
Vetten zijn een energiebron voor ons lichaam, net als koolhydraten en eiwitten. Van deze 3 zijn vetten de meest energierijke voedingsstof, ze leveren per gram 9 kcal. In vergelijking: koolhydraten en eiwitten leveren per gram maar 4 kcal. Naast energie (calorieën) leveren ze ook vitamine A, D, E en K en vetzuren.
Soorten vetten
Ze zijn onder te verdelen in de volgende vetten:
- Verzadigde vetten: deze zijn over het algemeen stevig en hard en hebben een hoog smeltpunt.
- Onverzadigde vetten: deze zijn meestal soepel en zacht en hebben een laag smeltpunt of zijn vloeibaar. Deze kan je nog onderverdeling in enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetzuren.
- Transvetten: dit is een kunstmatige variant die in de fabriek wordt gemaakt.
Functies
Vetten zijn belangrijk voor een gezond lichaam, ze hebben de volgende functies:
- Ze leveren energie.
- Onverzadigde variant heeft een positief effect op ons immuunsysteem.
- Ze spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van onze hersenen, zenuwstelsel en ogen.
- Ze zijn belangrijk voor de opbouw van lichaamscellen.
- We hebben ze nodig voor een goede hormoonhuishouding.
- Ze zijn nodig voor de opname en transport van diverse vitaminen.
- Opgeslagen vet is een goede warmte-isolator, beschermd organen tegen stoten of schokken en het zorgt dat organen op hun plaats blijven.
Wil je hier meer over lezen? Lees dan mijn blogartikel ‘Wat zijn gezonde vetten?‘.