Vetzuren zitten in vetten, met andere woorden: vetten bestaan uit diverse vetzuren. Ze zijn van belang voor een uitgebalanceerd voedingspatroon, want we hebben alle groepen nodig, alleen niet onbeperkt. Het is van belang dat we ze in de juiste verhouding eten.
Wil je hier meer over weten? Lees dan mijn blogartikel ‘Wat zijn gezonde vetten? Zijn dit alleen de onverzadigde vetten?‘.
Vetten bestaan uit de volgende groepen vetzuren:
- Verzadigde vetzuren, vaak verzadigde vetten genoemd. Deze zijn meestal hard en stevig en hebben een hoog smeltpunt en meestal zijn ze van dierlijke oorsprong. We hebben ze nodig voor een gezonde hersenfunctie, maar ze hebben ook voordelen voor onze lever, immuunsysteem en hormoonhuishouding.
- Onverzadigde vetzuren. Deze zijn over het algemeen zacht en spel en hebben een laag smeltpunt of zijn vloeibaar. Ze worden nog verder onderverdeeld in:
- enkelvoudig onverzadigd vetzuur. De belangrijkste is het omega-9 vetzuur, dit helpt onder andere om de bloedvaten soepel te houden en daarnaast helpt het bij het remmen van ontstekingen.
- meervoudig onverzadigd vetzuur. Dit zijn de omega-3 en omega-6 vetzuren. Omega-3 werkt ontstekingsremmend, vermindert de kans op hart- en vaatziekten en is goed voor zwangere vrouwen en baby’s. Omega-6 is belangrijk bij de groei en ontwikkeling van kinderen, verkleint de kans op hart- en vaatziekten en is goed voor de gezondheid van de huid.