Welke effecten heeft een koolhydraatarm dieet op je gezondheid?

Lees hier of je gezondheid echt verbetert met een koolhydraatarm dieet!

koolhydraatarm dieet en gezondheid

De meeste mensen weten dat je kunt afvallen met een koolhydraatarm dieet. Maar er zijn nog veel meer positieve effecten die een koolhydraatarm dieet op je gezondheid heeft. In dit artikel lees je welke.

Afvallen

Het bekendste effect is afvallen. Doordat je bij een koolhydraatarm dieet weinig koolhydraten eet, schakelt je lichaam over op vetverbranding in plaats van het verbranden van koolhydraten. Je lichaam gaat de opgeslagen vetten en de vetten die je eet gebruiken als energiebron. En omdat je weinig koolhydraten eet, in ieder geval niet meer dan dat je nodig hebt, worden deze niet omgezet in vet. 

Wil je meer weten over dit proces? Lees dan mijn blogartikel Wat gebeurt er in je lichaam bij een koolhydraatarm dieet?

Meer energie

Voor het verwerken van koolhydraten heeft ons lichaam verschillende vitaminen en mineralen nodig, dit zijn onder andere vitamine B, chroom, magnesium en zink. Langzame koolhydraten bevatten deze voedingsstoffen van nature en helpen daarmee het lichaam bij de verwerking. In snelle koolhydraten vindt je deze vitaminen en mineralen bijna niet. Vaak leveren ze alleen lege calorieën en verbruiken voedingsstoffen. Ze putten het lichaam al het ware uit.

Daarnaast veroorzaken geraffineerde en snelle koolhydraten grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Hierdoor ga je je moe voelen en krijg je ook nog eens trek in zoetigheid.

Bij een koolhydraatarm dieet eet je alleen langzame koolhydraten en bij deze levensstijl heb je een stabielere bloedsuikerspiegel. Met als resultaat dat je veel meer energie hebt!

Goede resultaten bij diabetes type 2

Doordat een koolhydraatarm dieet zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel heeft dit een positief effect voor mensen met diabetes type 2. Door een stabiele bloedsuikerspiegel hoeft je lichaam minder insuline aan te maken om deze weer op peil te brengen. En bij de meeste mensen met diabetes type 2 is het aanmaken van grote hoeveelheden insuline het probleem. 

Veel mensen die een koolhydraatarm dieet volgen en diabetes type 2 hebben, kunnen hun medicijngebruik verminderen en soms kunnen ze zelf helemaal zonder!

Meer hierover lees je in mijn blogartikel Is een koolhydraatarm dieet de oplossing voor mensen met diabetes type 2?

Verhoging van het goede cholesterol

Door een koolhydraatarm dieet wordt het goede cholesterol (HDL cholesterol) verhoogd en het slechte cholesterol (LDL cholesterol) verlaagd. Hierdoor wordt de kans op hart- en vaatziekten veel kleiner. Ondanks dat je bij een koolhydraatarm dieet meer vetten eet, blijkt het toch een positief effect te hebben op ons cholesterol. Doordat we gezonde vetten eten in de juiste verhoudingen.

Voorkomt een hoge bloeddruk

Suiker is een belangrijke veroorzaker van een te hoge bloeddruk. Er wordt meestal alleen over zout gesproken als veroorzaker. Maar uit onderzoek is gebleken dat suiker een grote boosdoener is. Dit weten veel mensen niet en daardoor is het extra gevaarlijk. 

De Amerikaanse onderzoekers James J. DiNicolantonio en Sean C. Lucan stellen zelfs dat we ons focussen op de verkeerde witte kristallen.

Bij een koolhydraatarm dieet vermijden we de bewerkte en geraffineerde koolhydraten en suikers. Daardoor voorkomen we automatisch een te hoge bloeddruk.

Vooroordelen

Helaas zijn er ook een hoop vooroordelen over een koolhydraatarm dieet. Zo zou je te weinig vitaminen, mineralen en vezels binnen krijgen. Ook zou je te veel vet eten, waardoor je een grotere kans op hart- en vaatziekten zou hebben. Tegenstrijdige berichten dus. In mijn blogartikel ‘Is een koolhydraatarm dieet gezond?‘ lees je alles over deze vooroordelen.

Wil jij ook je gezondheid verbeteren met een koolhydraatarm dieet?

Je kunt vandaag nog starten met een koolhydraatarme levensstijl! Het Koolhydraatarm 50 dagen programma van Niels Bosman helpt je hier perfect bij, ik vind dit de ideale manier om te beginnen. Je krijgt weekmenu’s, inclusief boodschappenlijst, met gevarieerde maaltijden en die ook nog eens makkelijk zijn klaar te maken!

Wil jij ook vandaag nog je gezondheid verbeteren?

Start via de knop hieronder met het koolhydraatarm 50 dagen programma van Niels Bosman!

Ga direct naar het 50 dagen programma!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *