Het Gezondheidsvirus: review

Mijn ervaringen met deze online training van drs. Richard de Leth

Gemiddelde leestijd: 14 minuten

Ik ben graag bezig met gezondheid en wil ook altijd bijleren over hoe ik mijn gezondheid het beste kan versterken en behouden. Dus toen drs. Richard de Leth zijn online training Het Gezondheidsvirus lanceerde was ik er als de kippen bij! In deze review over Het gezondheidsvirus vertel ik je over deze training, wat ik heb geleerd en hoe mijn ervaring is.

Het gezondheidsvirus cta

Praktische training voor een vitaler leven!

Leer in 8 lessen hoe je met kleine stappen radicaal meer vitaliteit en levenskwaliteit kunt krijgen. Krijg helder hoe jij jouw lichaam beter kunt aansturen!

 • Zorg voor meer energie in je lijf
 • Zorg voor meer rust in je hoofd
 • Zorg voor meer vitaliteit in jouw leven
Ja, ik wil ook een vitaler leven!

Inhoudsopgave

Zelfzorg is onmisbaar

Het aantal mensen met overgewicht en met chronische ziekten neemt al jaren ieder jaar toe. En de levenskwaliteit neemt al jaren af. De hoogste tijd voor een omwenteling! Drs. Richard de Leth zet zich met zijn platform OERsterk al jaren in om mensen te begeleiden naar een beter leven door middel van de juiste zelfzorg. Zelfzorg is in ons moderne leven de belangrijkste vaardigheid om gezond en gelukkig oud te worden.

Het leven heeft een deadline. De kwaliteit van jouw leven wordt voor een groot deel bepaald door jouw leefstijl. De moderne mens is dan misschien wel succesvol volgens de maatschappelijke norm. Maar vaak zijn we uit balans en onvoldaan. Zonder de juiste zelfzorg krijgt het lichaam niet wat het nodig heeft, met signalen als vermoeidheid en prikkelbaar als gevolg. Heeft jouw lichaam misschien klachten over jouw leefpatroon?

Wie is drs. Richard de Leth?

Richard de Leth studeerde geneeskunde aan de VU Amsterdam. Na zijn opleiding wist hij van alles over ziekte en de dood, maar niks over optimale gezondheid en het leven. Hij besloot zijn witte doktersjas aan de wilgen te hangen en zelf op onderzoek uit te gaan om de vraag: ‘Hoe wordt je gezond en gelukkig oud?’ te kunnen beantwoorden.

De evolutionaire geneeskunde gaf hem veel antwoorden. En met die kennis stelde hij een baanbrekend concept samen voor een optimale gezondheid, waarbij leefstijl het sleutelwoord is. Niet alleen voeding, maar ook beweging, ontspanning en mindset zijn belangrijk voor een optimale gezondheid!

Al deze kennis deelt Richard op zijn website Oersterk.nu. Met OERsterk helpen Richard en zijn team jaarlijks honderdduizenden Nederlanders om gezonder en vitaler te leven

Het gezondheidsvirus

In zijn online training het gezondheidsvirus laat Richard zien hoe je met kleine stappen radicaal meer vitaliteit en levenskwaliteit kunt krijgen. Krijg helder hoe jij jouw lichaam beter kunt aansturen! In 8 lessen leer je je jouw gezondheid een radicale impuls kunt geven. Het zorgt voor meer energie in je lijf, meer rust in je hoofd, maar vooral meer vitaliteit in jouw leven. En een mooie bijkomstigheid is dat je afvalt als je overgewicht hebt.

Gezond leven wordt je niet makkelijk gemaakt. De moderne leefomgeving rolt een rode loper uit naar de verkeerde ongezonde keuzes op leefstijlgebied. Overal is bewerkte voeding, comfort laat je stilzitten en schermpjes die je aandacht kapen.

drs. Richard de Leth

De inhoud van deze training bevat het levenswerk van drs. Richard de Leth en is een samenvatting van zijn 10 bestsellers. Uiteraard wil ik in deze review over Het Gezondheidsvirus de onderwerpen die aan bod komen niet onbenoemd laten.

De evolutie als basis voor gezondheid

Onze genen veranderen zich maar heel erg langzaam (2% per 100.000 jaar) en lijken nog heel erg op de genen van de oermens. Maar ons gedrag is wel enorm veranderd en onze genen snappen geen bal van ons gedrag. Je kunt dus eigenlijk concluderen dat ons lichaam en ons brein zijn gemaakt voor een omgeving die niet meer bestaat. Met als gevolg dat welvaartsziekte de belangrijkste doodsoorzaak is geworden.

De 4 pijlers van OERsterk en hun samenhang

Ontspanning, eten, regelmatige beweging en zingeving zijn nauw met elkaar verbonden. En alle 4 essentieel voor gezond en gelukkig oud worden. Bij een gezonde leefstijl wordt meestal de focus gelegd op gezonde voeding. Maar als je de andere 3 pijlers niet op orde hebt, mis je de echte sleutel.

We zouden ons veel meer bewust moeten zijn dat iedere klacht een bio-feedback van ons lijf is en bij het zoeken naar de oorzaak zouden we veel meer rekening moeten houden met onze evolutie.

Ontspanning als basis voor gezondheid

Voeding en beweging geeft het beste resultaat bij voldoende ontspanning. Daarom is het heel belangrijk om tijd voor jezelf in te plannen! In deze les ga je aan de slag met jouw belastbaarheid en belasting, het is heel belangrijk dat die 2 in evenwicht zijn.

Er zit een groot verschil tussen acute stress en chronische stress. Maar ook andere factoren kunnen van grote invloed zijn op gemoedstoestand.

Het gezondheidsvirus review: les 1
Les 1 van Het Gezondheidsvirus

Drie voedingsprincipes die je nergens leert

Met als uitgangspunt: “Laat voeding je medicijn zijn en je medicijn je voeding” leer je in deze les wat je kunt veranderen. Ik vertel je in deze review over Het Gezondheidsvirus niet wat je kunt veranderen, dat kan Richard de Leth jou veel beter uitleggen😉.

72% van onze voeding is geen echte voeding, maar vulling. Leer hoe je de juiste keuzes maakt. En je zult al snel voortgang zien: al binnen 24 uur verandert je darmflora en na 2 weken oervoeding zie je al resultaten. Het is dus nooit te laat om te starten.

Het intieme samenspel tussen beweging en het immuunsysteem.

De moderne mens heeft een chronisch overactief immuunsysteem, dit zijn laaggradige ontstekingen. Iedere keer dat je beweegt maak je anti-ontstekingsstofjes aan. In deze les krijg je handreikingen aangereikt, waarmee je beweging zo goed mogelijk inzet voor je vitaliteit.

De noodzakelijke balans tussen hoofd, hart en buik.

In les leer je over de noodzakelijke balans tussen je 3 breinen: 

 1. Hart – o.a. emotie
 2. Buik/darmen – o.a. intuïtie
 3. Hersenen – o.a. denken

Het is heel belangrijk dat je naar alle drie luistert en zorgt voor beheersing met je leefstijl en voor bezieling door onder andere het hebben van een doel.

Vitaliteit en metabole gezondheid

In deze les vertelt Richard alles over de 6 sleutelfunctie die tezamen bepalen hoe vitaal je bent. Bij deze les zit een handige bijlage om zelf te bepalen hoe vitaal je bent.

Verder vertelt Richard hoe ons brein krimpt en hoe we dit kunnen tegengaan en hoe we kunnen investeren in onze metabole gezondheid.

Gezondheid is niet de afwezigheid van ziekte, maar de aanwezigheid van vitaliteit.

drs. Richard de Leth

De blauwdruk voor een goede dag

Iedereen wil een goed leven, maak dit klein door iedere dag een goede dag te hebben. In deze les reikt Richard 10 stappen aan die jouw helpen om een goede dag te hebben. En die je helpen om jouw fitheid, competentie eiweerbaarheid te verbeteren, want dat is waar de natuur op selecteert. Bij deze laatste les vind je een handig document dat jou helpt om deze stappen ook echt te gaan doen.

Review online training Het Gezondheidsvirus

Ik volg drs. Richard de Leth al vele jaren, dus ken al veel van zijn opvattingen. Toch was deze online training weer een waardevolle aanvulling op wat ik al wist. Richard legt in normale mensentaal uit wat we kunnen doen om vitaler te worden en hij legt ook uit waarom.

👉 Als jij begrijpt wat je lichaam nodig heeft, maak je gezondere keuzes.

👉 Gezondere keuzes is meer vitaliteit

👉 En vitaliteit begint met de juiste zelfzorg

Mijn ervaringen met Het gezondheidsvirus

Van deze training heb ik geleerd dat we echt zelf moeten investeren in onze gezondheid en ons gedrag, omdat ons brein is ontworpen om te overleven (en niet om ons gelukkig te maken) en ons lijf is ontworpen om ons voort te planten (en niet om ons gezond te houden). Die investering moeten we echt zelf doen. 

En deze online training reikt handige handvaten uit hoe je dit kunt doen. 

Voor mij is vooral het stukje ontspanning een groot aandachtspunt, want zonder voldoende ontspanning krijg je niet de beste resultaten. En zo zal iedereen zijn eigen les uit deze online training trekken voor een (nog) vitaler leven.

Ik sta volledig achter deze leefstijl, het heeft mij en mijn partner namelijk heel veel gebracht. Dankzij deze leefstijl ben ik -na jaren van overgewicht- afgevallen en heb mijn gewicht al jaren onder controle. En mijn partner is van zijn chronische vermoeidheid afgekomen (wat in het reguliere medische circuit niet lukte).

Overall review Het gezondheidsvirus

 • Duidelijke uitleg in gewone mensentaal
 • Praktische adviezen
 • Diverse bijlagen met achtergrondinformatie
 • Kwaliteit – Prijsverhouding
 • Kost niet te veel tijd, geen langdradige lessen
Online training Het Gezondheidsvirus
Online training Het Gezondheidsvirus

Beoordeling door Andrea Nieland,

20 jan 2022
5

Drs. Richard de Leth is met deze training in staat geweest om een goede samenvatting te maken van zijn 10 beststellers. Zijn passie voor zijn levenswerk straalt er van af!

Met 8 lessen krijgt hij het voor elkaar om je te leren hoe je met kleine stappen radicaal meer vitaliteit en levenskwaliteit kunt krijgen. En krijg jij helder hoe je jouw lichaam beter kunt aansturen!

In deze review over de online training Het Gezondheidsvirus van drs. Richard de Leth, hoop ik je een goede beeld te hebben gegeven van de inhoud en doel van de training. Uit eigen ervaring kan ik alleen maar zeggen dat deze aanpassingen veel hebben betekend voor mijn leven en dat van mijn partner.

Heb je nog vragen? Stel ze gerust, ik beantwoord ze graag!

Lees ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren", dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten