Het jojo-effect voorkomen?

Zo blijf je op gewicht!

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Wie kent het niet? Je bent zo lekker afgevallen, maar vervolgens komen de kiloā€™s er gewoon weer aan. Het bekende jojo-effect, maar hoe kan je dit voorkomen? Ik heb in mijn leven vele diĆ«ten uitgeprobeerd, maar niets werkte echt. Ik viel altijd wel af, maar kwam daarna ook altijd weer aan. Totdat ik het ā€˜geheimā€™ ontdekte. En dit ā€˜geheimā€™ houdt mij al jaren op een gezond gewicht, zonder dat ik honger hoef te lijden!

In dit artikel lees je mijn methode om het jojo-effect te voorkomen en dus op gewicht te blijven! 

Eindelijk een blijvend slank lichaam, nooit meer op dieet en geen angst meer om op de weegschaal te gaan staan. Wie wil dat nou niet?

Makkelijk afvallen in 50 dagen!

Wil jij nu ook eindelijk succesvol afvallen en een gezonde basis neerleggen voor de rest van je leven? Het koolhydraatarm 50 dagen programma van Niels Bosman gaat jou daar bij helpen! Al meer dan 40.000 mensen zijn je voorgegaan.

Dit succesvolle afslankprogramma helpt jou met:

 • Makkelijke en lekkere recepten
 • Kant- en klare boodschappenlijstjes
 • Betaalbare en normale ingrediĆ«nten
 • Afvallen zonder hongergevoel
 • Waardevolle tips, informatie en motivatie
Stuur mij direct naar de kortingspagina!

Hoe ontstaat het jojo-effect?

Als je het jojo-effect wilt voorkomen, is het wel handig om te weten hoe het ontstaat. Want als je weet hoe het ontstaat, weet je ook wat je moet doen om het te voorkomen.

Diƫten zijn de boosdoener

Het klinkt misschien gek, maar jojo-en ontstaat door diĆ«ten. Misschien klinkt het voor jou tegenstrijdig, maar ik zal het uitleggen. 

Bij de meeste diƫten krijg je te weinig calorieƫn en voedingsstoffen binnen. Dit veroorzaakt niet alleen een hongergevoel, maar je lichaam gaat hierdoor ook in de spaarstand. Je lichaam past zijn stofwisseling aan: het gaat dan heel zuinig om met de calorieƫn en voedingsstoffen die het binnenkrijgt. Het is eigenlijk een heel mooi systeem van het lichaam, dat nog stamt uit de oertijd. In tijden van voedselschaarste paste ons lichaam zich aan aan de omstandigheden. Alleen kennen we nu geen voedselschaarste meer, maar ons lichaam werkt nog wel op dezelfde manier.

Een dieet is bijna altijd tijdelijk

Een dieet is 9 van de 10 keer niet vol te houden, althans dat is mijn ervaring. Na verloop van tijd ging ik me slap en lusteloos voelen. En daarnaast vond ik het hongergevoel lastig vol te houden. Om deze redenen is een dieet bijna nooit vol te houden en dus tijdelijk. En dat is het probleem.

Ons lichaam staat door het dieet in de spaarstand. Maar op het moment dat je stopt met een dieet, blijft je lichaam nog een tijd in de spaarstand. Met als gevolg dat het nog steeds zuinig omgaat met de calorieƫn en zo kom je dus weer aan.

jojo-effect voorkomen doe je niet met weinig eten

Het jojo-effect voorkomen

Als je het jojo-effect dus wilt voorkomen, zul je moeten stoppen met diĆ«ten! En nu hoor ik je denken: ā€œHoe val ik dan af?ā€

Ik kan je helaas niet blij maken met een wonderpil of iets dergelijks, maar het is zeker niet ingewikkeld! Het is eigenlijk heel simpel: pas je leefstijl aan en verander je eetpatroon op zoā€™n manier zodat het je nieuwe leefstijl wordt. Uit eigen ervaring weet ik inmiddels dat dit de enige manier is om succesvol en blijvend af te vallen.

Bij afvallen draait het niet om minder eten, maar om anders eten!

Wat is een gezonde leefstijl?

Voor mij werkt een koolhydraatarme leefstijl al jaren. Ik noem het bewust een leefstijl en geen koolhydraatarm dieet, omdat dieet door de meeste mensen wordt geassocieerd met een tijdelijk iets. En dat is het dus niet. Ik volg een koolhydraatarme leefstijl al sinds 2013, dus ik zou het zeker niet tijdelijk noemen.

Waarom werkt een koolhydraatarm dieet (leefstijl)

Bij een koolhydraatarme leefstijl vermijd je snelle koolhydraten. Snelle koolhydraten bevatten veel suiker, zetmeel en lege calorieĆ«n en die hebben er de afgelopen 30 jaar voor gezorgd dat we gemiddeld dikker zijn geworden. Een koolhydraatarme leefstijl is er op gericht om je energie te halen uit gezonde vetten, eiwitten en in mindere mate uit langzame koolhydraten. Je eet dus wel koolhydraten, want die zitten ook in groente en fruit. Maar deze langzame koolhydraten bevatten veel vezels en die geven een verzadigd gevoel. En bovendien bevatten ze diverse vitaminen en mineralen die ons lichaam helpen bij de verwerking van koolhydraten. 

De combinatie van gezonde vetten, eiwitten en langzame koolhydraten zorgt er voor dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die ons lichaam nodig heeft. En daarnaast geven ze een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel weer honger krijgt. Ideaal dus als je wilt afvallen!

Koolhydraatarme leefstijl in de praktijk

Net als alle andere dingen die nieuw voor je zijn, is een koolhydraatarm dieet in het begin ook even wennen. Ik vond het in het begin vooral lastig om uit te zoeken wat ik wel en niet kon eten. En daarmee dan ook nog lekkere gerechten te maken, want ik ben en blijf een BourgondiĆ«r. Dat heeft me best wel veel tijd gekost. Maar inmiddels draai ik mijn hand er niet meer voor om. En kost het mij geen enkele moeite meer om een recept met veel koolhydraten aan te passen zodat het in een koolhydraatarme leefstijl past. Het gezegde: ā€œOefening baart kunstā€, is zeker waar!

jojo-effect voorkomen met anders eten

Onderaan dit artikel staat een linkje naar een overzicht met koolhydraatarme producten. Dit overzicht en alle andere informatie op deze website helpen jou zeker op weg!

Positieve veranderingen

Toen ik een tijdje met een koolhydraatarme leefstijl aan de slag was, merkte ik diverse veranderingen:

 1. Ik kreeg minder trek in zoetigheid
 2. Ik voelde me energieker (hoewel ik niet het idee had dat ik weinig energie had)
 3. Ik viel af, zonder dat ik het idee had dat ik op dieet was

Daarnaast ervaren andere mensen ook de volgende voordelen:

 1. Goede resultaten bij diabetes type 2
 2. Verlaging van het slechte LDL cholesterol en verhoging van het goede HDL cholesterol
 3. Goede resultaten bij een hoge bloeddruk

Dus een koolhydraatarme leefstijl is niet alleen perfect om succesvol af te vallen en het jojo-effect te voorkomen, het is ook nog eens gezond.

Makkelijk afvallen en het jojo-effect voorkomen!

Zoals ik al aangaf, heeft de verandering naar een koolhydraatarme leefstijl, mij in het begin veel tijd gekost om uit te zoeken. Ik had toen maar wat graag een beetje hulp gehad die mij wat werk uit handen had genomen.

Inmiddels is er een programma waar ik heel enthousiast van wordt: Het koolhydraatarm 50 dagen programma van Niels Bosman. Dit is een compleet en succesvol afslankprogramma, waarbij Niels je aan de hand meeneemt. In dit programma krijg je niet alleen lekkere koolhydraatarme recepten, maar ook praktische tips en motivatie om het tot een succes te maken. En dat allemaal voor maar ā‚¬ 37,-, het is niet voor niets dat al meer dan 40.000 mensen je zijn voorgegaan!

Wil jij ook makkelijk afvallen en een positieve ervaring met een koolhydraatarm dieet? Dan is het Koolhydraatarm 50 dagen programma het juiste programma voor jou!

Makkelijk afvallen in 50 dagen!

Wil jij nu ook eindelijk succesvol afvallen en een gezonde basis neerleggen voor de rest van je leven? Het koolhydraatarm 50 dagen programma van Niels Bosman gaat jou daar bij helpen! Al meer dan 40.000 mensen zijn je voorgegaan.

Dit succesvolle afslankprogramma helpt jou met:

 • Makkelijke en lekkere recepten
 • Kant- en klare boodschappenlijstjes
 • Betaalbare en normale ingrediĆ«nten
 • Afvallen zonder hongergevoel
 • Waardevolle tips, informatie en motivatie
Stuur mij direct naar de kortingspagina!

Heb je nog vragen? Stel ze gerust, ik beantwoord ze graag!

Lees ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren", dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten