Wat zijn vezels?

Wat zijn vezels, links boven

Vezels zijn kleine deeltjes van de celwanden van planten die niet worden verteerd in de dunne darm. Ze komen alleen voor in plantaardige producten als groente, fruit, noten en volkorenproducten. Omdat onze dunne darm deze kleine deeltjes niet kan verteren, komen ze in de dikke darm terecht en daar doen ze goed werk! Bovendien geven ze een verzadigd gevoel en dat kan helpen bij het afvallen.

Soorten vezels

Vezels kan je onderverdelen in 2 soorten:

  • Fermenteerbare vezels: worden in de dikke darm afgebroken. Deze zijn de voeding voor de bacteriën die in onze darm leven, ookwel darmflora genoemd. En de darmflora speelt een grote rol bij de spijsvertering, stoelgang en het immuunsysteem. Ze zitten onder andere in bonen, prei uien en bananen.
  • Niet-fermenteerbare vezels: worden niet afgebroken door de darmen. Ze stimuleren de beweeglijkheid van de darm. En bovendien vergroten ze het volume van de darminhoud doordat ze vocht opnemen. Dit zorgt voor een soepele ontlasting, maar dan is het wel belangrijk dat je voldoende (water) drinkt. Ook geven ze een verzadigd gevoel na het eten. Je vindt ze onder andere in erwten, kool, bonen en appels.

Hoeveel heb je nodig?

Voor volwassen vrouwen is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ongeveer 30 gram per dag. Voor mannen is dit ongeveer 40 gram per dag. Dit is een behoorlijke hoeveelheid en de meeste mensen halen dit niet. Maar zoals je hierboven gelezen hebt, zijn vezels heel belangrijk voor een gezond lichaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *