Emulgatoren zijn natuurlijke of chemische stoffen die helpen bij het mengen van 2 ingrediënten die zich normaalgesproken niet of nauwelijks kunnen vermengen. Een goed voorbeeld hiervan zijn water en olie, door hier een emulgator aan toe te voegen ontstaat er toch een egale emulsie. Deze toepassing wordt bijvoorbeeld gebruikt bij margarine. Een ander voorbeeld is eigeel in mayonaise, dit bevat lecithine en dit zorgt voor de binding tussen de olie en azijn.
Emulgatoren worden ook gebruikt om producten vochtig of vettig te houden, zoals bijvoorbeeld bij gebak en brood.
E-nummers
Alle additieven die aan voedingsmiddelen mogen worden toegevoegd, hebben een E-nummer. Zo ook de emulgatoren: E400 – E499. Een E-nummer wil zeggen dat het additief is goedgekeurd door de Europese Commissie. Maar helaas wil dat niet zeggen dat ze allemaal veilig zijn. Aan sommige kleven gezondheidsrisico’s:
- Darmstoornissen
- Verminderde opname van sommige mineralen en vitaminen
- Allergieën
- Verzwakken van het immuunsysteem
- Astma
- Misselijkheid
- Eczeem
- Buikkrampen
- Netelroos
- Nierstenen
- Duizeligheid
- Hoge bloeddruk
- Uitdroging
- Infecties van de urinewegen
- risico op gewichtstoename
- Hyperactiviteit
- Orgaanletsel
- Mogelijk zelfs kankerverwekkend
Natuurlijk krijgt niet iedereen deze klachten, maar het zijn wel degelijk risico’s!
Weet wat je eet!
Gelet op deze gezondheidsrisico’s is het belangrijk om verpakkingen te lezen en je bewust te zijn van wat je eet. Helaas is het voor ons vaak abracadabra wat er op de verpakkingen staat en is het dus lastig om de risico’s in te schatten van een product.
Wil jij je bewust zijn van wat je eet? Dan is het gidsje ‘Wat zit er in uw eten?‘ van Corinne Gouget en Will Jansen onmisbaar in je boodschappentas. Met dit boekje hebben etiketten geen verrassingen meer voor jou!