Is er een verband tussen het coronavirus en overgewicht? Deze vraag stelde ik mezelf al een tijdje, maar ik kon er geen antwoord op vinden. Tot afgelopen vrijdagavond. In Jinek vertelde Peter van der Voort, hoofd van de intensive care van het Universitair Medisch Centrum Groningen, over een voedingssupplement dat mogelijk uitkomst zou kunnen bieden. Maar hij vertelde ook dat bijna alle patiënten op de intensive care overgewicht hebben. Voor mij voldoende reden om dit verder uit te zoeken. Lees in dit artikel waarom overgewicht van invloed kan zijn op het coronavirus.
Inhoudsopgave
Wat is de relatie tussen overgewicht en het coronavirus?
9 van de 10 patiënten met het coronavirus op de IC blijkt overgewicht te hebben, ze hebben een bmi boven de 25. Hoe komt dit? De boosdoener lijkt het hormoon leptine te zijn, dit hormoon wordt aangemaakt door vetcellen. Mensen met veel vetweefsel maken veel van het hormoon leptine aan.
En de embolieën, die leiden tot de benauwdheid bij coronapatiënten, worden waarschijnlijk veroorzaakt door een verhoogde hoeveelheid leptine in het bloed.
Wat is het hormoon leptine?
Leptine is een verzadigingshormoon, het remt het hongercentrum van je brein. Het hormoon is bedoelt om je hoeveelheid lichaamsvet in balans te houden. Hoe meer lichaamsvet, hoe meer leptine wordt aangemaakt. Hierdoor voel je je eerder en meer verzadigd en ga je minder eten. En op termijn val je daardoor weer af.
Daarnaast heeft leptine nog andere functies die ook van invloed zijn op je gewicht:
- Het remt de productie van andere hormonen, zoals ghreline, die eetlust opwekken.
- Het versnelt je metabolisme (stofwisseling) om zo overtollig vet kwijt te raken.
Waarom kan leptine tegen je werken?
Je lichaam maakt dus zelf het perfecte middel om af te vallen! Maar hoe kan het dan zijn dat mensen met veel vetweefsel en dus veel leptine, toch niet afvallen?
Veel mensen met veel overgewicht lijden aan leptineresistentie. In dat geval is het lichaam ongevoelig geworden voor het hormoon en reageert je lichaam er niet meer goed op. Als er veel en vaak grote hoeveelheden van het hormoon in je lichaam aanwezig is, went je lichaam hieraan. En is er steeds meer van het hormoon nodig om je lichaam hier op te laten reageren.
En zo ontstaat er dus een situatie waarbij je lichaam niet meer (voldoende) reageert op het eigen perfecte middel om af te vallen. Ondanks dat je al verzadigd bent, heb je voor je gevoel nog steeds honger.
Je kan een leptineresistentie omkeren!
Het voedingssupplement resveratrol, waar vrijdagavond over werd gesproken, kan mogelijk het leptineniveau in je bloed verlagen. En daardoor zouden coronapatienten mogelijk kunnen voorkomen dat ze op de IC terecht komen. Dit is echter wetenschappelijk nog niet bewezen. Deze uitspraak was mede bedoeld om wetenschappers aan te moedigen om onderzoek te doen naar het verband tussen het hormoon leptine, het voedingssupplement resveratrol en het coronavirus.
Gelukkig kan zelf je lichaam ook helpen om de leptineresistentie om te keren. Een leptineresistentie ontstaat meestal door een ongezond eetpatroon. Dus door de juiste voeding te eten, kan je je lichaam weer laten luisteren naar het hormoon leptine en daardoor val je af.
Met de volgende tips help je je lichaam weer luisteren naar het hormoon leptine
1. Stop met geraffineerde suikers en andere snelle koolhydraten
Geraffineerde suikers en snelle koolhydraten geven ons snel energie, maar dat hebben we in het dagelijkse leven helemaal niet nodig. Ze zijn eigenlijk alleen maar gevaarlijk voor ons lichaam. Omdat ze allerlei gezondheidsproblemen kunnen opleveren, zoals overgewicht, verhoogde kans op hart- en vaatziekten, insulineresistentie en ook leptine resistentie.
Door snelle koolhydraten maakt onze lever triglyceriden aan. En uit onderzoek blijkt dat triglyceriden het signaal van leptine blokkeren, waardoor ons hongersignaal niet geremd wordt.
2. Eet vezelrijk voedsel
Vezels houden je darmen gezond en zijn heel belangrijk voor ons imuunsysteem. Ook verhogen ze de gevoeligheid voor leptine. Voedsel dat rijk is aan vezels geeft een verzadigd gevoel en helpt daarmee je hongergevoelens onder controle te houden, zodat je niet te veel eet.
3. Eet eiwitrijke voeding
Eiwitten zorgen er voor dat je lichaam gevoeliger wordt voor leptine. Daarnaast helpt eiwitrijke voeding, net als vezelrijke voeding, je honger onder controle te houden. Je voelt je daardoor langer verzadigd.
4. Voeg aan iedere maaltijd gezonde vetten toe
Ook gezonde vetten geven een gevoel van verzadiging. Maar ze werken ook ontstekingsremmend. En één van de oorzaken van leptine resistentie kunnen ontstekingen in je lichaam zijn. Dus als je de ontstekingen remt met gezonde vetten, neemt je leptine gevoeligheid ook weer toe.
5. Beweeg regelmatig
Je hoeft niet persé fanatiek te gaan sporten. Iedere vorm van fysieke inspanning stabiliseert de hormoonbalans. Zo kan iedere dag een stukje wandelen al een grote positieve verandering met zich mee brengen. Doordat je hormoonbalans dan weer meer in evenwicht komt, wordt je lichaam ook weer gevoeliger voor leptine.
Bovendien zal je minder honger ervaren als je regelmatig beweegt dan wanneer je veel stil zit.
6. Zorg voor voldoende slaap
Een goede nachtrust is belangrijk voor een goede hormoonbalans. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat je bij te weinig slaap meer eetlust hebt, doordat je meer van het hongerhormoon ghreline aanmaakt.
7. Voorkom stress
Het hormoon cortisol, dat vrijkomt bij stress, vergroot je eetlust. En daarnaast speelt het mee bij een leptine resistentie. Het is dus belangrijk om voldoende tijd voor ontspanning te nemen.
Slag om de arm
Omdat er nog onvoldoende wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar het verband tussen leptine en het coronavirus, is nog niet met zekerheid te zeggen dat (te) veel leptine door overgewicht de veroorzaker is.
Maar daarnaast is het wel een feit dat mensen met overgewicht veel meer risico lopen op gezondheidsklachten. Overgewicht heeft ook invloed op je weerstand. De meeste mensen met overgewicht zijn over het algemeen vaker ziek, misschien ook wel vatbaarder voor het coronavirus?
Overgewicht en een lage weerstand
Hoe komt het dat mensen met overgewicht vaker ziek zijn? Een goede werking van je immuunsysteem is essentieel voor de weerstand tegen ziekteverwekkers. En voor een goede werking van je immuunsysteem is het belangrijk dat je stofwisseling (metabolisme) en hormoonhuishouding in balans zijn. Bij mensen met overgewicht zijn deze processen ontregeld en daardoor vatbaarder voor ziekteverwekkers.
Disbalans in hormoonhuishouding en stofwisseling
Hormonen zijn regelstofjes die allerlei processen in ons lichaam regelen en beïnvloeden. De werking van hormonen kunnen ontregeld raken door onder andere een ongezonde levensstijl, (moderne) geraffineerde voedingsmiddelen, alcohol, medicijnen of stress.
Onze stofwisseling wordt grotendeels aangestuurd door hormonen. Een disbalans in je hormoonhuishouding is dus ook van invloed op onze stofwisseling. En daardoor kan er overgewicht ontstaan.
Hormonen zijn dus van invloed op het ontstaan van overgewicht, maar het geldt ook andersom. Overgewicht is ook van invloed op je hormoonhuishouding, doordat het je hormoonsysteem langdurig belast en daardoor ontregelt.
Immuunsysteem
Daarnaast maken vetcellen voortdurend stoffen aan die laaggradige ontstekingen (ontstekingen die nauwelijks aantoonbaar zijn in je bloed) bevorderen. Hierdoor is je immuunsysteem constant een beetje actief om deze laaggradige ontstekingen te onderdrukken. Maar voor een goede werking van je immuunsysteem in het belangrijk dat hij af en toe rust heeft. Gebeurt dit niet, zoals bij veel mensen met overgewicht, wordt je weerstand lager en is de kans dat je ziek wordt groter.
Wil je tips om je immuunsysteem te versterken? Lees dan mijn kennisbankartikel ‘Je immuunsysteem versterken? Deze 8 simpele tips helpen je weerstand te verhogen!‘.
Afvallen is de oplossing!
Afvallen is de oplossing om de hoeveelheid leptine in je bloed te verminderen en je weerstand te verhogen. Alleen doe dit wel op een verantwoorde en gezonde manier, want dit is essentieel om je lichaam sterk te houden.
Crashdieten hebben een negatieve invloed op het hormoon leptine. Bij een crashdieet val je dan wel snel af, maar je krijgt bijna altijd te weinig voedingsstoffen binnen. En daardoor neemt ook de productie van leptine af. Wat betekent dat je dus geen gebruik maakt van de lichaamseigen methode om af te vallen.
Bovendien gaat je lichaam door de weinige calorieën in de spaarstand: je lichaam vertraagt zijn stofwisseling. En zodra je stopt met het dieet, houdt het deze spaarstand nog een tijdje aan waardoor je snel weer aankomt.
Gezonde voeding = hogere weerstand + risico vermindering
Het eten van de juiste voeding kan onze weerstand aanzienlijk verbeteren en een leptineresistentie voorkomen of omkeren. Bovendien zorgt het er ook nog eens voor dat je afvalt en waardoor je dus niet meer in de risicogroep valt.
Eet zoveel mogelijk natuurlijke voedingsmiddelen en vermijd geraffineerde producten. Maar wat zijn dan deze gezonde producten? Deze voedingsmiddelen zijn ook het uitgangspunt voor een koolhydraatarm dieet. Voor een complete lijst met gezonde voedingsmiddelen, lees mijn kennisbankartikel ‘Koolhydraatarme producten? Hier vind je een compleet overzicht!’.
Wil jij ook minder vetweefsel?
Wil jij ook je vetweefsel verminderen op een verantwoorde en gezonde manier? Start vandaag nog met het Koolhydraatarm 50 dagen programma van Niels Bosman. Bij dit programma hoef je je niet druk te maken over wat je moet gaan eten. Je krijgt gevarieerde weekmenu’s met 6 eetmomenten per dag, inclusief boodschappenlijst. Afvallen op een verantwoorde manier was nog nooit zo makkelijk!
Wil jij ook minder vetweefsel?
Start vandaag nog met het Koolhydraatarm 50 dagen programma. Afvallen op een verantwoorde manier was nog nooit zo makkelijk!