Bijna geen koolhydraten eten en vooral veel vetten. Is dat wel gezond? Vetten zijn toch slecht? En koolhydraten hebben we toch nodig? Kortom: is een keto dieet gevaarlijk? Allemaal vragen die opkomen als je het over een ketogeen dieet hebt.
De hoogste tijd om een paar fabeltjes uit de wereld te helpen. En voor eens en voor altijd duidelijkheid te scheppen!
Inhoudsopgave
Fabel: Vetten zijn slecht
Helaas hebben vetten de afgelopen jaren onterecht een slechte reputatie gekregen. Vet zou ons dik maken en hart- en vaatziekten veroorzaken. Door deze slechte reputatie zijn we minder vetten gaan eten. Om dit gat op te vullen zijn we meer zetmeel en suiker gaan eten. En wat opvalt is dat ondanks dat we minder vet zijn gaan eten, het aantal mensen met obesitas is toegenomen. En hart- en vaatziekten zijn, naast kanker, één van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland.
Vetten zijn onmisbaar
Vetten zijn juist heel belangrijk voor ons lichaam:
- De verbranding van vetten leveren ons lichaam energie.
- Onverzadigde vetten hebben een positief effect op ons immuunsysteem.
- Vetten spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van onze hersenen, zenuwstelsel en ogen.
- Vetten zijn belangrijk voor de opbouw van cellen.
- We hebben vetten nodig voor een goede hormoonhuishouding.
- Ook zijn vetten nodig voor de transport en opname van vitamine A, D, E en K.
- Bovendien is onderhuidsopgeslagen vet een goede warmte-isolator, het beschermt onze organen tegen stoten of schokken en op onze voetzolen en handpalmen werkt het als stootkussen.
Het spreekt voor zich dat te veel vet wel ongezond is.
Zijn alle vetten gezond?
Alle natuurlijke vetten zijn gezond. Ze hebben allemaal hun eigen specifieke functie in ons lichaam. Ook de verzadigde vetten! Waar het meestal mis gaat is de verhouding. Van het ene vet hebben we meer nodig dan het andere. Het draait dus allemaal om de juiste balans.
Naast de natuurlijke vetten, bestaan er ook kunstmatige transvetten. Deze vetten worden in de fabriek gemaakt door hydrogenatie. Dit proces wordt bijvoorbeeld gebruikt omzachte vetten en olie harder te maken, zodat ze beter smeerbaar worden of om chips knapperiger te maken.
Deze kunstmatige vetten zijn lichaamsvreemd en verstoren veel lichaamsprocessen. Ze verhogen het slechte LDL-cholesterol gehalte van het bloed en de bloedsuikerspiegel en tegelijkertijd verlagen ze de weerstand. Genoeg redenen dus om de transvetten wel te laten staan!
Feit: We hebben koolhydraten nodig
Ons lichaam heeft inderdaad koolhydraten nodig, onze hersenen kunnen zelfs niet zonder! Maar niet in die grote hoeveelheden zoals veel mensen denken. Door de slechte reputatie van vetten zijn we meer en meer koolhydraten gaan eten. Met als gevolg dat steeds meer mensen last hebben van welvaartsziekten.
Dus we hebben koolhydraten nodig, maar niet in hele grote hoeveelheden en zeker niet de snelle koolhydraten.
Natuurlijke producten zoals onder andere groente, fruit, noten en zaden bevatten ook koolhydraten, alleen zijn dit de langzame of complexe koolhydraten. Als we deze voedingsmiddelen eten, krijgen we voldoende koolhydraten binnen voor een gezond lichaam.
Is een keto dieet gevaarlijk?
Nu weten we dus dat we een kleine hoeveelheid langzame koolhydraten nodig hebben en dat vetten gezond zijn. Deze basis is het uitgangspunt van een ketogeen dieet: je eet weinig koolhydraten, een beetje eiwitten en vooral veel gezonde vetten. Dus nee, een keto dieet is niet gevaarlijk!
Ik wil hierbij wel de nuance aangeven dat dit geldt voor mensen met een gezond lichaam. Als je gezondheidsproblemen hebt, dan is het aan te raden om eerst te overleggen met je arts voordat je start met een ketogeen dieet. Voor mensen met diabetes kan het bijvoorbeeld wel gevaarlijk zijn. Doordat er door de combinatie van medicatie en weinig koolhydraten een verkeerde balans kan ontstaan. Waardoor ketoacidose kan optreden.
Ketose is ongevaarlijk
Het doel bij een ketogeen dieet is om in ketose te komen en dit is een natuurlijke staat van ons lichaam. In de oertijd kwam het menselijk lichaam zelfs vaak in deze stofwisselingsstand. Tegenwoordig is het keto dieet vooral bekend als een effectieve en snelle manier om af te vallen. Maar het werd in de jaren 20 (en nu nog steeds) al gebruikt als therapie voor epilepsie bij met name kinderen.
Keto griep
Ondanks dat het niet gezond is om zo veel koolhydraten te eten is ons lichaam er wel aan gewend. Dus op het moment dat je begint met een keto dieet, moet je lichaam daar aan wennen. Veel mensen krijgen last van een soort afkickverschijnselen, dit wordt de keto griep genoemd. De meest voorkomende klachten zijn vermoeidheid en een zwak gevoel, maar je kunt ook last krijgen van andere griep-achtige klachten.
Natuurlijk is dit vervelend en kan je er hinder van ondervinden, maar het hoort erbij en je bent niet de enige. In de meeste gevallen houden de klachten maar enkele dagen aan en daarna zul je je over het algemeen sterker, fitter en vol energie voelen.
Succesvol afvallen
Dus op wat ongemakken in het begin na is een keto dieet niet gevaarlijk. Het zorgt er juist voor dat je geen last meer hebt van een suikerverslaving, de kilo’s er af vliegen en overtollig buikvet verdwijnt.
Wil jij het keto dieet een eerlijke kans geven om voor jou ook succesvol te worden? Heb je alleen geen idee hoe je moet beginnen? Of heb je geen tijd om het allemaal uit te zoeken. Dan is de Ketokuur van Pascale Naessens precies het juiste boek dat jij nodig hebt! Dit is het perfecte boek om als starter te beginnen met een Keto dieet.
Gezond in 4 weken!
Dé online training die je het effect van echt gezonde voeding laat ervaren. Voelen wat OERsterke voeding met je doet, is pas echt begrijpen! Echte voeding:
- Voedt
- Geeft energie
- Verbetert je stoelgang
- Brengt je naar een gezond gewicht
- Verbetert je nachtrust
- Verbeterd je stemming
Leestip: