Ik wil afvallen!

Dit veranderde voor goed mijn leven!

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Ik wil afvallen! 

Hoevaak heb jij dat al tegen jezelf gezegd? Ik in het verleden ontzettend vaak! Iedere keer nam ik me voor om af te vallen, maar keer op keer mislukte dat. Of het lukte wel voor even, maar daarna zaten de kilo’s er binnen no-time weer aan. Ik had de hoop bijna opgegeven, tot die ene keer dat het wel lukte! 

Mijn methode deel ik graag met je in dit artikel, zodat jij nu eindelijk ook voor de laatste keer kan roepen: Ik wil afvallen!

Voor eens en voor altijd afrekenen met die overtollige kilo’s!

Het koolhydraatarm 50 dagen programma van Niels Bosman neemt je aan de hand mee bij jouw eerste stappen in de wereld van koolhydraatarm eten. 

Je krijgt:

  • Weekmenu’s met recepten volgens de unieke 50/30/20 regel (50% eiwitten, 30% gezonde vetten, 20% langzame koolhydraten)
  • Boodschappenlijstjes
  • Handige informatie en praktische tips
  • Koolhydraatarme drinktips
  • 100 Koolhydraatarme lekkernijen
Ja, ik wil ook succesvol en blijvend afvallen!

Waardoor ging het mis?

Inmiddels weet ik waarom het zo vaak mis ging bij mij. Dit deel ik zodat jij van mijn fouten kunt leren en niet in dezelfde valkuilen trapt.

Buikspieroefeningen

Mijn wens om af te vallen startte ik door te gaan sporten. Op zich een prima stap, maar niet de beste als je niet veranderd aan je eetpatroon. Ik was er van overtuigd dat ik met buikspieroefeningen een plattere buik ging krijgen. Helaas bleek dit een fabel. Natuurlijk werden mijn buikspieren wel sterker, maar mijn buikvet ging er niet van weg.

Inmiddels weet ik dat sporten goed werkt in combinatie met anders eten. Dus alleen sporten was niet voldoende.

Shakes

Doordat sporten naar mijn idee niet werkte, zakte dat weer naar de achtergrond. Ik besloot shakes te proberen. Ik begon resultaten te zien op de weegschaal, alleen ik miste een gewone maaltijd. En bovendien had ik vaak honger. Al snel besloot ik dit is het niet voor mij. Zodra ik stopte met de shakes, zaten de kilo’s er binnen no-time weer aan. 

Nu weet ik dat door de weinig calorieën die ik binnenkreeg mijn lichaam in de spaarstand ging. Dus het ging heel zuinig om met het beetje energie dat het binnen kreeg. En zodra ik stopte met de shakes en weer een normale hoeveelheid ging eten, stond mijn lichaam nog een tijdje in de spaarstand, waardoor ik heel snel weer aankwam.

Ik wil afvallen: overgewicht
Hier wilde ik heel graag afvallen

Fatburners

Toen dacht ik: als ik pillen zou hebben die mijn vetverbranding versnellen, dan ben ik zo van mijn zwembandjes af. Maar ook dit werd geen succes. 

Te weinig eten

Ik besloot nog één poging te wagen. Ik dacht: blijkbaar eet ik te veel, dus ik sloot minder te gaan eten. Dit werkte! Ik zag weer resultaten op de weegschaal, alleen -net als bij de shakes- had ik vaak honger. Nu achteraf weet ik dat het te weinig was wat ik at. Dus ook deze keer kon ik het niet volhouden. Met als gevolg dat mijn afgevallen kilo’s er al snel weer aanzaten.

Wat werkte wel?

Zoals ik al zei, ik had de hoop al een beetje opgegeven. Totdat ik via mijn partner in aanraking kwam met koolhydraatarm eten. Hij kampte met een chronische vermoeidheid. Na het reguliere medische circuit waar hij geen oplossing vond, kwam hij bij een kPNI arts terecht. Met deze arts ging hij met zijn voeding aan de slag. 

Omdat dit nogal een verandering betekende ten opzichte van ons eetpatroon besloot ik uit gemak mee te doen (dan hoefde ik niet 2 verschillende dingen te koken). En toen begon ik opeens af te vallen, zonder dat ik het idee had dat ik op dieet was. Ik had geen honger, we aten lekker en ik viel af! En sinds die tijd hoef ik nooit meer te zeggen: ik wil afvallen. Ik ben inmiddels al weer jaren op een gezond gewicht, dus voor mij is dit de enige succesvolle manier om af te vallen.

Mijn ontdekking!

Doordat ik zowel bij mezelf als mijn partner goede resultaten zag (mijn partner kwam van zijn chronische vermoeidheid af binnen 3 weken), besloot ik me meer in voeding te verdiepen. 

Ik wil afvallen: gelukt!
Inmiddels ben ik al jaren op een gezond gewicht

En toen kwam ik er achter dat een hoop voedingsmiddelen waarvan ik dacht dat ze gezond waren, helemaal niet zo gezond waren. Die zorgden er voor dat ik niet van mijn overgewicht afkwam. Zo zijn er heel veel producten in de supermarkt die verborgen suikers bevatten, die het jou bijna onmogelijk maken om af te vallen.  Bovendien worden er aan veel voedingsmiddelen chemische toevoegingen toegevoegd, waar ons lichaam niet blij van wordt. Op het moment dat ik me bewust was waar ik op moest letten, verdwenen mijn kilo’s als sneeuw voor de zon!

Helaas is voor de voedingsmiddelenindustrie geld belangrijker dan onze gezondheid. Producten waar ‘low fat’ of ‘zonder toegevoegde suikers’ op staat zijn niet zo gezond als je zou denken. Je kunt in plaats daarvan veel beter kiezen voor natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen.

Hoe werkt het?

In Nederland en België zijn we gewend om te ontbijten met brood of ontbijtgranen, bij de lunch eten we meestal brood en bij het avondeten vaak aardappels, rijst of pasta. Dit zijn allemaal snelle koolhydraten. Ik heb het nu alleen over Nederland en België, maar eigenlijk eten we in onze hele Westerse maatschappij te veel snelle koolhydraten. En zonder dat we het door hebben zijn dat de dikmakers!

Een klein stukje theorie:

Snelle koolhydraten

Snelle koolhydraten worden snel opgenomen in ons bloed, waardoor onze bloedsuikerspiegel snel stijgt. Maar om deze stijging weer op te heffen, maakt ons lichaam insuline aan. Bij een snelle stijging maakt ons lichaam snel en veel insuline aan waardoor onze bloedsuikerspiegel snel weer daalt. Zo ontstaan er grote schommelingen in onze bloedsuikerspiegel. Deze grote schommelingen maken ons moe: de welbekende suikerdip. En wat ga je doen bij een suikerdip? Je krijgt trek en je eet nog meer snelle koolhydraten. Waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt.

Natuurlijk leveren snelle koolhydraten ook snel energie, maar over het algemeen hebben we al die energie niet direct nodig. En alle energie die ons lichaam niet direct nodig heeft, slaat het op als vetreserve. 

Langzame koolhydraten

Langzame koolhydraten leveren ook energie, trouwens net als (gezonde) vetten en eiwitten. Alleen deze langzame koolhydraten veroorzaken niet van die grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel, waardoor de suikerdip achterwege blijft!

Bovendien bevatten voedingsmiddelen met langzame koolhydraten meestal veel vezels, waardoor je langer een verzadigd gevoel houdt. En daarnaast bevatten ze van nature diverse vitaminen en mineralen die je lichaam helpen bij de verwerking van de koolhydraten. Ze putten je lichaam dus niet uit, maar ze helpen je lichaam juist.

Ik wil afvallen in de praktijk

Wat betekent dit in de praktijk? Je laat zo veel mogelijk snelle koolhydraten staan en je focust je op de gezonde vetten, eiwitten en langzame koolhydraten. De combinatie van deze voedingsstoffen zorgen voor een verzadigd gevoel. En dat is precies de reden waarom afviel zonder dat ik honger had. En geloof me: een koolhydraatarm dieet is echt voor iedereen! Mijn partner heeft een zwaar lichamelijk beroep en ook hij eet nog steeds overwegend koolhydraatarm. 

Welke producten allemaal in een koolhydraatarm dieet passen heb ik in een overzicht gezet, onderaan deze pagina vind je een link naar dit overzicht. Ook heb ik een overzicht voor je waar de producten met snelle koolhydraten in staan. Zodat je precies weet welke producten je het beste kunt vermijden. De link vind je onderaan deze pagina.

Ik wil afvallen, maar weet niet hoe ik moet beginnen

Ik snap heel goed dat het lastig is om met een koolhydraatarm dieet te beginnen. Toen wij overstapten naar koolhydraatarm eten, heb ik heel wat uren achter de computer doorgebracht. Ten eerste om uit te zoeken hoe het nu precies werkt, wat ik wel en niet kon eten. En te tweede op zoek naar lekkere recepten, want ik ben en blijf een Bourgondiër. Dus ik wil wel lekker eten.

Niet iedereen heeft de tijd en zin om dit allemaal uit te zoeken. In dat geval wil je het Koolhydraatarm 50 dagen programma van Niels Bosman niet missen! Niels neemt je aan de hand mee bij jouw eerste stappen in de wereld van koolhydraatarm eten. Je ontvangt niet alleen weekmenu’s met heerlijke recepten, maar ook praktische tips en motivatie om het tot een succes te maken!

Voor eens en voor altijd afrekenen met die overtollige kilo’s!

Het koolhydraatarm 50 dagen programma van Niels Bosman neemt je aan de hand mee bij jouw eerste stappen in de wereld van koolhydraatarm eten. 

Je krijgt:

  • Weekmenu’s met recepten volgens de unieke 50/30/20 regel (50% eiwitten, 30% gezonde vetten, 20% langzame koolhydraten)
  • Boodschappenlijstjes
  • Handige informatie en praktische tips
  • Koolhydraatarme drinktips
  • 100 Koolhydraatarme lekkernijen
Ja, ik wil ook succesvol en blijvend afvallen!

In dit artikel Ik wil Afvallen hoop ik je een inkijkje te hebben gegeven in mijn worsteling met afvallen. Maar ik hoop je vooral te hebben geholpen met deze voor mij succesvolle methode om nu eindelijk af te rekenen met alle overtollige kilo’s!

Mocht je nog vragen hebben? Stel ze gerust, ik beantwoord ze graag!

Lees ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren", dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten