Het beste boek over oervoeding van 2021!

Met deze boeken zorg je voor een slanker, gezonder en vitaler leven!

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

Mijn leefstijl bestaat uit een combinatie van een koolhydraatarm dieet en oervoeding. Oervoeding is bij de meeste mensen nog niet zo bekend als koolhydraatarm eten. Daarom leek het mij goed om in dit artikel mijn favoriete boek(en) te delen over oervoeding. Aan deze boeken heb ik heel veel gehad in mijn zoektocht naar een gezonde leefstijl. Ze hebben mij geholpen te begrijpen hoe ik de juiste keuzes maak op het gebied van voeding. En ik gebruik ze nog steeds regelmatig als naslagwerk of om lekkere recepten uit te maken.

Oervoeding in het kort

Oervoeding is geen nieuwe dieethype. Het gaat juist heel erg lang terug, terug naar de oertijd. In de oertijd was de mens een jager-verzamelaar. We aten wat de natuur ons op at moment gaf: seizoensgroenten, -fruit, knollen, wortels, noten en zaden. Verder ging hij visser en op jacht naar wild. Meestal moest de oermens dus eerst op pad voordat hij kon eten.

Granen, peulvruchten, aardappelen en zuivel had de oermens nog niet. En suikers had hij alleen af en toe in de vorm van honing en natuurlijk de natuurlijke suikers die van nature in groente en fruit zit.

Ons lichaam houdt de evolutie niet bij…

Ten opzichte van de oertijd is er veel veranderd in ons voedingspatroon. Het gehalte aan fabrieksvoeding is enorm tegenwoordig en waar in de oertijd het grootste gedeelte van onze voeding bestond uit groente, knollen, wortels, fruit en noten, bestaat dat tegenwoordig voor een groot gedeelte uit koolhydraten. En hoeven niet meer in lichamelijke beweging te komen voordat we eten kunnen. Een enorme verandering dus, waar ons lichaam (nog) niet op ingespeeld is.

Hoewel de oertijd heel erg lang geleden lijkt, is het dat niet zo voor onze genen. Onze genen lijken nog heel veel op de genen van de oermens. En daardoor is ons lichaam helemaal niet afgestemd op de moderne voeding. Met als gevolg dat meer dan de helft van de Nederlanders en Belgen kampen met overgewicht en heel veel mensen te maken krijgen met welvaartsziekten.


Beste boek oervoeding: oergondisch genieten

Mijn favoriete boek over oervoeding: Oergondisch genieten

Mijn favoriete boek is een combinatie van allerlei nuttige informatie over oervoeding en meer dan 250 recepten: Oergondisch genieten van Ria Penders en Yvonne van Stigt. Dit boek heeft mij enorm geholpen bij het begrijpen en ervaren wat gezonde voeding is. Het algemene deel aan het begin van het boek geeft jou de basisinformatie over oervoeding. En wil je meer verdieping, dat kan, die vind je achterin.

De recepten in dit boek bewijzen dat oervoeding absoluut niet saai is. De recepten zijn onderverdeeld per seizoen. En naast recepten voor avondeten, vind je ook recepten voor ontbijt, lunch en tussendoortjes. 


boek oervoeding: Oersterk koken

OERsterk koken!

OERsterk koken van Jolanda doornbos en drs. Richard de Leth was het tweede boek dat ik aanschafte over oervoeding. En ik maak er nog steeds recepten uit! Mede dankzij dit boek ben ik al jaren op een gezond gewicht en hoef ik geen moeite te doen om op gewicht te blijven.

Ook ik dit boek vind je naast lekkere recepten, de nodige achtergrondinformatie over oervoeding.

Het uitgangspunt van dit boek is de oeroude voeding uit de natuur, precies zoals onze voorouders aten, maar dan net even moderner.

Wat ik wel jammer vind is dat het boek niet meer als fysiek boek verkrijgbaar is (nog wel 2de-hands op bol.com). Dus je zult het moeten doen met de digitale versie van dit boek.


boek oervoeding: oerspronkelijke keuken

De Oerspronkelijke Keuken

Het mooie van het boek de Oerspronkelijke keuken van Yvonne Stigt en tv-kok Lisette Rovers is dat er vier verschillende varianten van oervoeding in staan:

  • Milde oervoeding, voor mensen die nog moeten wennen aan deze nieuwe manier van eten.
  • Basis oervoeding, voor mensen die wat strike met voeding wil omgaan.
  • Koolhydraatarme oervoeding, voor mensen die het anders niet lukt om af te vallen.
  • Vegetarische oervoeding, voor mensen die geen vlees of vis willen eten.

Zo kun je vanuit verschillende invalshoeken kennis maken met oervoeding. 


OERsterk omslag

OERsterk

Het boek OERsterk van drs. Richard de Leth is speciaal voor mensen die een verdieping willen. Dit boek is geen kookboek over oervoeding, maar een waardevolle verzameling van informatie over het bereiken en behouden van een optimale gezondheid. De soms best wel moeilijke stof wordt op een makkelijke manier uitgelegd. De heldere en praktische uitleg stelt jou in staat om voor jezelf een optimale gezondheid en vitaliteit te creëren. Voor mij was dit boek een welkome aanvulling op de informatie die ik al had.

Wil jij de verantwoordelijkheid nemen over je eigen gezondheid? Dan is dit boek een echte aanrader!


OERsterk in 6 weken, sta

OERsterk in 6 weken

Ook OERsterk in 6 weken is geschreven door drs. Richard de Leth. Zijn gedachtengoed heeft mij zo veel gebracht en geleerd, dat ik meerdere boeken en magazines van hem in de kast heb staan. Dit boek is ook weer zo’n waardevol boek waarin de 6 sleutelfuncties die essentieel zijn voor een optimale gezondheid centraal staan. 

In dit boek vind je per week een handig overzicht met per dag een aantal adviezen op het gebied van ontspanning, eten en regelmatige beweging. Daarnaast ontdek je in dit boek hoe je lichaam werkt en wat het nodig heeft. Dit stelt je in staat om de juiste keuzes. Verder vind je enkele recepten in dit boek, oefeningen en invulschema’s. Het is dus echt een doe-boek, waarmee je aan de slag gaat om in 6 weken OERsterk te worden.


Ik hoop dat één (of meerdere) van deze boeken jou verder kunnen helpen naar een gezond, slank en gelukkig leven, net zoals ze dat bij mij hebben gedaan. Mede dankzij deze boeken ben ik al jaren op een gezond gewicht en hoef ik daar geen enkele moeite voor te doen. Bovendien ben ik van mijn suikerverslaving af en voel ik mij fit en energiek!

Heb jij nog andere boeken die zeker niet op deze lijst mogen ontbreken? Laat gerust een reactie achter! En heb je nog vragen? Stel ze gerust, ik beantwoord ze graag.

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *