Een detox kuur en ook nog afvallen

Boost je gezondheid en afvallen met detoxen!

Gemiddelde leestijd: 16 minuten

Wat heeft een detox kuur te maken met afvallen? Veel meer dan dat je denkt! Ik doe al jaren één keer per jaar een detox kuur. Gewoon om mijn lichaam een handje te helpen met reinigen. Maar ik heb onlangs ontdekt dat je een detox kuur ook heel goed kunt inzetten bij het afvallen. En die informatie wil ik jou niet onthouden, dus lees snel verder!

Detoxen en afvallen!

Met dit 7-daagse smoothie detox plan ga jij ervaren dat detoxen niet moeilijk hoeft te zijn en geef het afvallen een boost! 

 • Ontgift je lichaam in 7 dagen 
 • Inclusief volledig uitgewerkte recepten (ook voor de af- en opbouwdagen)
 • Inclusief boodschappenlijstjes
Ja, ik wil ook makkelijk detoxen en het afvallen een boost geven!

Voordat ik de link tussen afvallen en een detox kuur uitleg, wil ik je eerst even kort vertellen wat detoxen precies is. En waarom het één of twee keer per jaar pure noodzaak is.

Wat is detoxen?

Volgens het voedingscentrum is detoxen “een gebruikte term voor het reinigen van het lichaam van afvalstoffen of gifstoffen”. 

Tijdens een detox kuur voer je dus alle schadelijke en ongewenste stoffen af uit je lichaam, zodat je lichaam weer optimaal kan functioneren.

Onze lever en nieren zijn onze natuurlijke mechanismes om ons lichaam te reinigen. Maar tegenwoordig hebben die een beetje hulp nodig. Ten opzichte van pakweg 100 jaar geleden is er veel veranderd, niet alleen in onze voeding, maar ook in onze omgeving. 

Aan ons voedsel worden tegenwoordig veel chemische stoffen (zoals onder andere kleur-, geur- en smaakstoffen). Verder bestaat veel cosmetica uit chemische stoffen en die zitten ook in de meeste wasmiddelen en in onze kleding. Deze stoffen komen in ons lichaam via onze huid. Ook via de lucht krijgen we allerlei giftige stoffen binnen, van de industrie, benzinedampen, maar ook van chemische schoonmaakproducten. En dan hebben we nog de slechte gewoontes zoals roken en alcohol.

Sap detox kuur om af te vallen

Waarom zou je detoxen?

Door de grote hoeveelheden gifstoffen die we binnenkrijgen is het één of twee keer per jaar pure noodzaak om je lichaam een handje te helpen. Doordat onze natuurlijke reinigingsmechanismen het niet meer alleen aankunnen hopen gifstoffen zich op in ons lichaam en daardoor verzuurt je lichaam. Een verzuurt lichaam is minder veerkrachtig, waardoor allerlei kwaaltjes en sneller gezondheidsproblemen ontstaan:

 • Vermoeidheid
 • Lage weerstand
 • Slecht humeur
 • Spierpijn
 • Gewrichtspijn
 • Slecht slapen
 • Onbalans in je hormoonhuishouding, dit kan onder andere leiden tot overgewicht en niet kunnen afvallen
 • Slechte en onreine huid
 • Hoofdpijn
 • Slechte concentratie

Na je 40ste gaat deze verzuring in een hoger tempo en wordt de noodzaak voor een detox kuur nog groter. Hoe ouder je wordt hoe minder goed je lichaam in staat is om de balans weer te herstellen.

Een detox kuur helpt bij het afvallen!

Doordat je bij een detox kuur minder calorieën binnenkrijgt dan dat je verbruikt, maak je een vliegende start bij het afvallen! Gemiddeld kan je 2,4 kilo afvallen in een detox-week. Maar of deze  resultaten blijvend zijn hangt af van de keuzes die je maakt na je detox kuur.

Maar dat het een perfecte start is voor een gezonde leefstijl is een feit!

Verborgen kracht

Lukt het afslanken maar niet bij jou? Hoe goed je ook je best doet? 

Doe dan eerst een detox-kuur en het afvallen lukt daarna meestal wel!

De gifstoffen hopen zich op in je vetcellen en daardoor wordt afvallen lastig. Als je vetcellen zijn gevuld met gifstoffen, kunnen de vetcellen niet kleiner worden. Je zult dan eerst de gifstoffen moeten afvoeren en daarna kunnen je vetcellen krimpen en val je af.

Bovendien verbetert je hormoonhuishouding door een detox kuur. Daardoor gaat je stofwisseling weer goed werken en wordt afvallen ook makkelijker. En als laatste verlies je tijdens een detox kuur overtollig vocht en dat ga je ook zien op de weegschaal.

Op zich is afvallen niet het hoofddoel van een detox kuur, maar het is wel een prettige bijkomstigheid. En in veel gevallen de beste start om te beginnen met afvallen en een gezonde leefstijl.

Verschillende soorten detox kuren

Detox kuren zijn er in veel verschillende vormen en maten.

De meest bekende zijn de sapkuren, ook wel sapvasten genoemd. Afhankelijk van de kuur die je volgt eet je in aanvulling op de sapjes of smoothies niet of nauwelijks. De meeste kuren duren tussen de 1 en 7 dagen. Naast dat deze sappen je lichaam helpen bij het ontgiften, geven ze je lichaam een boost van vitaminen en mineralen.

detox kuur, afvallen met en groente en fruitsmoothies

Naast deze sapkuren kan je ook een maand lang geen suiker, alcohol, koffie en sigaretten gebruiken. Je eet dan alleen veel groenten, drinkt veel water en neemt nauwelijks dierlijke producten en zuivel. Bij zo’n detox kuur neem je zo veel mogelijk basische voeding en vermijd je alkalische voeding. 

Deze laatste is minder rigoureus, maar vraagt wel een langere inzet. Het is heel erg persoonlijk wat voor jou het beste werkt. Voor mij werkt altijd de snelle boost het beste en daarna ga ik weer door met mijn gezonde leefstijl.

Detox kuur, afvallen en andere aandachtspunten

Nu kan je denken het afvallen gaat zo lekker met mijn detox kuur, ik plak er nog een paar weken aan vast.

Niet doen!

Maak van een detox kuur geen crashdieet! Volg je een sapkuur, doe dit echt maximaal 2 weken.

En detoxen is geen goed idee als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Je lichaam heeft het dan al zwaar genoeg en je hebt alle voedingsstoffen nodig voor je kindje. En bovendien bestaat bij een detox kuur de kans dat de afvalstoffen uit je vetcellen in de moedermelk terecht komen. 

Als je diabetes hebt of andere gezondheidsproblemen, overleg dan altijd eerst met je arts voordat je aan een detox kuur begint.

Detox kuur: zo pak je het aan!

Ik ga hier even uit van een sapkuur van 1 tot 7 dagen, omdat dit de meest voorkomende variant is.

Afbouwen

Het beste begin je met één tot drie afbouwdagen voordat je met de detox kuur begint. Gedurende deze dagen laat steeds meer producten achterwege:

Dag 1: geen toegevoegde suikers, brood, rijst, pasta en gefrituurde producten.

Dag 2: geen vlees, vis, koffie, en alcohol.

Dag 3: geen zuivel, geen tussendoortjes, focus op groente en fruit.

Tijdens deze dagen is het belangrijk om biologische en onbewerkte voedingsmiddelen te eten. 

Het voordeel van deze afbouwdagen is dat je lichaam en geest worden voorbereid op de detox kuur, waardoor de kans op ontgiftingsverschijnselen kleiner wordt.

De detox kuur

De detox kuur volg je zoals beschreven in jouw kuur. Als je er voor kiest om zelf je sapjes en smoothies te maken, let er dan op dat je deze goed samenstelt en voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Voor die één of twee keer per jaar zou ik aanraden om een bewezen kuur aan te schaffen, zodat je je daar geen zorgen over hoeft te maken.

