Onverzadigde vetten zijn vetten met een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren. Ze zijn over het algemeen zacht en soepel en zijn vloeibaar of hebben een laag smeltpunt. Ze staan bekend als de gezonde vetten, maar misschien goed om te weten dat ook verzadigde vetten goede eigenschappen hebben.
Alle vetten bestaan uit een mengsel van onverzadigde en verzadigde vetzuren. Daarom wordt in de praktijk altijd gekeken naar de verhouding van de verschillende vetzuren in een product. Dus een product met een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren, valt in de categorie onverzadigde vetzuren.
Soorten onverzadigde vetten
Deze vetten kunnen we onderverdelen in:
- Enkelvoudig onverzadigde vetzuren, dit is omega 9.
- Meervoudig onverzadigde vetzuren, dit zijn omega 3 en omega 6.
Het verschil tussen deze twee is de scheikundige samenstelling: bij 1 dubbele binding gaat het om enkelvoudig onverzadigde vetzuren en bij meerdere dubbele bindingen gaat het om meervoudig onverzadigde vetzuren.
Waar zitten ze in?
Vooral de meervoudig onverzadigde vetzuren zijn essentieel doordat ons lichaam ze zelf niet kan aanmaken. Als je voldoende gevarieerd eet is ons lichaam in staat om zelf enkelvoudig onverzadigd vetzuur aan te maken. Onverzadigde vetzuren vindt je onder andere in de volgende voedingsmiddelen:
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren:
- Olijven
- Olijfolie
- Noten
- Avocado’s
- Makreel
Meervoudig onverzadigde vetzuren:
- Vette vis
- Walnoten
- Pompoenpitten
- De meeste plantaardige oliën
- Wild
Onverzadigde vetten en gezondheid
Onverzadigde vetten hebben veel positieve effecten op onze gezondheid:
- Een kleinere kans op hart- en vaatziekten.
- Ook spelen ze een rol bij het remmen van ontstekingen.
- Daarnaast helpen ze bij de ontwikkeling van de hersenen en netvlies van baby’s, ze zijn belangrijk tijdens de zwangerschap. En ze helpen bij een normale ontwikkeling en groei van kinderen.
- Als laatste voorkomen ze een droge, schilferige huid.
Wil je meer weten over vetten? Lees dan mijn blogartikel ‘Wat zijn gezonde vetten?‘.