Seizoensgroenten en ook seizoensfruit zijn groente en fruit die in een bepaald jaargetijde worden geoogst.
Waarom zou je voor seizoensgroente en seizoensfruit kiezen?
- Groente en fruit uit het seizoen zijn voor het milieu minder belastend dan groenten en fruit die per vliegtuig, boot of vrachtwagen geïmporteerd worden of gekweekt worden in een verwarmde kas.
- Daarnaast zijn groente en fruit van het seizoen beter van kwaliteit en smaak, doordat ze niet zo’n lange weg hebben afgelegd voordat ze op je bord liggen.
- Als laatste sluiten groente en fruit uit het seizoen beter aan bij de de behoefte die je lichaam op dat moment nodig heeft. Denk maar eens na: in de zomer heb je meestal geen zin in boerenkool of erwtensoep. Maar in de winter wel. En sla daarentegen eet je liever in de zomer.
Seizoensgroenten
Hieronder enkele voorbeelden:
Winter: boerenkool, knolselderij, rode kool, spruitjes, pastinaak en rode biet.
Lente: asperge, komkommer, prei, rabarber, tuinboon en paksoi.
Zomer: andijvie, ijsbergsla, broccoli, bospeen, peultjes, spinazie en tomaat.
Herfst: pompoen, koolraap, rucola, snijbonen, venkel en groene kool.