Ontgiftingsverschijnselen

In het begin van de kuur kan je je minder goed voelen, dit komt door de afvalstoffen die vrijkomen en je lichaam aan het afvoeren is. Dit zijn ontgiftingsverschijnselen:

Bijwerkingen:

 • Duizeligheid
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Diarree/veranderende ontlasting
 • Spierpijn 
 • Irritatie
 • Misselijkheid

Het is niet gezegd dat je last krijgt van deze bijwerkingen, maar weet dat het kan gebeuren en heel normaal is.

Resultaten

Gedurende de detox kuur gaan de meeste mensen zich beter voelen. En na afloop kunnen de resultaten heel divers zijn:

 • Gewichtsverlies
 • Meer energie
 • Gevoel van opschonen
 • Minder pijnklachten
 • Minder darmklachten
 • Betere nachtrust
 • Makkelijker afkicken van slechte eetgewoontes

Opbouwen

Na de detox kuur is het ook belangrijk om weer op te bouwen. De kans is groot dat je lichaam gaat protesteren als je in één keer alles weer gaat eten. Het is beter om de afbouwdagen in omgekeerde volgorde te gebruiken als opbouwdagen, dus:

Dag 1: eet vooral groente en fruit

Dag 2: je kunt nu ook weer wat zuivel toevoegen aan je menu (niet te veel, lees mijn blog ‘Is melk wel zo gezond’)

Dag 3: vlees, vis, koffie en alcohol met mate kunnen nu ook weer

Bedenk dat dit een mooie start is voor jouw gezonde leefstijl. Probeer producten met toegevoegde suikers zo veel mogelijk te vermijden en wees zeer matig met brood, rijst, pasta en aardappelen (snelle koolhydraten). Op die manier zet jij jouw detox kuur in om een vliegende start te maken met afvallen!

Detox kuur tips!

Tot slot heb ik nog enkele tips voor je om maximale resultaten uit jouw detox kuur te halen en het tot een goed einde te volbrengen.

Tip 1: Extra aanvulling

Als aanvulling op je detox kuur kan je kruidenthee en groene thee drinken en voedingssupplementen in te nemen. De volgende kruiden zijn een extra ondersteuning:

 • Kurkuma
 • Gember
 • Spirulina
 • Chlorella

Tip 2: Altijd biologisch en onbewerkt

Als je een kuur doet waarbij je vast voedsel mag eten, kies dan altijd voor biologische en onbewerkte voedingsmiddelen. Dit geldt trouwens ook voor de afbouw- en opbouwdagen. Neem geen producten met toegevoegde suikers, drink geen koffie en alcohol en roken is ook uit den boze.

Tip 3: Beweging

Regelmatig bewegen ondersteund de afvoer van afvalstoffen.

Tip 4: Timing/planning

Zoals je hebt kunnen lezen kan een detox kuur wat ongemakken met zich mee brengen. Daarom raad ik niet aan om te starten met een detox kuur op een moment dat je een bomvolle agenda hebt. Zorg dat je start in een rustige periode, dan is de kans dat je het volhoudt op een moeilijk moment veel groter.

Detox kuur en afvallen

Wil jij aan de slag met een makkelijke detox kuur en het afvallen een boost geven? Het 7-daagse smoothie detox plan is wat mij betreft een echte aanrader! Deze detox kuur geeft het lichaam de tijd om zich aan te passen, zorgt er voor dat je nieuwe gewoontes aanleert en vergroot zo de kans dat je een nieuw en gezond voedingspatroon volhoudt.

Detoxen en afvallen!

Met dit 7-daagse smoothie detox plan ga jij ervaren dat detoxen niet moeilijk hoeft te zijn en geef het afvallen een boost! 

 • Ontgift je lichaam in 7 dagen 
 • Inclusief volledig uitgewerkte recepten (ook voor de af- en opbouwdagen)
 • Inclusief boodschappenlijstjes
Ja, ik wil ook makkelijk detoxen en het afvallen een boost geven!

Ik hoop je met dit artikel de noodzaak van een jaarlijkse detox kuur te hebben laten zien. Een detox kuur is dus niet alleen noodzakelijk voor jouw gezondheid, maar zeker ook een goede start  als je wilt afvallen! 

Heb je nog vragen? Stel ze gerust, ik beantwoord ze graag!

Lees ook: 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *