zijn en zo goedkoop mogelijk. Niet geheel toevallig is met deze ontwikkeling ook het aantal mensen met hyperactiviteit, chronische bronchitis en dergelijke flink toegenomen. Probeer daarom zoveel mogelijk vers voedsel te eten en de ingrediëntenlijsten op de verpakkingen te lezen en te begrijpen zodat je weet wat je eet.

Alert op E-nummers

Wil jij ook weten wat er in je eten zit en weten welke E-nummers veilig zijn en welke je beter kunt vermijden? Dan is het boekje ‘Wat zit er in uw eten?‘ van Corinne Gouget en Will Jansen onmisbaar in je boodschappentas. Dit gidsje maakt je alert op al die E-nummers. Je kunt zoeken op E-nummers, maar ook op de volledige namen. Geen enkel etiket heeft meer verrassingen voor jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *