Wat zijn lege calorieën?

wat zijn lege calorieën, links boven

Lege calorieën zijn calorieën die veel energie leveren, maar geen voedingsstoffen (zoals vitaminen en mineralen, maar ook vetten en eiwitten) bevatten. Ze kosten je lichaam alleen maar energie, doordat je lichaam zelf de voedingsstoffen moet leveren die nodig zijn voor de vertering ervan. En dit put je lichaam als het ware uit, waardoor je je moe gaat voelen.

Nadelen lege calorieën

Een te grote hoeveelheid aan lege calorieën kan de volgende problemen veroorzaken:

  • Je eet te veel calorieën. Doordat lege calorieën geen of nauwelijks voedingsstoffen bevatten, merkt je lichaam dat er hieraan te korten dreigen en geeft een seintje dat je meer moet eten. Het risico hiervan is dat je meer eet dan je nodig hebt, met als gevolg dat alle energie (glucose) die niet nodig is, wordt opgeslagen als vet.
  • Je krijgt en te kort aan voedingsstoffen. Ook al let je op je calorie inname, kan er nog steeds een te kort aan voedingsstoffen ontstaan als je vooral lege calorieën eet. Op den duur kan dit tot schade aan je gezondheid ontstaan.

Waar zitten ze in?

Je kan ze dus het beste zoveel mogelijk vermijden en helemaal als je wilt afvallen! Maar waar zitten ze in? Lege calorieën kan je indelen in 3 categorieën:

  1. Geraffineerde suiker. Hierbij hebben we het over de bewerkte suikers: hoe meer bewerkt, hoe minder voedingsstoffen er over blijven. Je vindt ze onder andere in gebak, snoep, frisdrank (ook light producten), maar ook in witte rijst, pasta en wit brood.
  2. Transvetten. Dit zijn kunstmatige vetten die in de fabriek worden gemaakt. Ze zitten in koekjes, gebak, chips, fastfood en zoutjes.
  3. Alcohol. Alcohol levert per gram 7 kcal, maar bevat nauwelijks voedingsstoffen, daarom hoort alcohol ook in dit rijtje thuis. Daarnaast drink je alcohol meestal naast je normale maaltijden, dus zijn het extra calorieën. En bovendien vertraagd alcohol de afbraak van vetten. Dus een extra reden als je wilt afvallen om alcohol te laten staan.

Als met al is het dus verstandig om lege calorieën zo veel mogelijk te vermijden. Dit kan je makkelijk doen doen te kiezen voor onbewerkte producten, die bevatten van nature de juiste voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft.

Natuurlijk mag je best een keer snacken, maar doe het bewust en doe het met mate!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *