Bmi berekenen? Dat doe je met deze formule!

De formule die wordt gebruikt voor het berekenen van je bmi is niet ingewikkeld. En wordt daarom ook veel gebruikt om te bepalen of je een gezond gewicht hebt. De afkorting bmi betekent body mass index. Het zegt iets over de verhouding tussen je gewicht en je lichaamslengte.

Bmi berekenen formule

Je bmi berekenen met deze formule

Om je bmi te berekenen deel je je gewicht (in kilogrammen) door je lichaamslengte in het kwadraat (in meters). Het getal dat hier uitkomt is het aantal kilogrammen dat je lichaam per vierkante meter weegt.

Bijvoorbeeld: je weeg 69 kg en bent 1,72 m, de berekening ziet er dan als volgt uit:

69 : (1,72×1,72) = 23,3

Bereken het zelf heel makkelijk met onderstaande tool:

BMI berekenen

Vul je gegevens hieronder in
Het berekende BMI is

Ondergewicht: je bent te licht, bij ziekte heb je te weinig reserve. probeer aan te komen.

Gezond gewicht: je hebt een gezond gewicht! probeer dit zo te houden.

Overgewicht: je bent te zwaar, dit brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Zorg dat je afvalt tot een gezond gewicht.

Vanaf een score van 30 is er sprake van obesitas en boven de 40 spreken we van morbide obesitas.

Wat betekent mijn bmi-score?

Met het getal dat uit de berekening komt, kan je bepalen of je een gezond gewicht hebt:

bmi-score berekenen volwassenen

Deze tabel is van toepassing op volwassenen (voor vrouwen en mannen), maar je kunt hem niet gebruiken voor gespierde sporters. Doordat spieren zwaarder wegen dan vet, zouden zij volgens deze tabel in de categorie overgewicht kunnen vallen. Ook voor mensen met andere lichaamsbouw, zoals mensen van een bepaalde Aziatische afkomst, gelden andere grenswaarden. Bij hen is bij een lagere bmi-score al sprake van overgewicht. Maar een specifieke waarde is niet te geven, omdat dit sterk varieert per lichaamsbouw en het geldt ook weer niet voor alle mensen met een Aziatische afkomst. Globaal kan je uitgaan van een variërende grenswaarde tussen 22 en 25 waarbij sprake is van overgewicht.

Bij kinderen varieert de uitkomst van de bmi, afhankelijk van de leeftijd en het geslacht. Daarom geldt voor kinderen een andere tabel per geslacht:

Hoe betrouwbaar is de BMI-score?

De formule die gebruikt wordt om je bmi te berekenen is alleen een grove indicatie of je een gezond gewicht hebt. Zoals al eerder in dit artikel aangegeven, houdt het bijvoorbeeld geen rekening met je lichaamsbouw. Veel spiermassa kan een vertekend beeld geven. Ook bij mensen die heel klein of juist heel lang zijn, is de bmi-score niet altijd even betrouwbaar. Kleinere mensen hebben sneller een hogere score en langere mensen sneller een lagere score. Verder is de score ook niet altijd betrouwbaar bij oudere mensen, doordat zij krimpen: mensen die eerst een gezond gewicht hadden, kunnen naar mate ze krimpen ineens in de categorie overgewicht vallen.

Staar je dus niet blind op deze methode, het is slechts een indicatie. Aanvullend op deze methode is het raadzaam om ook je vetpercentage te (laten) meten, je tailleomtrek en taille-heup verhouding te bepalen. Meer hierover lees je in mijn Blogartikel ‘Ben ik te dik?‘.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *