Wat zijn vetten?

wat zijn vetten, linksboven

Vetten zijn een energiebron voor ons lichaam, net als koolhydraten en eiwitten. Van deze 3 zijn vetten de meest energierijke voedingsstof, ze leveren per gram 9 kcal. In vergelijking: koolhydraten en eiwitten leveren per gram maar 4 kcal. Naast energie (calorieën) leveren ze ook vitamine A, D, E en K en vetzuren.

Soorten vetten

Ze zijn onder te verdelen in de volgende vetten:

  1. Verzadigde vetten: deze zijn over het algemeen stevig en hard en hebben een hoog smeltpunt.
  2. Onverzadigde vetten: deze zijn meestal soepel en zacht en hebben een laag smeltpunt of zijn vloeibaar. Deze kan je nog onderverdeling in enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetzuren.
  3. Transvetten: dit is een kunstmatige variant die in de fabriek wordt gemaakt.

Functies

Vetten zijn belangrijk voor een gezond lichaam, ze hebben de volgende functies:

  • Ze leveren energie.
  • Onverzadigde variant heeft een positief effect op ons immuunsysteem.
  • Ze spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van onze hersenen, zenuwstelsel en ogen.
  • Ze zijn belangrijk voor de opbouw van lichaamscellen.
  • We hebben ze nodig voor een goede hormoonhuishouding.
  • Ze zijn nodig voor de opname en transport van diverse vitaminen.
  • Opgeslagen vet is een goede warmte-isolator, beschermd organen tegen stoten of schokken en het zorgt dat organen op hun plaats blijven.

Wil je hier meer over lezen? Lees dan mijn blogartikel ‘Wat zijn gezonde vetten?‘.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *