Wat zijn smaakversterkers?

Smaakversterkers zijn stoffen die de smaak van voedingsmiddelen versterken of verbeteren. Voedingsmiddelen worden dus lekkerder gemaakt. Als smaakversterkers zijn verwerkt in een product staat dit vermeld op het etiket door middel van de E-nummers, dit zijn de nummers E620 t/m E650. Soms worden niet de E-nummers vermeld, maar de volledig uitgeschreven naam.

Smaakversterkers in de supermarkt

Zijn smaakversterkers veilig?

Hoewel de smaakversterkers een E-nummer hebben, wat betekent dat ze zijn goedgekeurd door de Europese Unie, zijn ze niet allemaal veilig. Veel van deze hulpstoffen kunnen schadelijke bijwerkingen hebben voor onze gezondheid. Helaas zijn ze moeilijk te vermijden, doordat ze aan heel veel bewerkte en kant-en-klaar producten zijn toegevoegd.

Risico’s kunnen zijn:

  • Versterken van de eetlust
  • Cardiovas-culaire aandoeningen
  • Astma-aanvallen
  • Aantasting van neuronen in de hersenen
  • Jicht
  • Hyperactiviteit
  • Huidreacties
  • Slapeloosheid
  • Allergieën
  • Irritatie van de slijmvliezen
  • Aantasting van de rode bloedlichaampjes

Natuurlijk hoeft dit niet bij iedereen tot uiting te komen, maar het zijn al met al genoeg redenen om smaakversterkers zoveel mogelijk te vermijden. Hoewel het moeilijk is, kan het wel als je het echt wilt. Eet zoveel mogelijk verse en onbewerkte voedingsmiddelen.

Alert op E-nummers

Welke E-nummers zijn veilig en welke kun je beter vermijden? Wil jij je ook bewust zijn van wat er in je eten zit? Dan is het boekje ‘Wat zit er in uw eten?‘ van Corinne Gourget en Will Jansen onmisbaar in je boodschappentas. Dit gidsje maakt je alert op al die E-nummers die in onze voeding zijn verwerkt. Bovendien kun je zowel zoeken op E-nummer, als op de volledige naam. Geen enkel etiket heeft dan nog verrassingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *