Op zoek naar een nieuwe wokpan, maar wat is de beste? Omdat er zoveel keus is, is dat zeker geen makkelijke keuze. Ik heb er zelf jaren over gedaan voordat ik voor mij de beste wokpan had gevonden. Daarom wil ik je met dit artikel helpen en dan hoef je er hopelijk niet net zo lang als ik over te doen….
Beste wokpannen 2021
- Demeyere wok 30 cm, nu €125,- bij Coolblue.
- deBuyer Mineral B wok 32 cm, nu €46,89 bij Bol.com.
- Sürel gierijzeren wok 35 cm, nu €51,- bij Bol.com
- BergHOFF / Gem wokpan (wadjan) 32 cm, nu €88,- bij Bol.com.
- Point-Virgule Wokpan 36 cm, nu €56,95 bij Bol.com.
- Vogue plaatstalen wokpan 28 cm, nu €36,05 bij Bol.com.
Heb je geen tijd om het hele artikel te lezen? Via de tekst in de inhoudsopgave kun je gelijk naar het gewenste hoofdstuk.
Inhoudsopgave
Wokken = gezond
Wokken komt van oorsprong uit Azie, maar deze kooktechniek wordt inmiddels wereldwijd veel gebruikt. Het is vooral een snelle en gezonde bereidingswijze. De fijngesneden ingrediënten verhit je kort op een hele hoge temperatuur. Hierdoor gaan maar weinig voedingsstoffen verloren, blijven groenten lekker knapperig en heb je binnen no-time een lekkere en gezonde maaltijd op tafel.
Wil je een goede wolmaaltijd op tafel zetten, zorg er dan voor dat je wokpan heel erg heet is voordat je de olie en de ingrediënten er in doet. Een klein scheutje olie is voldoende, het is zeker niet de bedoeling dat de ingrediënten drijven in de olie. En houd in gedachten dat het bij wokken gaat om een korte en extreme verhitting, niet om het garen in kookvocht op een lage temperatuur.
Hoe vind je een goede wokpan?
Wat voor mij de beste wokpan is, hoeft het voor jouw niet te zijn. We hebben allemaal onze persoonlijke voorkeuren. Bij de wokpannen in dit artikel heb ik rekening gehouden met kwaliteit, prijs en ook de ervaringen van anderen.
Maar hoe vind je nu voor jou de beste wokpan? Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden, maar je ook helpen naar het vinden van de juiste wokpan:
- Kooktoestel
- Materiaal
- Anti-aanbaklaag of niet?
- Traditioneel met ronde bodem of toch liever plat?
- 2 handvaten of een steel?
- Voor hoeveel personen kook je meestal?
- Wel of geen deksel?
- Prijsklasse
Kooktoestel
Houd bij je keuze in ieder geval rekening met het soort kooktoestel dat je gebruikt. Veel wokpannen zijn geschikt voor meerdere warmtebronnen, maar meestal niet voor allemaal.
Traditioneel wordt er in Azie gewokt op open vuur, een kooktoestel op gas komt daar het dichtste bij in de buurt. Maar tegenwoordig wordt er steeds meer gekookt op inductie en daarbij moet je er op letten dat de bodem van de wok bestaat uit magnetisch materiaal. Daarnaast heb je ook nog de kookbronnen: elektrisch, keramisch en halogeen.
Beste wokpan per kooktoestel
Daar kan ik kort over zijn dat is mijn geliefde Demeyere wokpan. Deze wokpan is geschikt voor alle warmtebronnen.
Demeyere wok 30 cm
- Ook verkrijgbaar in 26, 32 en 36 cm
- Geschikt voor elektrisch, gas, halogeen, inductie, keramisch en hij kan zelfs in de oven
- Deze wok is gemaakt uit 7 laags roestvrij staal met een kern van aluminium die doorloopt tot aan de rand. Deze opbouw zorgt voor een uitstekende en gelijkmatige warmteverdeling over de gehele oppervlakte.
- Deze pan is van duurzaam materiaal, gaat lang mee en is makkelijk schoon te maken.
Materiaal
Wokpannen zijn er in verschillende materialen en wat voor jou het beste is, is heel persoonlijk. Ik ben bijvoorbeeld heel erg blij met mijn RVS wokpan, maar misschien heb jij liever gietijzer of juist aluminium. Ieder materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen.
RVS
-
Duurzaam materiaal, kan bijna niet kapot, gaat lang mee
-
Roest niet
-
Kan in vaatwasser, is makkelijk schoon te maken
-
Bestaat vaak uit meerdere lagen, waardoor de warmte gelijkmatig verdeeld wordt
-
Pan moet langer opwarmen
-
Zwaarder dan bv. een aluminium pan
-
Bak enigszins aan (maar wel weer makkelijk schoon te maken)
Beste wokpan RVS
Ook hier is dat weer mijn favoriet: Demeyere wokpan.
Demeyere wok 30 cm
- Ook verkrijgbaar in 26, 32 en 36 cm
- Geschikt voor elektrisch, gas, halogeen, inductie, keramisch en hij kan zelfs in de oven
- Deze wok is gemaakt uit 7 laags roestvrij staal met een kern van aluminium die doorloopt tot aan de rand. Deze opbouw zorgt voor een uitstekende en gelijkmatige warmteverdeling over de gehele oppervlakte.
- Deze pan is van duurzaam materiaal, gaat lang mee en is makkelijk schoon te maken.
Gietijzer
-
Houd de warmte goed vast als hij eenmaal heet is
-
Hogere hitte haalbaar dan wokpan met anti-aanbaklaag
-
Weinig onderhoud nodig
-
Vaak verkrijgbaar met platte bodem en ronde binnenkant
-
Loeizwaar, te zwaar om mee te schudden
-
Lange opwarmtijd
-
Reageert langzaam op termperatuurswisselingen
-
Bakt enigszins aan
-
Mogen meestal niet in de vaatwasser
Beste wokpan Gietijzer
Sürel gietijzeren wok 35 cm
- Geschikt voor elektrisch, gas, inductie en keramisch
- Deze gietijzeren wok is geëmailleerd in de kleur rood
- Een erg mooi design (als je van rood houdt ten minste) en van goede kwaliteit
Aluminium (met anti-aanbaklaag)
-
Licht, dus makkelijk om mee te schudden
-
Snel warm
-
Kan in de vaatwasser, mits ingekapseld in ander materiaal
-
Goede warmte geleiding
-
Niet vaatwasser bestendig, tenzij het ingekapseld is door een laag van een ander materiaal
-
Niet bestand tegen zuren en zouten, tenzij het ingekapseld is door een laag van een ander materiaal
-
De anti-aanbaklaag in deze pannen kan beschadigen en gaat maar een paar jaar mee.
-
Als de anti-aanbaklaag van Teflon is mag de pan niet loeiheet worden (Thermolon wel)
Beste wokpan aluminium
BergHOFF | Gem wokpan (wadjan) 32 cm met deksel
- Geschikt voor elektrisch, gas , halogeen, inductie, keramisch en deze wokpan kan ook in de oven
- Deze wokpan heeft een mooi design met 2 handvatten
- Is van goede kwaliteit
- Heeft een hoogwaardige anti-aanbaklaag
- Met als enige minpuntje, dat de handvaten warm worden. Vind je dit vervelend, dan zou je voor de kleinere versie (Berghoff | Leo wokpan 28 cm) met een steel kunnen kiezen
Plaatstaal
-
Relatief goedkoop
-
Warmt snel op en koelt snel af
-
Licht, dus makkelijk om mee te schudden
-
Je moet de wokpan inbranden (op Youtube vind je diverse filmpjes die je laten zie hoe dat moet)
-
Bakt vrij snel aan
-
Heeft meer onderhoud nodig, doe je dit niet goed gaat deze wokpan minder lang mee
-
Kan niet in de vaatwasser
Beste wokpan plaatstaal
Vogue plaatstalen wokpan 28cm
- Geschikt voor alle warmtebronnen
- Prima voor intensief gebruik
- Relatief goedkoop
Natuurlijk kan je je ook bij de plaatselijke toko laten adviseren over een goede plaatstalen wokpan en hoe je die op de juiste manier onderhouden moet.
Staal
-
Relatief licht
-
Warmt snel op
-
Hoeft niet ingebrand te worden
-
Bakt minder snel aan dan plaatstalen wokpannen
-
Kan gaan roesten
-
Indien aanwezig: anti-aanbaklaag kan loslaten
-
Gaat minder lang mee
-
Kan niet in de vaatwasser
Beste wokpan staal zonder anti-aanbaklaag
deBuyer Mineral B wok 32cm
- In principe geschikt voor alle warmtebronnen, maar door zijn kleine bodemoppervlak het beste te gebruiken op een gaskookplaat met een wokring
- Met steel en handvat
- Door het gebruik vormt zich een natuurlijke anti-aanbaklaag, maar het snelste gaat dit door de pan eerst in te branden
- Deze pan is van goede kwaliteit en handig in het gebruik
Beste wokpan staal met anti-aanbaklaag
Point-Virgule Wokpan met Whitford Anti-aanbaklaag 36 cm
- Deze professionele wokpan is geschikt voor elektrisch, gas, inductie en keramisch
- Voorzien van een steel en een handvat
- De pan heeft een goede en zeer harde anti-aanbaklaag
- Is van goede kwaliteit en makkelijk in het gebruik
Anti-aanbaklaag of niet?
Het voordeel van een anti-aanbaklaag is natuurlijk dat het eten niet of niet zo snel aanbakt. Maar is de beste wokpan dan altijd voorzien van een anti-aanbaklaag? Nee, want het heeft ook nadelen. Het grootste nadeel is wel dat een anti-aanbaklaag kan beschadigen. En dit kan op verschillende manieren gebeuren. Bijvoorbeeld doordat je geen houten of kunststof spatel hebt gebruikt of omdat je de wokpan te warm hebt laten worden. Dit laatste is vooral een probleem bij een anti-aanbaklaag van Teflon.
Teflon anti-aanbaklaag
Teflon-pannen hebben een slechte reputatie omdat er in het verleden de stof PFOA in deze anti-aanbaklaag zat. En uit onderzoek is gebleken dat deze stof in verband werd gebracht met verschillende vormen van kanker. Al sinds 2015 is het verboden om deze stof nog te gebruiken in de teflon anti-aanbaklaag. Inmiddels is Teflon uitgebreid onderzocht en er geen aanwijzingen dat er andere schadelijke stoffen in zitten.1
Wel is het zo dat Teflon een vrij zacht materiaal is, waardoor het sneller slijt. En bovendien kan deze anti-aanbaklaag slecht tegen hoge temperaturen. Waardoor je een pan met een dergelijke anti-aanbaklaag niet mag verhitten als hij leeg is. Zodra er eten in de pan zit loopt de temperatuur niet meer zo hard op. Dit laatste is eigenlijk wat wokken is: je ingrediënten kort roerbakken in een gloeiendhete wokpan. Om deze reden ben ik van mening dat een wokpan met een teflon anti-aanbaklaag nooit kan behoren tot de beste wokpannen in dit overzicht.
Thermolon anti-aanbaklaag
Thermolon is een keramische anti-aanbaklaag en is beter bestand tegen hitte. Bovendien raakt het veel minder snel beschadigd, maar het is nog altijd niet aan te raden om een scherpe spatel te gebruiken om te roeren. Een anti-aanbaklaag van thermolon is wat mij betreft een beter alternatief voor een wokpan dan een teflon anti-aanbaklaag. Maar wil je echt heet wokken zoal het eigenlijk hoort, zou ik altijd gaan voor een wokpan zonder anti-aanbaklaag.
Beste wokpan met anti-aanbaklaag
Point-Virgule Wokpan met Whitford Anti-aanbaklaag 36 cm
- Deze professionele wokpan is geschikt voor elektrisch, gas, inductie en keramisch
- Voorzien van een steel en een handvat
- De pan heeft een goede en zeer harde anti-aanbaklaag
- Is van goede kwaliteit en makkelijk in het gebruik
Beste wokpan zonder anti-aanbaklaag
Demeyere wok 30 cm
- Ook verkrijgbaar in 26, 32 en 36 cm
- Geschikt voor elektrisch, gas, halogeen, inductie, keramisch en hij kan zelfs in de oven
- Deze wok is gemaakt uit 7 laags roestvrij staal met een kern van aluminium die doorloopt tot aan de rand. Deze opbouw zorgt voor een uitstekende en gelijkmatige warmteverdeling over de gehele oppervlakte.
- Deze pan is van duurzaam materiaal, gaat lang mee en is makkelijk schoon te maken.
Traditioneel met ronde bodem of toch liever plat?
Een traditionele wokpan heeft een ronde bodem. Door de ronde vorm wordt de hitte van de warmtebron optimaal verdeeld. Maar in onze Westerse keukens is een ronde bodem niet het meest handigste. Kook je op gas dan zou je een wokring kunnen gebruiken.
Maar veruit de meest gangbare wokpannen hebben een platte onderkant, zodat je ze makkelijk op de kookplaats kunt zetten. Kook je met inductie, elektrisch, keramisch of halogeen, kom je al gauw uit bij een platte bodem.
Als je kiest voor een platte bodem, let er dan op dat je bodem dikker is dan de ronde zijkant, maar hij mag ook weer niet te dik zijn. Een dikke bodem zorgt er voor dat het de warmte gelijkmatiger verdeeld. Maar het houdt de warmte ook langer vast en dat kan soms te lang zijn. Als je pan een te dikke bodem heeft en je draait de warmtebron minder, dan gebeurt er niet direct iets, waardoor de kans op aanbranden groter wordt.
Beste wokpan met ronde bodem
Voor een goede wokpan met een ronde bodem zou ik naar de plaatselijke Toko gaan om je te laten adviseren. Wil je er toch graag online één bestellen dan zou ik voor deze gaan -wel is waar niet helemaal rond- maar komt wel heel dicht in de buurt:
deBuyer Mineral B wok 32cm
- In principe geschikt voor alle warmtebronnen, maar door zijn kleine bodemoppervlak het beste te gebruiken op een gaskookplaat met een wokring
- Met steel en handvat
- Door het gebruik vormt zich een natuurlijke anti-aanbaklaag, maar het snelste gaat dit door de pan eerst in te branden
- Deze pan is van goede kwaliteit en handig in het gebruik
Beste wokpan met vlakke bodem
Demeyere wok 30 cm
- Ook verkrijgbaar in 26, 32 en 36 cm
- Geschikt voor elektrisch, gas, halogeen, inductie, keramisch en hij kan zelfs in de oven
- Deze wok is gemaakt uit 7 laags roestvrij staal met een kern van aluminium die doorloopt tot aan de rand. Deze opbouw zorgt voor een uitstekende en gelijkmatige warmteverdeling over de gehele oppervlakte.
- Deze pan is van duurzaam materiaal, gaat lang mee en is makkelijk schoon te maken.
2 handvatten of een steel
Ook deze keuze is weer een hele persoonlijke keuze, maar het komt ook voort uit de materiaalkeuze. Kies je bijvoorbeeld voor een gietijzeren wokpan, dan zal die bijna altijd 2 handvatten hebben. Omdat deze pannen loeizwaar zijn, is het gewoon niet praktisch om die met één steel te hanteren. Overigens heten dergelijke pannen een wadjan
De lichtere pannen hebben meestal een steel, zodat je de ingrediënten lekker kan schudden. En dan zijn er ook nog wokpannen die een combinatie van beiden hebben: één steel en één handvat.
Laat hierin je persoonlijke voorkeur spreken, vind je het fijner om met een wokpan te schudden? Of ben je meer van het roerbakken en laat je de wok juist op de kookplaat staan?
Beste wokpan met 2 handvatten
BergHOFF | Gem wokpan (wadjan) 32 cm met deksel
- Geschikt voor elektrisch, gas , halogeen, inductie, keramisch en deze wokpan kan ook in de oven
- Deze wokpan heeft een mooi design met 2 handvatten
- Is van goede kwaliteit
- Heeft een hoogwaardige anti-aanbaklaag
- Met als enige minpuntje, dat de handvaten warm worden. Vind je dit vervelend, dan zou je voor de kleinere versie (Berghoff | Leo wokpan 28 cm) met een steel kunnen kiezen
Beste wokpan met een steel
Demeyere wok 30 cm
- Ook verkrijgbaar in 26, 32 en 36 cm
- Geschikt voor elektrisch, gas, halogeen, inductie, keramisch en hij kan zelfs in de oven
- Deze wok is gemaakt uit 7 laags roestvrij staal met een kern van aluminium die doorloopt tot aan de rand. Deze opbouw zorgt voor een uitstekende en gelijkmatige warmteverdeling over de gehele oppervlakte.
- Deze pan is van duurzaam materiaal, gaat lang mee en is makkelijk schoon te maken.
Beste wokpan met steel en handvat
Point-Virgule Wokpan met Whitford Anti-aanbaklaag 36 cm
- Deze professionele wokpan is geschikt voor elektrisch, gas, inductie en keramisch
- Voorzien van een steel en een handvat
- De pan heeft een goede en zeer harde anti-aanbaklaag
- Is van goede kwaliteit en makkelijk in het gebruik
Voor hoeveel personen kook je meestal?
Natuurlijk is de grootte van de beste wokpan voor jou, afhankelijk van voor hoeveel personen je meestal kookt:
- 1 persoon: diameter ca. 24-26 cm
- 2-3 personen: diameter ca. 30-31 cm
- 4-5 personen: diameter ca. 35-36 cm
- > 5 personen: diameter vanaf 40 cm
Voor de meeste huishoudens is een wokpan tussen de 30 en 36 cm voldoende. De diameter meet je overigens aan de bovenzijde in het midden van de pan.
Beste Wokpan per grootte
Omdat ik zulke goede ervaringen heb met mijn eigen wokpan van Demeyere, vind je die dan ook 3x terug in deze lijst. Deze wokpannen zijn geschikt voor elektrisch, gas, halogeen, inductie, keramisch en hij kan zelfs in de oven. Deze wok is gemaakt uit 7 laags roestvrij staal met een kern van aluminium die doorloopt tot aan de rand. Deze opbouw zorgt voor een uitstekende en gelijkmatige warmteverdeling over de gehele oppervlakte. Deze pan is van duurzaam materiaal, gaat lang mee en is makkelijk schoon te maken.
- 1 persoon: Demeyere Wok 26 cm. Nu voor €112,- bij Coolblue
- 2-3 personen: Demeyere Wok 30 cm. Nu voor €125,- bij Coolblue
- 4-5 personen: Demeyere Wok 36 cm. Nu voor €183,99 bij Coolblue
- > 5 personen: deBuyer Mineral B wok 40 cm met steel en tegengreep. In principe geschikt voor alle warmtebronnen, maar door zijn kleine bodemoppervlak het beste te gebruiken op een gaskookplaat met een wokring. Door het gebruik vormt zich een natuurlijke anti-aanbaklaag, maar het snelste gaat dit door de pan eerst in te branden. Deze pan is van goede kwaliteit en handig in het gebruik. Nu €48,33 bij bol.com.
Wel of geen deksel?
Voor wokken heb je geen deksel nodig, het gaat immers alleen om het op hoog vuur roerbakken van ingrediënten. Maar je kunt een wokpan ook gebruiken voor bijvoorbeeld stoven en dan is een deksel wel weer handig. Veel wokpannen worden verkocht zonder deksel, maar er zijn wel losse, universele deksels te koop die passen op jouw wokpan.
Beste wokpan met deksel
BergHOFF | Gem wokpan (wadjan) 32 cm met deksel
- Geschikt voor elektrisch, gas , halogeen, inductie, keramisch en deze wokpan kan ook in de oven
- Deze wokpan heeft een mooi design met 2 handvatten
- Is van goede kwaliteit
- Heeft een hoogwaardige anti-aanbaklaag
- Met als enige minpuntje, dat de handvaten warm worden. Vind je dit vervelend, dan zou je voor de kleinere versie (Berghoff | Leo wokpan 28 cm) met een steel kunnen kiezen
Prijsklasse
Natuurlijk is je portemonnee ook een belangrijk punt bij bij jou keuze voor een goede wokpan. Al is het gezegde goedkoop is duurkoop is veel gevallen wel van toepassing, dit zeg ik uit eigen ervaring. Natuurlijk wil ik daarmee niet zeggen dat je als hobbykok professionele pannen moet aanschaffen. Maar neem in je afweging zeker mee:
- Behoud van kwaliteit
- Minder aantasting van het materiaal
- Levensduur
- Makkelijk schoon te maken en te onderhouden
Er was een tijd dat ik om de 2 jaar een nieuwe wokpan kocht, al dat geld had ik beter gelijk kunnen investeren in een hele goede wokpan. Mijn huidige wokpan heb ik inmiddels bijna 10 jaar en wokt nog net zo goed, als toen ik hem net kocht. Dus ik investeer liever wat meer in een goede wokpan die langer mee gaat.
Wat is de beste wokpan?
Wat voor jou de beste wokpan is, is dus afhankelijk van een aantal factoren en die kan voor iemand anders heel anders zijn. Dus daarom geef ik in dit artikel bij ieder onderdeel de in mijn ogen beste wokpan aan.
Maar overall ben ik gewoon super blij met mijn eigen wokpan van Demeyere die ik al bijna 10 jaar heb. Dus voor mijn is dit echt de absolute nummer 1:
In dir artikel heb ik zo uitgebreid mogelijk willen helpen bij je keuze voor een goede wokpan. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat ze gerust hieronder achter in het opmerkingenveld.
Bronvermelding:
Lees ook:
- Magimix keukenmachine ervaringen en review
- KitchenAid staafmixer review
- Koolhydraatarme recepten voor het hele gezin