Een dieet zonder koolhydraten is tegenwoordig erg populair en niet zonder reden. Het is niet alleen een prima manier om af te vallen, maar er zijn ook veel mensen die enorme gezondheidsverbeteringen behalen met koolhydraatarm eten. Maar hoe werkt dat nou precies? Waar moet je op letten? Wat mag je wel eten? En wat niet?
In dit artikel vertel ik je er alles over!
Voor eens en voor altijd afrekenen met die overtollige kilo’s!
Het koolhydraatarm 50 dagen programma van Niels Bosman neemt je aan de hand mee bij jouw eerste stappen in de wereld van koolhydraatarm eten.
Je krijgt:
- Weekmenu’s met recepten volgens de unieke 50/30/20 regel (50% eiwitten, 30% gezonde vetten, 20% langzame koolhydraten)
- Boodschappenlijstjes
- Handige informatie en praktische tips
- Koolhydraatarme drinktips
- 100 Koolhydraatarme lekkernijen
Inhoudsopgave
Een dieet zonder koolhydraten?
Een dieet zonder koolhydraten betekent niet dat je helemaal geen koolhydraten mag eten. Dus de benaming klopt niet helemaal. Het is niet voor niets dat het een koolhydraatarm dieet heet. Je eet dus wel koolhydraten, alleen stukken minder dan dat we gewend zijn.
Eénzijdig
Een voedingspatroon helemaal zonder koolhydraten is overigens ook niet mogelijk, er zijn namelijk maar heel weinig voedingsmiddelen die helemaal geen koolhydraten bevatten. Je zou dan een heel éénzijdig voedingspatroon hebben dat alleen maar bestaat uit vlees, vis en vetten. En zodra je vlees of vis gepaneerd of gemarineerd is, bevat het al koolhydraten.
En groente en fruit dan?
Ook groente en fruit bevatten koolhydraten. Maar ze bevatten ook hele belangrijke voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen. Het is dus heel belangrijk dat we voldoende groente en fruit eten. Ik durf zelfs te zeggen dat het de belangrijkste voedingsmiddelen zijn die we nodig hebben, vooral groente.
Maar niet alle groente en fruit bevatten evenveel koolhydraten, zo zijn peulvruchten rijk aan koolhydraten en bevat bijvoorbeeld boerenkool, maar heel weinig koolhydraten. Hier zou je dus wel rekening mee kunnen houden.
Je kan niet zonder koolhydraten
Naast dat een dieet helemaal zonder koolhydraten erg éénzijdig is, is het ook heel slecht voor je lichaam. Onze hersenen bijvoorbeeld kunnen niet zonder koolhydraten. Als je zou stoppen met het eten van koolhydraten neemt je vermogen om te denken te leren en te onthouden af. Daarom is het belangrijk om ook voedingsmiddelen met koolhydraten te eten.
Het gaat om de juiste koolhydraten
Je moet dus wel koolhydraten blijven eten, alleen moeten het wel de juiste koolhydraten zijn.
Wat bedoel ik daarmee?
Er zijn verschillende soorten koolhydraten: snelle en langzame koolhydraten, ook wel enkelvoudige/tweevoudige en complexe koolhydraten genoemd.
Snelle koolhydraten
Enkelvoudige en tweevoudige koolhydraten zijn de snelle koolhydraten. Deze koolhydraten eten we over het algemeen te veel, veel te veel zelfs! Een groot gedeelte van onze voedingsmiddelen bestaat hieruit. Dat zoetigheid en hartige snacks veel snelle koolhydraten bevatten is misschien geen verrassing. Maar ook veel graanproducten zoals brood, witte rijst en pasta bevatten veel snelle koolhydraten. En ook veel drankjes, zoals frisdranken, vruchtensappen en yoghurtdrankjes zitten er vol mee.
Vetopslag
Deze snelle koolhydraten worden zo genoemd omdat ze snel in ons lichaam worden opgenomen. Dat is natuurlijk handig als je direct een sportprestatie moet leveren, maar in de meeste gevallen hebben we die snelle energie helemaal niet nodig. En energie die ons lichaam niet direct nodig heeft, slaat het als reserve op in de vorm van vet.
Daarnaast veroorzaken snelle koolhydraten grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Deze grote schommelingen veroorzaken de welbekende suikerdips: je gaat je moe voelen en krijgt meer trek in zoetigheid. Als je veel snelle koolhydraten eet, is het bijna onvermijdelijk om aan te komen.
Langzame koolhydraten
Complexe koolhydraten worden de langzame koolhydraten genoemd. Ons lichaam moet meer werk verrichten om deze koolhydraten af te breken en op te nemen. Ze worden dus langzamer opgenomen in ons bloed waardoor grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel worden voorkomen. Er ontstaan zo geen suikerdips en ze veroorzaken dus niet zo snel snaaigedrag. De kans dat ze als vet worden opgeslagen is daardoor veel kleiner.
Het gaat ook om de juiste hoeveelheden
Zoals is al aangaf bevatten ook groente en fruit koolhydraten, maar die hebben we juist nodig voor een gezond lichaam. Dus hoe doe je dat?
Er zijn verschillende vormen van koolhydraatarm eten. De ene is strenger dan de ander, de hoeveelheid koolhydraten verschilt dus per variant. Maar deze hoeveelheden zijn niet vastgelegd en kunnen ook weer verschillen per website. Ik ga uit van een gemiddelde:
- Keto dieet: minder dan 50 gram koolhydraten per dag
- Koolhydraatarm dieet: tussen de 50 en 100 koolhydraten per dag
- Koolhydraatbeperkt dieet: tussen de 100 en 150 gram koolhydraten per dag
Welke variant is het beste voor jou?
Welke vorm voor jou het beste is, is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en je doelstelling. Wil je snel afvallen? Dan zou je kunnen kiezen voor een keto dieet. Maar wil je gewoon op gewicht blijven dan is een koolhydraatbeperkt dieet misschien al voldoende. En vind je het keto dieet echt te streng, maar wil je wel afvallen? Kies dan voor een koolhydraatarm dieet.
En daarnaast is de hoeveel koolhydraten jij nodig hebt, ook nog afhankelijk van een aantal factoren:
- De hoeveelheid beweging is je hebt: hoe meer beweging, hoe meer koolhydraten dat je verbrand.
- Geslacht: mannen hebben over het algemeen wat meer nodig dan vrouwen.
- Leeftijd: hoe ouder, hoe minder je nodig hebt.
- Lichaamsbouw: hele dunne, tengere mensen zijn over het algemeen betere koolhydraatverbranders
Een dieet ‘zonder’ koolhydraten in de praktijk
In de praktijk komt het er dus op neer dat je de producten met snelle koolhydraten zo veel mogelijk vermijd, dus ook brood, rijst, pasta en aardappels.
En nu hoor ik je denken: “Wat eet ik dan wel?”
Je gaat veel meer de focus leggen op het eten van groenten. Zo maak ik bijvoorbeeld in plaats van de standaard boerenkoolstamppot een boerenkoolstamppot met knolselderij. De gewone nasi maak ik van bloemkoolrijst en spaghetti maak ik met courgette. Zo zijn er genoeg varianties te bedenken op de traditionele gerechten. Op mijn receptenpagina vind je een aantal lekkere koolhydraatarme recepten.
Hoe te beginnen?
Toen ik begon met koolhydraatarm eten heb ik best wel wat tijd achter de computer doorgebracht om uit te zoeken wat ik wel mocht eten en wat niet. En nog veel belangrijker: lekkere recepten, want ik ben en blijf een Bourgondiër. Op mijn website vind je alle informatie die je nodig hebt om te kunnen starten met een koolhydraatarm dieet.
Maar het kan nog makkelijker! Met het Koolhydraatarm 50 dagen programma van Niels Bosman. Je krijgt niet alleen 7 weekmenu’s inclusief boodschappenlijstjes, maar ook praktische tips en adviezen om jouw start met een koolhydraatarm dieet tot een succes te maken. De recepten zijn samengesteld volgens de unieke 50/30/20-regel: 50% eiwitten, 30% gezonde vetten en 20% langzame koolhydraten. Deze formule heeft al vele mensen geholpen met succesvol afvallen.
Voor eens en voor altijd afrekenen met die overtollige kilo’s!
Het koolhydraatarm 50 dagen programma van Niels Bosman neemt je aan de hand mee bij jouw eerste stappen in de wereld van koolhydraatarm eten.
Je krijgt:
- Weekmenu’s met recepten volgens de unieke 50/30/20 regel (50% eiwitten, 30% gezonde vetten, 20% langzame koolhydraten)
- Boodschappenlijstjes
- Handige informatie en praktische tips
- Koolhydraatarme drinktips
- 100 Koolhydraatarme lekkernijen
Ik hoop dat je lekker aan de slag gaat met een dieet zonder snelle koolhydraten. Met dit artikel hoop ik je voldoende handvatten te hebben gegeven. Mocht je nog vragen hebben? Stel ze gerust, ik beantwoord ze graag!
Lees ook:
- Koolhydraatarme producten? Hier vind je een compleet overzicht!
- Waar zitten slechte koolhydraten in?
- Koolhydraatarm 50 dagen programma review: lees mijn ervaringen!