Boek Oergondisch genieten: review en ervaringen

Gemiddelde leestijd: 17 minuten
Boek oergondisch genieten

Fit en bruisend door het leven met meer dan 250 recepten! Dat is het uitgangspunt van het boek Oergondisch genieten van Ria Penders en Yvonne van Stigt. In mijn eigen zoektocht naar een gezonde levensstijl ben ik gestuit op dit (kook)boek en het heeft mij heel veel geholpen. Daarom vind ik het tijd voor een review over het boek Oergondisch genieten, met mijn eigen ervaringen en die van anderen. Zodat het jou ook kan helpen naar een gezonde levensstijl!

Wat is oervoeding?

Oervoeding is een moderne leefstijl vanuit de oorsprong, zoals het boek zo mooi begint. Oervoeding is puur voedsel met veel groente, fruit, noten, zaden, vlees, vis, kip en ei. Dus eten zoals de oermens in de oertijd deed. De oermensen gingen op jacht, raapte eieren en verzamelde knollen, bollen, noten, zaden en fruit. Ze aten wat de natuur te bieden had.

In de oertijd at de oermens geen:

  • Suikers, zoals je die vindt in snoep, koek, ijs en frisdranken.
  • Kunstmatige toevoegingen, additieven.
  • Zuivelproducten, zoals melk, yoghurt, vla en pudding.
  • Granen, zoals brood, crackers en pasta. Pas veel later (ongeveer 10.000 jaar geleden) is de mens onder andere granen gaan verbouwen.
  • Planten van de nachtschadefamilie, zoals tomaten, paprika’s aardappels en aubergines. De nachtschadefamilie komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en de oermens leefde in Afrika.
  • Peulvruchten, zoals bonen, kikkererwten, soja en pinda’s. Ze bevatten krachtige anti-nutriënten, die planten ontwikkelen om zich te beschermen tegen ziekteverwekkers en prooien. Ons lichaam ziet deze stoffen als indringers en zo kunnen ze ontstekingen veroorzaken in ons lichaam. 

Waarom zou je oervoeding eten?

De mens van nu lijkt genetisch nog heel veel op de oermens van toen. Dus het leven als jager en verzamelaar past nog steeds het beste bij ons. Maar door de agrarische revolutie (zo’n 10.000 jaar geleden) en de Industriële revolutie (zo’n 250 jaar geleden) hebben er grote veranderingen in ons voedingspatroon en leefstijl plaatsgevonden. En deze veranderingen gingen gepaard met gezondheidsproblemen, zo kwamen er steeds meer mensen met tandbederf en ontstonden welvaartsziekten.

Dus onze spijsvertering werkt nog op dezelfde manier als in de oertijd. Alleen de voeding die we nu eten lijkt helemaal niet meer op de voeding die we in de oertijd aten. En ons lichaam heeft daar moeite mee, het uit dat door allerlei klachten en (chronische) aandoeningen.

Je bent wat je eet!

Fit en slank

Eigenlijk komen alle populaire voedingstrends zoals geen gluten, geen zuivel, minder koolhydraten, gezonde vetten, puur en onbewerkt eten samen in oervoeding. Oervoeding is vrij van de meest voorkomende allergenen. 

En doordat je weer voeding gaat eten die goed bij je lichaam past, ervaar je de positieve effecten ervan. Eten zoals in de oertijd, maakt vrijwel alle diëten overbodig. Het helpt onder andere bij overgewicht, voedselallergieën, een opgeblazen gevoel, huidproblemen, suikerverslaving en verstoppingen.

Wie zijn Ria Penders en Yvonne van Stigt

Het boek Oergondisch genieten is geschreven door Ria Penders en Yvonne van Stigt en in deze review laat ik je ook kennismaken met de schrijfsters. Ze zijn deskundigen op het gebied van voeding en gezondheid en hebben een passie voor de heilzame werking van oervoeding.  

Ria Penders, schrijfster boek Oergondisch genieten

Ria Penders

Ria Penders heeft een orthomoleculaire diëtistenpraktijk. In de orthomoleculaire voedingsleer ligt de nadruk op een optimale hoeveelheid voedingsstoffen in de juiste verhouding. 

In haar praktijk begeleidt Ria mensen met allerlei gezondheidsproblemen, waarbij als uitgangspunt geldt: voeding als medicijn.Tijdens haar zoektocht naar een optimale gezondheid voor zowel zichzelf als voor haar cliënten, is ze uiteindelijk uitgekomen bij oervoeding: Oervoeding is de basis!

Yvonne van Stigt, schrijfster boek Oergondisch genieten

Yvonne van Stigt

Yvonne van Stigt is evolutionair gezondheidsdeskundige en master in de Psycho-Neuro-Immunologie (PNI). Bij PNI wordt er van uitgegaan dat voeding, beweging en stress drie factoren zijn die de werking van alle lichaamssystemen bepalen. 

Ze is eigenaar en hoofddocent aan het opleidingsinstituut voor preventieve en functionele geneeskunde. Dit opleidingsinstituut is gespecialiseerd in opleidingen waarin de gezonde leefstijl centraal staat.

Net als Ria heeft ook Yvonne een eigen zoektocht voor haar gezondheidsissues doorlopen. En deze eindigde bij de oervoeding, hierdoor kreeg ze meer energie en bereikte ze eindelijk haar streefgewicht. Ze wil mensen laten ervaren hoe hun lichaam weer optimaal kan functioneren door middel van een leefstijlverandering waarvan oervoeding de basis is.

Review Oegondisch genieten

Oergondisch genieten is geen dieet-boek! Het is een boek boordevol nuttige informatie over oervoeding. Waarbij wetenschappelijke kennis is vertaald naar een heldere uitleg. Maar bovenal is deze kennis vertaald naar meer dan 250 heerlijke recepten! De kennis en de recepten zijn er op gericht om jezelf te laten ervaren wat goede voeding is en wat goede voeding doet.

Elke dag stralend fit en gezond!

Zo begint het boek: met een duidelijke uitleg over oervoeding. Ria en Yvonne willen laten zien dat voeding uit de oertijd lekker is en optimaal past bij ons lichaam. Het is een effectieve manier om de negatieve spiraal van belastende voeding te doorbreken. Ook geven ze een handvat voor het veranderen van je voedingspatroon: verander niet alles tegelijk, doe het in stapjes zoals beschreven in het boek. 

Ze leggen overigens niet een strikt programma op. Eet bijvoorkeur 85% de voeding zoals in de oertijd en de overige 15% mag best uit producten bestaan die men in de oertijd niet at. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat deze verhouding prima functioneert. Ik val bijvoorbeeld niet meer terug in een suikerverslaving en ben al jaren op mijn streefgewicht.

Kleurrijk voedsel op ons bord zorgt voor evenwicht van binnen.

Recepten

Het grootste gedeelte van Oergondisch genieten bestaat uit recepten (meer dan 250!), die onderverdeeld zijn in ontbijten, lunches, soepen, menu’s voor het avondeten, smaakmakers en snacks.

Ontbijt

Hoewel een ontbijt is de oertijd lang niet altijd gegeten werd, want er waren geen gevulde voorraadkasten, staan er heerlijke ontbijtsuggesties is. Wat denk je van een ontbijt met flensjes of een snelle smoothie?

Lunch

De lunches zijn volwaardige maaltijden die een verzadigd gevoel geven. Bij de warme herfstlunch met biefstuk of de witlofsalde met zalm ga ik al watertanden! Natuurlijk vergen deze lunches meer voorbereidingstijd dan een standaard boterham. Maar probeer het eens een paar keer en je zult merken dat je je ’s middags fitter voelt. Dat geeft de motivatie om het vaker te eten en na verloop van tijd wordt je steeds handiger en sneller in het voorbereiden. Zo heb ik altijd een voorraad in de vriezer.

Avondmaaltijd

De menu’s zijn ingedeeld per jaargetijde en gaan uit van seizoensgroenten. Aan het begin van ieder jaargetijde vind je een overzicht van alle groenten en fruit die in dat seizoen van nature verkrijgbaar zijn.

Eén van mijn favoriete herfstmenu’s is een runderstoofpot met pruimen, kastanjes en groene savooiekool. Alleen bij de geur van de stoofpot loopt het water me al in de mond.

Smaakmakers

In de recepten wordt veel gebruik gemaakt van kruiden en specerijen. Ze geven het eten niet alleen geur en smaak, maar ze bevatten ook veel bio-actieve stoffen. En hoewel deze stoffen niet essentieel zijn voor de werking van ons lichaam, hebben ze wel gunstige effecten op onze gezondheid.

In dit hoofdstuk vind je diverse kruidenmixen die eigenlijk alle kant-en-klaar mixen overtreffen. Het zal je wellicht niet verrassen maar in de ‘oerkeuken’ worden geen pakjes en zakjes gebruikt om het eten op smaak te brengen.

Lekkere snacks

Dit is toch wel een favoriet hoofdstuk van mij. Hoewel ik niet vaak een tussendoortje eet, geniet ik er wel heel erg van als ik het eet! In dit hoofdstuk vind je hartige en zoete snacks. Van borrelhapjes, lekkere toetjes tot gebak.

Ervaringen met Oergonisch genieten

Mijn eerste kennismaking met oervoeding was in 2013. In eerste instantie was ik begonnen met koolhydraatarm eten, maar al snel werd dit oervoeding. In mijn zoektocht naar lekkere recepten stuitte ik op het boek Oergondisch genieten. Dankzij dit boek ging er een wereld voor me open. Waar ik in eerste instantie dacht dat mijn eetpatroon heel saai zou worden, bleek dat helemaal niet zo te zijn. Ik heb nog nooit zo gevarieerd en lekker gegeten! En dankzij oervoeding ben ik van mijn suikerverslaving af en heb al jaren mijn streefgewicht. Zelfs mijn partner is positief, hij was na 2 weken van zijn chronische vermoeidheid af.

Ik maak nog steeds veel recepten uit het boek, keus genoeg! En bovendien heb ik dankzij dit boek veel geleerd over gezonde voeding en nog steeds pak ik het boek regelmatig als naslagwerk.

Ervaringen van anderen

Niet alleen ik ben enthousiast over Oergondisch genieten, dat blijkt wel uit de vele positieve reacties die ik heb gevonden:

Overall review

  • Lekkere en gevarieerde recepten

  • Meer dan 250 recepten

  • Recepten zijn makkelijk te maken

  • Mooie foto’s/Goede kwaliteit

  • Prijs-kwaliteit is dik in orde

  • Ook geschikt voor mensen met voedselallergieën

  • Handige tips om gerechten als lunch mee te nemen naar het werk

  • Duidelijke uitleg over oervoeding

  • In enkele recepten komen ingrediënten voor die niet in de standaard supermarkt verkrijgbaar zijn (wel in natuurvoedingswinkels)

  • Als je erg gewend bent aan pakjes en zakjes, kan de smaak van zelf gemengde kruiden en specerijen even wennen zijn.

Oergondisch genieten van Ria Penders en Yvonne van Stigt
Oergondisch genieten van Ria Penders en Yvonne van Stigt

Beoordeling door Andrea Nieland,

18 sep 2020
5

Als je geïnteresseerd bent in gezonde voeding en lekker eten dan mag dit boek niet ontbreken in je keuken! Het boek Oergondisch genieten kost €29,95 en ik vind het de prijs meer dan waard! Ten eerste staan er meer dan 250 overheerlijke en verrassende recepten in. En ten tweede staat er een uitgebreide en duidelijke uitleg in over oervoeding: een moderne levensstijl vanuit de oorsprong.

Ik heb mijn best gedaan om je in deze review alle informatie te geven over Oergondisch genieten. Dit boek is één van mijn waardevolste kookboeken in mijn keuken. Wil jij ook fit en bruisend door het leven? Dit kookboek vol met kennis en vooral veel praktische recepten laten jou op een eenvoudige wijze kennismaken met oervoeding en de positieve effecten daarvan!

Leestip:

Heb je nog vragen? Stel ze gerust hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *