Een lekkere sappige gehaktbal maken is best wel een kunst. Ik eet inmiddels niet zo vaak vlees meer, maar tegen een goede gehaktbal zeg ik zeker geen nee! En hierbij deel ik een recept van de lekkerste gehaktbal ever! Althans dat vind ik.
Dit recept is gebaseerd op het recept voor de sappigste gehaktbal van Jonnie Boer. Je weet wel de chef-kok en eigenaar van het driesterren-restaurant De Librije in Zwolle. En dan denk je misschien dat wordt een hele uitdaging om klaar te maken. Ik kan je verzekeren: het is super simpel om de lekkerste gehaktbal ever te maken! Het recept heb ik enigszins aangepast, enerzijds om het wat beter in een koolhydraatarme keuken te laten passen en anderzijds op basis van persoonlijke voorkeur. Maar daardoor gaat er niets verloren aan deze overheerlijke gehaktbal.
Koolhydraatarm alternatief voor paneermeel
Voor een goede gehaktbal is in ieder geval ei en paneermeel nodig om te voorkomen dat de gehaktballen tijdens het bakken uit elkaar vallen. Maar paneermeel bevat veel koolhydraten en past daardoor niet echt in een koolhydraatarme keuken. Ik vervang paneermeel voor gehaktballen het liefste door zelf gemaakt paneermeel van koolhydraatarm brood. En dit is heel makkelijk: droog het brood in de oven totdat het helemaal knapperig is. Breekt het in stukjes en maal het met een vijzel fijn. Et Voilà: je eigen koolhydraatarme paneermeel.
Je zou ook amandelmeel kunnen nemen, maar persoonlijk vind ik dat je met paneermeel van koolhydraatarm brood het beste resultaat krijgt.
Receptinformatie
- Type gerecht: bijgerecht
- Bereidingstijd: 35 minuten + 30 minuten wachttijd
- Aantal personen: 5
- Moeilijkheid: makkelijk
Zo maak je de lekkerste gehaktballen ever!
- Doe de gehakt, Ketjap Manis, mosterd, zout, cayennepeper, eieren en paneermeel in een schaal. Kneed alles met je handen net zo lang totdat alles goed met elkaar vermengd is.
- Draai hier 5 grote gehaktballen van.
- Leg de gehaktballen minimaal 30 minuten afgedekt in de koelkast. Dan blijven ze beter in vorm in de pan.
- Snijd intussen de uien in fijne halve ringen.
- Nu gaan we de gehaktballen braden: doe wat boter in een braadpan en bak de gehaktballen rondom aan. Blijf er bij en laat de gehaktballen door de pan rondgaan, totdat alle kanten lekker bruin zijn.
- Giet vervolgens de vleesfond erbij en het blikje geconcentreerde tomatenpuree. Roer even goed door.
- Voeg vervolgens de halve uienringen toe en laat alles ca. 30 minuten sudderen. Zet de deksel schuin op de pan, zodat de jus een beetje kan inkoken.
Eet smakelijk!
Tip: Heerlijk bij de koolhydraatarme spruitjes-prei stamppot!
Ingrediënten
- ca. 400/500 gr Runder gehakt
- 2 el Ketjap Manis
- 1 el Grove mosterd
- 1 el Franse (fijne) mosterd
- snufje Zout
- 1 tl Cayennepeper
- 2 Eieren
- 100 gr Paneermeel van koolhydraatarm brood
- 1 pot (ca. 380 ml) Vleesfond
- 1 blikje Geconcentreerde tomatenpuree
- 3 Uien
- Boter
Vind jij deze gehaktballen ook de lekkerste ever? Laat het me weten!
Recept-tip: