Entrecote met rode wijnsaus en feestelijke rode kool

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Voor de feestdagen is het altijd weer een uitdaging om iets lekkers, gezonds en bijzonders op tafel te toveren. Ik kan je garanderen: deze entrecote met rode wijnsaus en feestelijke rode kool doen het altijd goed. En zijn ook heel lekker voor of na de feestdagen!

Entrecote met rode wijnsaus

Entrecote met rode wijnsaus

Receptinformatie

  • Type gerecht: hoofdgerecht
  • Bereidingstijd: 45 minuten
  • Aantal personen: 4
  • Moeilijkheid: gemiddeld

Zo maak je entrecote met rode wijnsaus

  1. Snipper de ui en pers de knoflook uit. En fruit deze in de kokosolie ca. 1 minuut.
  2. Voeg de runderfond, wijn, rozemarijn, kaneelstokje, kruidnagel en tomatenpuree toe. Kook de saus op hoog vuur in tot je ongeveer 1/3 van de oorspronkelijke hoeveelheid overhoud.
  3. Zeef de saus boven een kom.
  4. Laat de entrecotes in ca. 30 minuten op kamertemperatuur komen.
  5. Bak de entrecotes in roomboter op hoog vuur, voor een rosé eindresultaat ca. 2-3 minuten en keer halverwege om. Houd je van rood, houd dan 1-2 minuten aan en voor doorbakken 4-5 minuten.
  6. Laat de entrecotes in aluminiumfolie nog even 10 minuten rusten.
  7. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Bak ze gedurende 3 minuten op hoog vuur en blijf ze omscheppen.
  8. Voeg de saus bij de champignons en verwarm nog een paar minuten door, breng eventueel op smaak met peper en zout.
  9. Snijd de entrecotes schuin in plakjes en verdeel over de borden en schep de saus erover of er naast.

Tip: De entrecote in dit recept kan je ook vervangen door wild, bijvoorbeeld een hazenrugfilet.

Ingrediënten

  • 4 stuks Entrecote (ca. 500 gr)
  • 1 Ui
  • 1 teentje Knoflook
  • Kokosolie
  • Roomboter
  • 500 ml Runderfond of runderbouillon
  • 1/2 fles Rode wijn (droog en stevig)
  • 2 takjes verse Rozemarijn
  • 1 Kaneelstokje
  • 1 Kruidnagel
  • 1/2 blikje Tomatenpuree, geconcentreerd
  • 250 gr Kastanjechampignons
  • Peper en zout
Bestellen bij PLUS

Feestelijke rode kool

feestelijke rode kool

Receptinformatie

  • Type gerecht: hoofdgerecht/bijgerecht
  • Bereidingstijd: 75 minuten
  • Aantal personen: 6
  • Moeilijkheid: gemiddeld

Zo maak je de feestelijke rode kool

  1. Snipper de ui.
  2. Pers 1 citroen uit.
  3. Rasp de rode kool met een keukenmachine. Of snijd hem in dunne reepjes. 
  4. Doe de rode kool in een grote schaal, strooi er een beetje zout over en besprenkel met citroensap van 1 citroen (dan blijft de kleur mooi). Roer goed door elkaar en laat even intrekken.
  5. Smelt in een grote pan de stevia en voeg de witte wijnazijn, rode wijn, port en de boter toe.
  6. Laat dit wat inkoken en voeg dan de gesnipperde ui toe. En breng vervolgens op smaak met honing, zout en peper. Laat het geheel nog wat verder inkoken.
  7. Pers de sinaasappels en de andere citroen uit.
  8. Rasp de appel
  9. Voeg nu de rode kool, het sinaasappelsap, citroensap, geraspte appel en de cranberry’s toe aan de saus.
  10. Laat dit zo’n 45 minuten garen op laag vuur met een deksel op de pan, roer af en toe goed door.
  11. Breng eventueel nog op smaak met wat peper, zout of stevia. 

Tip: Stevia is een natuurlijke zoetstof die afkomstig is van een plant. Het is 300x zoeter dan suiker en het heeft geen chemische toevoegingen nodig om gebruikt te kunnen worden. Daardoor is stevia uitermate geschikt om te gebruiken bij het koken of het bakken. Andere chemische zoetstoffen kunnen nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid en zijn zeker niet allemaal geschikt om te verhitten.

Eet smakelijk en geniet van deze entrecote met rode wijnsaus en rode kool!

Ingrediënten

  • 1 kleine Rode kool
  • 1 Ui
  • 1 Goudreinet
  • 100 gr Roomboter
  • 50 gr Stevia
  • 250 ml Rode wijn (droog en stevig)
  • 250 ml Port
  • 3 el Witte wijnazijn
  • 2 el Honing
  • 100 gr Cranberry's
  • 2 Sinaasappels
  • 2 Citroenen
  • Peper en zout
Bestellen bij PLUS
Magazine OERsterk Feest

Wil jij meer lekkere, gezonde en feestelijke recepten?

Dan wil je het magazine OERsterk Feest niet missen! Dit ‘kookboek’ staat boordevol lekkere en gezonde recepten voor ontbijt, lunch, diner en gezonde hapjes. De feestelijke recepten in dit magazine zijn niet alleen voor de kerstdagen, maar ook voor alle andere feestdagen. En naast dat de gerechten een feestje zijn om te zien en te eten, zijn de ingrediënten ook een feestje voor je lijf!

Ja, ik wil nog meer gezonde feestrecepten ontdekken!

Recepttip:

Lees ook:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *